Wall Street: Bankikon over ende
USAs nest største bank, Bank of America, faller nesten 3 prosent og veier tungt i markedet mandag etter å ha meldt at inntektene falt med 77 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode ifjor.
Fra 5,26 milliarder dollar til 1,21 milliarder.
Fortjeneste per aksje ble på 23 cent, mot forventet 41 cent.
BoA setter av 6,01 milliarder dollar for å dekke opp for økende mislighold på kredittkort og boliglån, opplyser selskapet.
- Dette første kvartalet var mye verre enn hva vi hadde forventet tre måneder siden. Det er for tidlig å samle orkesteret å spille "happy days are here again", sa BoA-sjefen Kenneth Lewis på en telefonkonferanse.
Svekker håp
Bank of America uttrykker i sin kvartalsrapport bekymring for amerikanske forbrukere. Blant de negative faktorene nevnes stigende arbeidsløshet og økte priser på mat og drivstoff.
- Svakere resultat enn forventet fra Bank of America svekker investorenes håp om at selskapene kan unngå vanskelighetene i det globale kredittmarkedet, sier analytiker Nicholas Mosley hos Wachovia Corp. til MarketWatch.com.
- Vi kommer til å se flere svake bankresultater og en god del flere nedskrivninger. Resultatanslagene er fremdeles for høye, og vi er fremdeles forsiktig med hensyn til økonomien, sier strateg Kevin Caron hos Stifel Nicolaus & Co til Bloomberg Television.
- Hvert kvartal har de spådd at det verste er bak oss og alt er bare rosenrødt fremover. Hvert kvartal har de tatt feil, sier hedgefondforvalter Whithey Tilson hos T2 Partners LLC til Bloomberg Television.
- Ikke så ille
Investeringsdirektør Georges Yared hos Yared Investment Research påpeker at det ikke var andre store overraskelser i BoA-tallene, og at nedskrivningene faktiske er med på å rydde opp i bankens regnskaper.
- Rapporten var egentlig ikke så ille likevel. Det var ikke noe å være stolt over, men der er heller ingenting helt horribelt, sier Yared til TheSteet.com.
Det er derimot en annen bank som sender sjokkbølger gjennom Wall Street mandag.
Ikon over ende
Den gamle ærverdige lokalbanken i Ohio (Cleveland), National City, rapporterer i dag om et tap på 171 millioner dollar i første kvartal, og kutter utbyttet til aksjonærene fra 21 til 1 cent.
National City, som er blant de 10 største selgerne av subprimelån i USA, opplyser også at det kommer til å selge aksjer i selskapet til private equity-selskapet Corsair Capital LCC med 40 prosents rabatt for å skaffe mer kapital.
Investorer frykter nå at den 150 år gamle banken skal gå konkurs. Aksjen er ned nesten 30 prosent på NYSE mandag, etter å ha mistet 84 prosent av markedsverdien i 2007.
- Situasjonen for National City er veldig tøff. Folk frykter banken kan gå under. Jeg tror ikke det vil skje nå, sier analytiker Richard Bove hos Punk Ziegel & Co til Bloomberg News.
- Dette gjør vondt, sier George Yared hos Yared Investment Research. - Det dreier seg om et gammelt ikon, denne Cleveland-banken har vært i sving i 150 år, sier Yared.
Oljen tynger
Den høye oljeprisen legger også en demper på stemningen på Wall Street mandag.
Verst går det ut over industrimaskingiganten, Caterpillar, som faller nesten 2 prosent etter at både Wachovia og Credit Suisse har nedgradert aksjen.
Begrunnelsen er den høye oljeprisen, samt lavere etterspørsel globalt.
Gevistsikring
Fallet på Wall Street er begrenset mandag, godt hjulpet av Apple som trekker Nasdaqbørsen i pluss.
Noe av fallet må også tilskrives en viss gevinstsikring etter den kraftige oppturen forrige uke.
- Dette bare en veldig moderat tilbaketrekning etter de siste ukers oppgang, sier finansdirektør John Merrill hos Tangelwood Capital Partners til CNNMoney.com.
StatoilHydro er ned 0,1 prosent på NYSE onsdag, Frontline er opp 1,5 prosent.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,10 prosent.
Dow Jones er ned 0,13 prosent.
Nasdaq Composite er opp 0,25 prosent.
Nasdaq Other Finacial er ned 1,53 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,06 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 0,89 prosent.
Olje og gull opp
WTI-oljen omsettes for 117,52 dollar fatet - opp 83 cent.
Gull omsettes for 917,60 dollar per unse - opp 2 dollar og 40 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 4,9953 kroner. En euro noteres til 1,5928 dollar.