138371721_bank.jpg

Wall Street: Collapse of confidense

Publisert: 17. januar 2009 kl 02.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500 åpner dagen med at fall på 1, 6 prosent.
Bank of America som fredag er lovet en offentlig krisepakke på 138 milliarder dollar stuper 14 prosent, etter å ha klasket ned 18 prosent i går.

Citigroup, som har fått garantier på inntil 300 milliarder dollar, vingler ned 8 prosent, etter krasjet på 15 prosent torsdag.

I løpet av uken har BoA og Citigroups markedsverdi krympet med henholdsvis 45 og 48 prosent.

Den tredje storbanken i USA, JPMorgan, meldte torsdag om et fall i inntektene på 76 prosent. Fredag faller aksjen ytterligere 9 prosent.

De amerikanske aksjene til UBS er ned 3,2 prosent etter at den sveitsiske banken melde at den selger en del av råvarevirksomheten sin til britiske Barclays. Barclays på sin side rapporterer et tap som er verre enn forvente og aksjen sendes ned 14 prosent.

Kollaps i tillit

- Dette er en "collapse of confidence", sier Bernie McGinn som er grunnlegger av McGinn Investment Management om situasjonen i de største bankene.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå setter investorene, helt legitimt, spørsmålstegn ved om BoA-sjefen Ken Lewis tok en fornuftig beslutning da han bestemte at de skulle kjøpe Merrill Lynch. De begynner å tvile på kvaliteten på ledelse fordi de med alle disse shoppingturene har risikert investorenes penger, sier McGinn til The Street.com.
- Det store spørsmålet er; når vil alt dette ta slutt? Når vil bankene slutte å trenge mer penger? Og når vil myndighetene slutte å gi det til dem? legger han til.

Levedyktige?

- Man begynner å lure på overlevelsesevnen til noen av disse selskapene, sier senioranalytiker Richard Sparks hos Schaeffer's Investment Reasearch.
- Det er en stor grad av frykt der ute for at tingene kan være både verre og større enn vi i det hele tatt har overveid, sier han til The New York Times.
- Det som er bekymringsfullt er at de første krisepakkene ikke var nok, og nå kommer bankene tilbake for å be om mer. Man må spørre seg; hvis det ikke fikset problemet, vil dette? sier Sparks.

- Det kommer til å bli en pris å betale for alle de tingene regjeringen gjør akkurat nå. Man kan ikke bare vifte med en tryllestav og så blir alt bedre, sier administrerende direktør Barry Ziskin hos Z-Seven Fund til MarketWatch.com.

- Kapitalinnsprøytningen i Bank of America og garantiene til BoA og Citigroup er fremdeles bare en behandling av symptomer. Den underliggende årsaken til problemene er fallende boligpriser og høyt belånte husholdninger, sier økonom Micheal Darda hos MKM Partners.

Svarteper

- Å kjøpe vanlige aksjer (uten fortrinnsrett) i en storbank i dag er et svarteper-spill (a fools game) fordi disse bankene ikke kan vokse, sier investeringsdirektør Malcolm Polley hos Stewart Capital Advisors LLC.
- Det spillet som alle spiller nå heter: "Hvor små vil disse banene bli?" sier Polley til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

- Dagens hendelser i bankene og myndighetenes aksjoner for å redde dem gjør det ganske klart at det som er bra for institusjonenes overlevelsesevne og obligasjonseiere ikke er like bra for aksjeeiere i bunnen av kapitalstrukturen, presiserer strateg Peter Boockvar hos Miller Tabak & Co.

Bailout-rally

Etter et kraftig fall og en like kraftig opptur ender de tre ledende aksjeindeksene i pluss.

Dagens bevegelse i S&P's 500 tegner en markert V-formasjon.

Den volatile handelen speiler både bekymringene for at krisehjelpen til Bank of America og Citigroup kanskje ikke er nok, og den mørke skyen som henger over finanssektoren generelt.

I tillegg er det årets første "freaky Friday", det vil si; forfallsdag for opsjoner. - Det gir alltid litt ekstra krydder til i disse tingene, påpeker Joe Saluzzi hos Themis Trading.

Fredagens handel ble avsluttet med et kraftig rally etter at aksjene hadde falt til det billigste nivået på 18 år, samt uttalelser fra Bill Gross om at den verste delen av krisen er over.

Saken fortsetter under annonsen

Men investorene begynner å mistenke de mange bailout-rallyene for å være falske bunner i markedet og nøler med å hoppe på oppturen før markedet kan kjøre på annet enn en melding om nok en offentlig intervensjon.
- Når myndighetene kommer med en krisepakke, reagerer markedet først positivt. Men et par uker senere innser vi at dette er en enda større misere enn det var i forveien, sier Joe Saluzzi til MarketWatch.com

- De siste dagene har vært som å oppleve oktober igjen. Ingen ende i sikte, alle kommer til å dø, det vil bli forferdelig. Forhåpentligvis vil det roe seg, sier direktør Frank Ingarra hos Novato, Hennessy Advisors.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,76 prosent.

Dow Jones er opp 0,84 prosent.

Nasdaq Compsite er opp 1,16 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 1,21 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, ern ed 9,59 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 0,12 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 36,51 dollar fatet - opp 1 dollar og 11 cent.

Gull omsettes for839,90 dollar per unse - opp 32 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,9363 kroner. En euro noteres til 1,3266 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.