138371898_walls.jpg

Wall Street: FED i fyr og flamme

Publisert: 17. desember 2008 kl 00.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

FEDs rentekomite opplyser tirsdag at den amerikanske styringsrenten kuttes med ytterligere 0,75 prosentpoeng, til mellom 0 og 0,25 prosent.
Renten i USA har aldri vært lavere.
De økonomiske forholdene er forverret siden siste rentemøte, skriver sentralbanken i sin pressemelding og opplyser at den vil holde signalrenten på dette historisk lave nivået i en god stund.
Bernanke & Co overrasket med å innføre en flytende rente ved å si at den såkalte "federal fund rate" skal ha 0 til 0,25 prosent som et "mål".
Markedet hadde forventet et rentekutt på 0,5 prosentpoeng.
- Det er ikke uten presedens at myndighetene gjør sterke, kreative og vågale ting og investorenes tro på markedet snur til det bedre. Om dette er et av disse magiske øyeblikk, gjenstår å se. Men dette er virkelig sterke saker - og virkelig kreativt, sier styreformann Hugh Johnson hos Johnson Illington Advisors til MarketWatch.com.

Kjøper mer gjeld

Sentralbanken gjentar sine forsikringer om at den vil ta i bruk alle midler for å sikre den økonomiske veksten.
I tillegg opplyser FED at man vil kjøpe betydelige mengder boliggjeld, samt vurdere mulighetene for å kjøpe langsiktige statsobligasjoner. Det siste for å få markedet til i støre grad å benytter kommersielle obligasjoner slik at lånesystemet kommer i gang igjen.
- De prøver å gjenopprette tilliten blant forbrukere og virksomheter, og det gir ultimativt fortjeneste i aksjemarkedet, sier sjefstrateg Bruce McCain hos Key Private Bank til Bloomberg News.

- Det er ikke noe de kan si som vil avslutte denne finanskrisen og denne resesjonen noe hurtigere, sier direktør Barry Ritholtz hos Fusion IQ, og mener sentralbanken har liten makt over det som skjer.
- De vil fortsette å si betryggende ting, de vil fortsette å kutte i rentene, og i morgen vil vi være tilbake der vi var på mandag, sier Ritholtz til New York Times.

Finansfyrverkeri

Bank- og finansselskapene får den største oppturen, med Citigroup opp 10 prosent, JPMorgan opp 13, Morgan Stanley opp 22 og Bank of America opp 5 prosent.
Til og med Goldmans Sachs, som i dag rapporterte et kvartalsvis tap på 2,1 milliarder dollar, sparkes opp 15 prosent.
- FED har fyrt av en kjempestor, eksplosiv brannbombe. Det er en forbannet stor sak. Dette er et "kick-it-up.a-notch" øyeblikk, sier sjefstrateg Fredric Dickson hos D.A. Davidson & Co til Bloomberg News.

Ydmykende

Saken fortsetter under annonsen

- Så er vi her; rock bottom, skriver sjeføkonom Ian Shepherdson hos High Frequency Economics i et analysenotat.
- Vi gleder oss ikke over bekreftelsen på at vårt syn om at 0,01 prosent er den riktige renten for USA nå. Det er en refleksjon av et ytterst sørgelig økonomisk bilde, som vil eksistere i all forutsigelig fremtid, skriver Shepherdson.
- Hvis null rente ikke virker, vil de prøve noe annet. Det er godt. Men dette er en forferdelig, ydmykende dag, avslutter han.

- De tiltakene som er gjort i dag og de kvantitative lettelsene som er varslet forteller mye om hvor vettskremt myndighetene er for at økonomien står i fare for å falle inn i en negativ spiral som vil være katastrofal i lys av den høyt belånte økonomien, sier sjeføkonom Joshun Shapiro hos MFR Inc.
- Vi antar at de politiske tiltakene vil forhindre en deflasjonær spiral. Men likevel tror vi ikke økonomien vil komme ut av resesjonen i 2009, og det er svært sannsynlig at den varer inn i 2010, kanskje enda lenger, sier Shapiro til CNBC.

Null inflasjon

Det er også lagt frem nye tall for prisveksten i USA i dag som viser et fall i konsumprisindeksen på 1,7 prosent fra oktober til november.
Kjerneinflasjonen i november var 0 prosent.
Ekspertene forventer at konsumprisindeksen også vil være nede på null neste måned, og prisene vil være i fritt fall ved inngangen til 2009.
- Det skapes et stort press på den måten at hvis du er produsent og prisen på produktet faller, må du hurtig kutte i produksjonen, forklarer sjeføkonom Brian Bethune hos IHS Global Insight.
- Man ønsker selvsagt ikke å ha noe på lager siden verdiene faller. I bil- og computerindustrien, for eksempel, vil dette forsterke presset på å kutte i produksjonen på kort sikt. Det er veldig foruroligende når det gjelder de kortsiktige utsiktene for næringslivet, sier Bethune.
- Men den positive siden er selvsagt at det reduserer inflasjonsforventningene og bringer rentene ned. På en måte er det en ganske bra julegave til forbrukerne, sier han til TheStreet.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 5,14 prosent.

Dow Jones er opp 4,20 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 5,41 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,90 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 7,73 prosent, til 52,37 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,79 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 43,60 dollar fatet - ned 91 cent.

Gull omsettes for 842,70 dollar per unse - opp 6 dollar og 20 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,8315 kroner. En euro noteres til 1,4060 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Følg de asiatiske markedene her.