Wall Street: "All bets off"
Det amerikanske aksjemarkedet faller kraftig fredag etter at israelske militærøvelser i Midt-Østen sender oljeprisen opp over 2 dollar igjen.
Samtidig øker skepsisen til finanssektoren etter at Merrill Lynch-analytiker Edward Najarian uttaler at amerikanske regionalbanker er i "capitulation mode".
- Jeg ville holde meg til de store selskapene som har mye av sin forretning utenfor USA, og vente på kapitulasjonen, sier Gregory Church hos Church Capital Mangement til CNBC.
- Det kommer til å bli kjøpsmuligheter i dette markedet - men vi må gjennom enda et lite stykke helvete før vi er der, sier han.
Flukt fra Nasdaq
Wall Street preges av "sell-off" fredag, og verst går det ut over teknologiaksjene på Nasdaqbørsen.
Årsaken til flukten fra Nasdaq tilskrives i stor grad Citigroup-analytiker Craig Ellis som nedjusterer sin anbefaling på verdens største produsent av minnekort, SanDisk, fra "kjøp" til "hold".
SanDisk-aksjen stuper nesten 10 prosent.
Ellis skriver i et analysenotat at etterspørselen fra både Asia og Europa har gått mot deres forventninger, og at bevisene de ser argumenterer ikke lenger for å sette nye penger i arbeid i disse selskapene.
Teknologisektoren har, ved siden av råvaresektoren, vært sett på som en av de tryggeste havnene til nå.
- Investorene fortsetter å miste tillit til økonomien, sier porteføljeforvalter James W. Gaul hos Boston Advisors LCC til Bloomberg News.
- Tanken om at vi kommer til å ende dette året i pluss er i ferd med å fly ut av vinduet, sier Gaul.
Ny bank-redningsaksjon?
Finansaksjene fortsetter å falle med monolineselskapene MBIA og Ambac i spissen, ned henholdsvis 7,5 og 1,5 prosent, etter å ha fått sin kredittrating nedgradert av Moody's Investors Services.
MBIA og Ambac forsikrer bankgjeld verdt mer enn 1.000 milliarder dollar, og en nedgradering av selskapens rating kan føre til at bankene må nedjustere verdien på gjelden de eier.
Merrill Lynch-analytiker Edward Najarian sine uttalelser om at amerikanske regionalbanker er i "capitulation mode" har utløst rykter om at JPMorgan, som tidligere i år reddet investeringsbanken Bear Stearns, er klar for en ny redningsaksjon.
Kilder opplyser til CNBC at JPMorgan-sjef, Jamie Dimon, tenker på å kjøpe en av de regionale bankene. Wachovia og SunTrust er navn som blir nevnt.
Det svirrer også rykter om av Merrill Lynch vil komme med et resultatvarsel, men disse ryktene er ikke sanne, hevder anonyme kilder overfor CNBC.
Uansett faller alle de overnevnte bankene; JPMorgan ned 2,3 prosent, Wachovia ned 3,7, SunTrust ned 3,7 og Merrill Lynch ned nesten 5 prosent.
Kapitulasjon?
Andre eksperter mener det ennå ikke er snakk om noen kapitulasjon i banksektoren.
En kapitulasjon blir ansett som et punkt hvor aksjene er oversolgt, og faktisk er billige. Det er i så fall være dårlig nytt på kort sikt, med godt nytt på lang sikt fordi det signaliserer en bunn og et punkt hvor markedet kan gjøre et bæredyktig rally .
- Jeg mener kapitulasjon er et sterkt ord, sier investeringsstrateg Brian gendreau hos ING Investment Management til CNBC.
- Når du har en kapitulasjons-handel får du følelsen av total fortvilelse og mørke i markedet og folk bare kaster inn håndkledet. Jeg ser ikke det i det hele tatt, sier Gendreau.
En indikator som brukes for å se om markedet har nådd bunnen er volatilitetsindeksen VIX på Chicagobørsen.
En indeks over 20 indikerer betydelig volatilitet, men indeksen har vært oppe på 30-tallet når markedet har nådd bunn tidligere, for eksempel i 2002 og 2003.
Også i januar i år gikk VIX-indeksen over 30 poeng når det stormet som verst.
- Dette er en ganske sløv sell-off, sier Michael D. Chon hos Atlantis Asset Management.
- Den ene tingen jeg alltid holder øye med er VIX-indeksen. Og indeksen har lang fra nådd opp til det nivået rundt 30 hvor det sist gang ble skapt en kapitulasjons-bunn, påpeker Cohn.
Olje-effekten
Ford-sjef Alan Mulally sier i en uttalelse at tapene i bilbransjen vil øke etterhvert som etterspørselen etter pickups og sportsbiler faller til det laveste nivået på flere tiår.
USAs nest største bilprodusent stuper 7 prosent på Wall Street fredag.
USAs største bilprodusent, General Motors, faller nesten 6 prosent etter at analytiker Brian Johnson hos Lehman Brothers skriver i et analysenotat at finansieringsenhetene til GM og Ford må skrive ned verdier for 1 milliard dollar på leasede kjøretøyer.
Flyselskapene Continental Airline og JetBlue faller om lag 10 prosent, mens Southwest Airline er ned neste 5 prosent.
All bets off
Det var forventet ekstra stor volatilitet på Wall Street på grunn av såkalt "triple-witching". Det vi si; forfall på indeks- og aksjeopsjoner. Men aktørene på Wall Street er ikke sikker på om det spiller noen stor rolle i dag.
- Generelt sett er fredager ikke noen god dag for markedet. Traderne liker ikke å holde på sine posisjoner over helgen, sier CEO og sjefstrateg Chris Johnson hos Johnson Research til TheStreet.com.
StatoilHydro er opp 0,2 prosent på NYSE fredag, Frontline er opp 1,7 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 1,83 prosent.
Dow Jones er ned 1,74 prosent.
Nasdaq Composite er ned 2,56 prosent.
Nasdaq Other Financial er ned 3,78 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 0,58 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 8,29 prosent, til 23,37 poeng.
Olje opp - gull ned
WTI-oljen omsettes for 134,62 dollar fatet - opp 2 dollar og 69 cent.
Gull omsettes for 903,70 dollar per unse - ned 50 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1224 kroner. En euro noteres til 1,5616 dollar.