138372036_wall_.jpg

Wall Street: Den verste tiden

Publisert: 2. desember 2008 kl 23.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aksjene på Wall Street løfter seg noe tirsdag etter gårsdagens fall på 8 - 9 prosent.
Men det er først og fremst en teknisk reaksjon som markedet hadde forventet.
Det hjelper likevel litt på stemningen at sentralbanksjef Ben Bernanke sier at FED vil utvide tidsrammene for å få lån gjennom de eksisterende kriseordningene frem til april neste år.
Citigroup og Bank of America trekker finansaksjene opp.

Lover utbytte

Industrigiganten General Electric trekker også markedet opp med en kursoppgang på 13 prosent.

GE forsikrer tirsdag at konsernet vil foreta de nødvendige kostnadskuttene for å sikre aksjonærene et utbytte på 1,24 dollar per aksje i 2009.
GE skal kutte kostnadene med 2 milliarder dollar neste år, blant annet ved å selge finansieringsselskapet GE Capital og si opp et ukjent antall ansatte i sine virksomheter over hele verden.

Uten privatfly

Toppsjefene for de tre store bilprodusentene, GM, Ford og Chrysler, er tilbake i Washington med nye planer for hvordan de skal gjøre selskapene lønnsomme igjen.
Håpet er at Kongressen vil innvilge midlertidig krisehjelp slik at de kan gjennomføre planene.
De tre sjefene måtte tåle kraftig kritikk sist de var i Kongressen for å be om offentlig pengestøtte fordi de ankom i hvert sitt private jetfly.
I ettertid har selskapene solgt de fleste at sine private fly, og Ford-sjefen Allan Mulally kjører denne gang fra Detroit til Washington i en Ford Escape Hybrid. Rick Wagoner i GM kjører en Chevrolet Malibu hybrid. Chrysler-sjefen dropper også privatfly, men selskapet vil ikke si mer av sikkerhetsmessige årsaker
Investorene ser ut til ha tro på at "The Big Three" vil få hjelpen de ber om denne gangen.
På NYSE er Ford opp 6 prosent, GM nesten like mye.

"Welcome to the worst part"

Saken fortsetter under annonsen

Investeringsdirektør Paul Nolte hos Hinsdale Associates mener dagens opptur ikke er noen overraskelse i lys av mandagens kraftige fall.
- Det vil komme flere dårlige nyheter de neste tre til fire månedene, sier han og spår høyere ledighet, svakere detaljhandel og forverring i boligmarkedet.
- Velkommen til det som trolig blir den verste delen av denne nedturen, sier Nolte til TheStreet.com.
- Det er ingen tvil om at vi fortsatt vil få kortevarige oppturer, men ser vi på den globale økonomien er det ingen tvil om at en kontraksjon er på vei. Selskapenes resultater faller brått, sier den uavhengige analytikeren Bob McKee til CNBC.
Han tror markedet vil teste bunn-nivået fra oktober flere ganger.

Varsler ekstreme svingninger

Handelen med fremtidskontrakter knyttet til volatilitetsindeksen VIX på Chicagobørsen viser at markedet forventer tre ganger så store svingninger i aksjekursene enn det som er gjennomsnittet de neste sju månedene.
Ifølge data som Bloomberg har innhentet forventer investorene at S&P's 500 vil stige eller falle minst 2,8 prosent per dag frem til midten av juni 2009.
Forrige gang den amerikanske aksjeindeksen opplevde like stor volatilitet over en tilsvarende lang periode var i 1932.
- Det kan gå nye tre til seks måneder før vi virkelig når bunnen, sier forvalter Scott Richter hos Fifth Third Asset Management til Bloomberg News.

Massiv gjeldsreduksjon

Ifølge strateg Michael Pento skvises markedet for tiden mellom deflasjon og inflasjon.
- Finansdepartementet og sentralbanken fortsetter å pumpe penger inn i markedet, men det vil til slutt få en inflasjonsdrivende effekt, sier han til TheStreet.com.
Effekten vil bli gjeldssanering for forbrukerne på Finansdepartementets bekostning. Det vil ødelegge myndighetens evne til å kontrollere inflasjonen senere, og neste gang økonomien står overfor en krise vil det bare være enda mer gjeld å rydde opp i, mener Pento.
Alternativet er å holde ut en kraftig økonomisk nedtur slik at boligprisene og gjeldsgraden blant forbrukerne kommer ned på normale historiske nivåer.
- En massiv gjeldsreduksjon blir nødt til å komme - ikke bare på forbrukernivå, men også på regjeringsnivå, sier markedsstrategen hos Delta Global Advisors.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,99 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 3,31 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,70 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 4,53 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 8,07 prosent, til 62,98 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,49 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 47,26 dollar fatet - ned 2 dollar og 2 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 782,60 dollar per unse - opp 5 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 7,0380 kroner. En euro noteres til 1,2716 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.