138372045_new_y.jpg

Wall Street: Brutal resesjon

Publisert: 1. desember 2008 kl 22.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

På Wall Street stuper aksjemarkedet mellom 8 og 9 prosent mandag etter en serie nøkkeltall som viser at aktiviteten i næringslivet faller voldsomt over hele verden.
- Den økonomiske nedturen i verdensøkonomien er trolig mer synkronisert enn vi noen gang har sett, sier økonom Jonathan Basile hos Credit Suisse til Bloomberg News.
- Myndighetene bør åpne for flere tiltak, mener Basile.

USA i resesjon

The National Bureau of Economic Research, som offisielt erklærer amerikanske perioder med resesjon, opplyser mandag at USAs økonomi krymper og at resesjonen startet i desember i fjor.
NBER skriver på sin hjemmeside at fallet i den økonomiske aktiviteten i 2008 møter kravene til en resesjon. Det private analysebyrået har særlig lagt vekt på at 1,2 millioner arbeidsplasser er forsvunnet i løpet av året.
Den amerikanske sentralbanken, og flere økonomer, mener USAs økonomi vil fortsette å krympe i første halvår 2009.
Det betyr at verdens største økonomi er inne i den lengste resesjonen siden Den Store Depresjonen på 30-tallet.

PMI-sjokk

Mandag er det lagt frem tall som viser at den økonomiske aktiviteten over hele verden krymper mer og hurtigere enn økonomene har forventet.
Den såkalte PMI-indeksen (Purchasing Managers Index) fra The Institute for Supply Management indikerer aktiviteten i produksjonsbedriftene. PMI-indeksen baserer seg på fem forhold; nye ordrer, nivået av varer på lager, produksjon, kjøp fra underleverandører og sysselsetting.
En indeks under 50 betyr at aktiviteten i produksjonsbedriftene krymper.
I dag har både USA, Europa, Russland og Kina lagt offentliggjort sin PMI-indeks for november. Alle ligger godt under 50 og har falt til rekordlave nivåer.

Kraftig global nedtur

Den europeiske PMI-indeksen falt fra 41,1 til 35,6 i november. Det kraftigste månedlige fallet siden målingene startet i 1998. Eurosonens PMI-indeks faller for sjette måned på rad, til rekordlavt nivå.
Den amerikanske PMI-indeksen falt i november fra 38,9 til 36,2 - det laveste nivået på 26 år.
I tillegg har Polen, Ungarn, Sverige, Tsjekkia og Sør-Afrika lagt frem tilsvarende målinger som viser noen av de kraftigste fallene i produksjonen som er målt.
- Tempoet i produksjonsfallet har vært ondskapsfullt, sier sjefstrateg Kevin Gaynor hos Royal Bank of Scotland.
- Hvis vi trodde siste kvartal var ille for verdensøkonomien, er det inneværende kvartal i ferd med å bli enda verre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

En separat rapport viser at bygg- og anleggsvirksomhetene i USA reduserte sine innkjøp med 1,2 prosent i oktober.

Forbruksangst

Men det som skremmer de amerikanske markedsaktørene mest er faren for at det private forbruket skal falle enda mer.
To tredjedeler av amerikansk økonomi er basert på privat forbruk. Boligkrise, finanskrise og økende arbeidsledighet har allerede ført til at over 100 butikk-kjeder er gått konkurs.
Fredagens start på julehandelen - Black Friday - viste riktignok en økning i handelen på 7 prosent i forhold til Black Friday i fjor. Men andre undersøkelser viser at 70 prosent av dem som handlet kun kjøpte lokke- og tlbudsvarer.
Wall Street har liten tro på at julehandelen blir noen positiv overraskelse for detaljhandlerne.
Aksjene i de store kjedene som Best Buy, J.C. Penny og Macy's faller mellom 10 og 15 prosent. Wal-Mart er ned 3,5 prosent.

Kredittkortene sperres

Den amerikanske kredittkortindustrien kan komme til å redusere kreditten med over 2000 milliarder dollar i løpet av den neste 18 månedene, skriver den anerkjente analytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co i en ny analyse.
- Med andre ord; vi forventer at den tilgjengelige likviditeten blant forbrukerne i form av kredittkort vil reduseres med 45 prosent, skriver Whitney og påpeker at kredittkortene er vanlige folks nest viktigste kilde til likviditet, etter lønninger.
I tidligere analyser har Whitney vist at bankenes kredittlinjer er i ferd med å krympe med et tilsvarende beløp.

- Farlig kombinasjon

Meredith Whitney skriver videre at det konsoliderte amerikanske lånemarkedet er blitt en trussel mot forbrukerne.
Ifølge Whitney er boliglån- og kredittkortmarkedet nå dominert av bare fem aktører som alle strammer trekker inn på utlånene og gjør at en reduksjon i befolkningens tilgang til penger er uungåelig.
- I et land som tilbyr folk valget mellom hundrevis av forskjellige frokostblandinger og leskedrikker, har bankbæringen blitt en industri med svært få valg, kommenter hun.
- Å trekke tilbake kreditt når arbeidsledigheten øker med over 50 prosent på årsbasis i de fleste delstatene, er etter vår mening, en farlig kombinasjon som er uten presedens, konkluderer den kjente Oppenheimer-analytikeren.
Citigroup og Bank of America stuper over 20 prosent, mens JPMorgan ramler over 17 prosent og American Express er ned 15 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Mer dårlig nytt på radaren

Teknologibørsen Nasdaq er likevel den som får den største smellen.
Nettbutikkene Amazon.com og eBay faller henholdsvis 5 og 7 prosent.
Teknologisektoren foventes å rammes hardt dersom det private forbruket strammes ytterligere.
- De dårlige nyhetene er fremdeles meget tydelige både i front og i sentrum av radarskjermen, sier sjefstrateg Jeffrey Palma hos UBS Securities LLC til Bloomberg News.
- Alle som venter på gode nyheter, må vente en stund til, sier Palma.

- Det ser veldig svakt ut. Alle er enige om det. Spørsmålet er i hvilken grad det allerede er priset inn i markedet? Ikke helt, tydeligvis, sier strateg Brian Gendreau hos ING Investment Management til Reuters.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 8,93 prosent.

Dow Jones er ned 7,70 prosent.

Nasdaq Composite er ned 8,95 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 15,50 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 23,93 prosent, til 68,51 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 15,86 prosent.

Olje og gull kraftig ned

WTI-olje omsettes for 49,29 dollar fatet - ned 5 dollar og 50 cent.

Gull omsettes for 770,70 dollar per unse - ned 48 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,1224 kroner. En euro noteres til 1,2614 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.