138374053_wall_.jpg

Wall Street bremser

Publisert: 28. april 2008 kl 22.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Milliardæren Warren Buffett (77) og sjokoladeprodusenten Mars et blitt enige om å bla opp 23 milliarder dollar for å kjøpe verdens største tyggegummiprodusent Wrigley.
Wrigley, som har vært kjent for tyggegummiet "Spearmint" side 1893, er opp nesten 25 prosent på NYSE mandag etter at Buffetts Berkshire Hathaway og Mars har sagt seg villig til å betale 80 dollar per aksje, 28 prosent mer enn sluttkursen fredag.
Kjøpet blir finansiert med 11 milliarder fra Mars, 4,4 milliarder fra Berkshire Hathaway og 5,7 milliarder fra Goldman Sachs. I tillegg skal Bershire Hathaway kjøpe askjer for 2,1 milliarder dollar i Wrigley.
Mars og Wrigley vil med dette bli verdens største produsent av godteri, og kontrollere nesten 30 prosent av de amerikanske markedet.
- Det er virkelig ikke noe som kan gå galt med noe som merkevarene til Mars og Wrigley. Folk spiser mer og mer av produktene deres hver dag, sier Warren Buffet i en kommentar.

Kjøper Ford

En annen gammel ringrev kommer også på banen mandag.
Investorlegenden Kirk Kerkorian (90) opplyser at han kjøper aksjer i Ford for ytterligere 100 millioner dollar.
Kerkorian har med dette kjøpt 4,7 prosent av USAs nest største bilprodusent for tilsammen 691 millioner dollar, og sier han vil kjøpe aksjer i Ford for 170 millioner mer.
Kerkorians investering blir tolket til et klapp på skulederen til Ford-sjefen Alan Mulally som har gjennomført en snuoperasjon i den tradisjonsrike familiekontrollerte bilprodusenten.
Ford-aksjen er opp over 10 prosent.

Skjulte motiver?

Men ikke alle like sikker på at Kirk Kerkorians oppkjøp i Ford er en god ting.
For tre år siden kjøpte Kerkorians investeringsselskap, Trancida, aksjer i General Motors som angivelig passiv eier og støttet høylydt GM-ledelsen. Senere økte Kerkorian eierposten til 9,9 prosent og presset GM-sjefen Rick Wagoner til omfattende endringer i selskapet.
Trancida opplyser ikke noe om sine intensjoner i Ford.
- Det er vanskelig å vite hva Kerkorians motiver er, sier Maryann Keller som er en uavhengig bilanalytiker til Bloomberg News.
- Hans stil er å kjøpe for deretter å "stir the pot", sier hun.
Ford-sjefen Alan Mulally ønsker på sin side Kerkorian velkommen som aksjonær.

Sender signaler

Når to investorlegender som Buffett og Kerkorian rører på seg, blir de fulgt med argusøyne.
- Disse meldingene gir sterk støtte til markedet, og oppmuntring til investorene om et der er gode underliggende verdier bak aksjene som handles på billigsalg, sier forvalter John Carey hos Pioneer Investment Management til Bloomberg News.
- Hvis du har tålmodighet og tid til å se på individuelle selskaper et for et, er dette en fantastisk tid til å investere, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Bremser

Men investorene på Wall Street er likevel forsiktige mandag. Oljeprisen går igjen til ny rekordnotering og legger en demper på humøret.
- Alles øyne er rettet mot FED-møtet onsdag for å se hvor sterkt de hinter om en pause i rentekuttene etter et forventet nytt kutt på 25 basispunkter til 2,0 prosent, sier økonom Sal Guatiri hos BMO Capital Markets til MarketWatch.com.
- Jeg gjetter på at mange investorer ikke ønsker å gjøre noen "big calls" i forkant av FED-møtet og alle de andre økonomiske dataene som kommer ut denne uken, sier investeringsstrateg Alan Gayle hos RidgeWorth Capital Management til TheStreet.com.
Denne uken kommer også en rekke viktige makrotall, fra ISM Manufactoring Index til Labour Departmets månedlige arbeidsmarkedsstatistikk.
- Markedet har hatt et par positive uker, og denne uke vil enten forsterke den positive stemningen eller utfordre den, sier Gayle.
- Så langt ser det som om det ikke er mange som ønsker å gå ut i markedet før dette, legger han til.

Nye dårlige boligtall

The US Census Beurau opplyser mandag at antall ledige boliger i USA nå er på rekordhøye 18,6 millioner.
Det er en økning på 5,7 prosent i forhold til for ett år siden.
Den prosentvise andelen av boligmassen som nå står tom er 2,9 prosent, den høyeste andelen siden målingene startet i 1956.
Ifølge boliglånsbanken Fannie Mae vil boligprisene falle med 5,8 prosent i 2008, og ytterligere 4,7 prosent i 2009.
- Vi tror det er usannsynlig at boligprisene begynner å stabilisere seg før den andelen av tomme boliger faller, skriver sjeføkonom Jan Hatzius hos Goldman Sachs i et analysenotat mandag.

StatoilHydro er ned 0,6 prosent på NYSE onsdag, Frontline er opp 0,9 prosent.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,06 prosent.

Dow Jones er ned 0,09 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 0,07 prosent.

Nasdaq Other Finacial er opp 0,93 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,41 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 0,10 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 118,84 dollar fatet - opp 32 cent.

Gull omsettes for 895,50 dollar per unse - opp 5 dollar og 80 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0944 kroner. En euro noteres til 1,5646 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.