138371487_buffe.jpg
MED SANS FOR MOTORSYKLER: Warren Buffett.

Wall Street: Buffett på bakhjulet

Publisert: 3. februar 2009 kl 22.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aksjene i verdens største motorsykkelprodusent freser opp over 16 prosent og står for det tredje største kurshoppet blant selskapene i S&P's 500 indeksen.

Harley Davidson opplyser tirsdag at Warrens Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kjøper gjeldsobligasjoner fra selskapet for 300 millioner dollar.

Også Harleys største aksjonær, investeringsselskapet Davis Selected Advisers LP, vil kjøpe usikre kommersielle obligasjoner for 300 millioner dollar.

Finanskrisen tømmer tanken

Den legendariske motorsykkelprodusenten har mistet mer en to tredjedeler av markedsverdien i løpet av det siste året som følge av sviktende salg.

Svakere økonomi og vanskelige låneforhold førte til at inntektene til Harley Davidson falt med 58 prosent i fjerde kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, til det laveste på ni år.

Ved å selge store deler av sin gjeld vil sykkelselskapet skaffe kapital til å finansiere kundenes kjøp.

Saken fortsetter under annonsen

Det amerikanske industriikonet er dessuten i ferd med å kutte kostnader for 60 millioner per år. Blant annet ved å legge ned tre fabrikker og si opp 1100 ansatte.

Kortsiktig løsning

Warren Buffett er kjent for sin langsiktige strategi, men for Harley representerer salget av gjedsobligasjonene bare en kortsiktig lettelse, mener analytiker Robin Farley hos UBS.

Farley skriver i et analysenotat at motorsykkelkjempen har rundt 500 millioner i banklån som forfaller i slutten av neste måned, og trenger omkring 1 milliard dollar for å kunne utvide låneordningen til kundene.

Warren Buffett, som innehar tittelen "verdens rikeste mann", har det siste halvåret støttet flere av USAs mest kjente merkevarene. I april i fjor stilte han 6,5 milliarder til disposisjon for sjokoladeprodusenten Mars i forbindelse med oppkjøpet av tyggegummeprodusenten Wrigley. Buffett har også brukt 8 milliarder på å kjøpe aksjer i General Electric og Goldman Sachs.

Fet på Fat Boy

Om handelen er en kortsiktig løsning for produsenten av den klassiske Fat Boy-modellen, er det derimot en fet avtale for Warren Buffett.

Saken fortsetter under annonsen

De usikrede obligasjonene som Buffett kjøper gir nemlig en årlig avkastning på 15 prosent.

Berkshire Hathaway er i ferd med å øke sin beholdning av rentebærende papirer for å spre de mer enn 30 milliarder dollar som selskapet sitter på.

Avkastningen på kommersielle obligasjoner har økt kraftig på grunn av stesset i finansmarkedet.

Ifølge Merrill Lynch sin U.S. Corporates BBB Rated Index er den gjennomsnittlige avkastningen på kommersielle obligasjoner nå 9 prosent, opp fra 6 prosent for ett år siden.

Avkastningen på gjeldsobligasjoner nådde det høyeste nivået på 17 år i oktober i fjor med 10,2 prosent.

Buffet hadde per september i fjor neste 10 milliarder dollar i kommersielle obligasjoner og aksjer med fortrinnsrett. I november kjøpte han ytterligere gjeld for 300 millioner fra Nord-Amerikas største produsent av veggpaneler, USG Corp.

Og nå altså nye 300 millioner fra Harley Davidson.

Saken fortsetter under annonsen

- Økonomien forsyner ham i alle fall med muligheter, sier Frank Betz, partner i Carret Zane Capital Management, som er en av aksjonærene i Berkshire Hathaway.
- Han ser trolig at Harleys motorsykler har en sterk langsiktig etterspørsel i markedet, sier Betz, til Bloomberg News.

På bakhjulet

Wall Street legger inn et ekstra gir mot slutten av dagen og sørger for at de ledende indeksene kommer i mål med god margin.

Den kraftigste oppturen er det ferdighusprodusenten DR Horton som står for etter å ha levert et kvartalsresultat som er mindre dårlig enn forventet - minus 20 cent per aksje, mot forventet minus 52 cent.

DR Horton sparkes opp over 26 prosent.

Boligbyggebransjen hjelpes for øvrig av at tallet på nye inngåtte avtaler om salg av boliger økte med 6,3 prosent i desember. KB Home er opp 8,9 prosent, Lennar Corp. er opp 9,7 og Centex er opp 8,1 prosent.

Stigende råvarepriser sender olje- og gruvesektoren opp, mens finanssektoren faller igjen kraftig i påvente av nye utspill fra president Obama.

Saken fortsetter under annonsen

Alcoa, Freeport-McMoran og ExxonMobil klatrer henholdsvis 4,5, 2,9 og 2,4 prosent.

Bank of America stuper ytterligere 11,5 prosent, JPMorgan er ned 3,4, Citigroup ned 4,7, Wells Fargo ned 3,8, AmericanExpress ned 4,1, AIG faller 13 prosent, SunTrust Banks ned 15,5, Fifth Third Banc ned 13,4. Huntington Banc ned 10,9, Capital One ned 10,2 og US Bancorp ned 7,8 prosent.

Bunnløst

På tross av dagens opptur er investorene fremdeles i tvil om hvorvidt bunnen i aksjemarkedet er nådd eller ikke.

- Jeg har stadig ingen følelse av at vi har føttene under oss, sier administrerende direktør Gordon Charlop hos Rosenblatt Securities.
- Det vil være ting som finansielle stimuleringstiltak og det vi ser av reguleringer som vi kommer til å holde øye med. Det er også forventninger i forkant av fredagens, trolig dystre, arbeidsmarkedsrapport. Men det er lite trolig at vi får noen overraskelse. Man kan ikke legge for stor vekt på det, sier Charlop til MarketWatch.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,58 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er opp 1,78 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,46 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 1,46 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 5,40 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 0,02 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 41,02 dollar fatet - opp 94 cent.

Gull omsettes for 899,80 dollar per unse - ned 7 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,8944 kroner. En euro noteres til 1,3046 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.