138372104_nysen.jpg

Wall Street: FEDs siste sjanse

Publisert: 26. november 2008 kl 02.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det Ben Bernanke og Federal Reserve gjør tirsdag er å varsle sentralbankens siste og avgjørende kamp mot krisen i finanssystemet.
FED har startet det som kalles "kvantitativ lettelse" (Quantitativ easing), som er det kraftigste våpenet en sentralbank kan ta i bruk for å forhindre deflasjon og økonomisk sammenbrudd.
I praksis betyr det å oversvømme markedet med ubergrensede mengder penger for å få økonomien til å fungere igjen.
Metoden ble introdusert av den japanske sentralbanken i 2000 for å redde landet ut av en alvorlig resesjon. I Japan tok det fem år, men metoden hevdes å ha virket til slutt.

Glede og frykt

Ben Bernanke opplyser tirsdag at sentralbanken vil overta boliggjeld for 600 milliarder dollar, samt innføre støtteordninger for 200 milliarder dollar for å sikre forbrukslån, studielån og lån til småbedrifter.
Finansaksjene sørger for at markedet ender på den positive siden for tredje dag på rad, men i andre sektorer er man mer skeptisk til de ekstreme tiltakene.
Ifølge Brian Battle hos Performance Trust Capital Partners ser noen investorer den brede og massive pengetilførselen som et tegn på at tingen faktisk er så ille som fryktet.
Porteføjeforvalter Robert Loest hos Integrity Funds mener det også er en del frustrasjon ute å går ettersom de tidligere tiltakene har hatt minimal effekt.
- Alle disse pengene blir brukt på en ad hoc-måte som ikke ser ut til å hjelpe i arbeidsmarkedet, eller stabilisere finanssystemet. Jeg tror vi skaper en enorm gjeldsbyrde uten at vi egentlig kommer noen vei, sier Loest til CNNMoney.com.

Julenisserally?

Andre peker på at dette kan bli katalysatoren som utløser det tradisjonelle "Julenisserallyet" på Wall Street.
Delvis fordi stemningen i markedet har forverret seg kraftig i det siste, og delvis fordi det sitter mange penger på sidelinjen som venter på et skikkelig aksjerally å henge seg på.
- Sentimentet er i ferd med å forandre se litt. Jeg tror panikken avtar og folk begynner å se på aksjer igjen - og kredittpapirer - basert på det fundamentale, og det er bra. Vi vil kanskje klare å få til et julenisserally likevel, sier administrerende direktør Nadav Baum hos BPU Investment Management til CNBC.
Sjeføkonom Stephen Stanley hos RBS Greenwich Capital understreker at det vil ta tid før de 800 milliarder dollarene fra FED kommer ut i systemet.
- La oss håpe at denne "hjelpen-er-på-vei-meldingen" er nok til å holde markedet i ro til over nyttår, sier Stanley til MarketWatch.com.

PR-stunt

Pengedrysset over USA medførte et lite hopp i aksjeindeksene, før de falt tilbake i minus og til slutt klatret over på pluss-siden igjen.
- Volatilitet er normalen her, og ikke unntaket, fastslår sjefanalytiker Art Hogan hos Jefferies & Co.
Ifølge Hogan var annonseringen av FEDs nye krisemilliarder allerede blitt telegrafert til Wall Street og de siste to dagers opptur kan delvis ha vært en reaksjon på dette.
- Det kan være vi har feiret denne nyheten allerede, sier han til TheStreet.com og legger til at myndighetene har gjort et godt PR-stunt ved å flytte fokus mot behovet blant forbrukerne.
- Tiltakene i boliglånssektoren, kredittkort og studielån er alle rettet mot Main Street i stedet for Wall Street.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,66 prosent.

Dow Jones er opp 0,43 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,50 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,92 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 5,87 prosent, til 60,90 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje opp - gull ned

WTI-olje omsettes for 51,15 dollar fatet - opp 38 cent.

Gull omsettes for 814 dollar per unse - ned 6 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,9209 kroner. En euro noteres til 1,3020 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.