138369493_skrem.jpg

Wall Street: Akutt angstanfall

Publisert: 23. juni 2009 kl 02.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den Washington-baserte Verdensbanken opplyser mandag at man forventer den globale økonomiske veksten vil krympe med 2,9 prosent i år.

I mars var prognosene en kontraksjon på 1,7 prosent.

Den nyvunne optimismen får en alvorlig knekk, og usikkerhet og frykt dominerer igjen markedene.

Det amerikanske aksjemarkedet ender ned om lag 3 prosent, det kraftigste fallet på to måneder.

Samtidig gjør volatilitetsindeksene, (også kalt fryktindikatorer fordi de måler hva det koster å forsikre seg mot fall i aksjekursene ved hjelp av opsjoner), det største hoppet siden november i fjor.

Global frykt

Den amerikanske VIX-indeksen på derivatbørsen i Chicago spretter opp 11 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Tidligere mandag hoppet den tilsvarende europeiske indeksen, VStoxx, 17 prosent, det største hoppet siden november i fjor.

Den hollandske AEX Volatility Index er opp 15, prosent, mens tilsvarende indekser i Tyskland, Frankrike og Storbritannia er opp over 9 prosent.

- Vi hadde et glimt av håp, men det er nå kraftig dempet med Verdensbankens nedjustering, sier investeringsstrateg Steve Claussen hos OptionsHouse LCC.
- Investorene så for seg en mer V-formet bedring i økonomien, men har fått en skikkelig kalddusj, sier han til Bloomberg News.

Europa i mørke

I USA vokser skepsisen til Europas håndtering av resesjonen som de frykter kan bremse en positiv utvikling.

- Mange har inntatt et mørkt syn på utviklingen i Europa, sier Carl Mason som er sjef for derivatstrategien til BNP Paribas.
- Det er en følelse av at regionen ikke har forstått hele nedturen og at myndighetenes respons har vært anemisk. Folk er veldig bekymret for Europa som et sted å investere i, sier Mason.

- Markedet er veldig nervøst, sier Scott Jacobson som er spesialist i volatilitetstrading hos Capstone Sales Advisors LCC.
- Men en gang i mellom blir du nødt å innse at det finnes mer risiko enn det du har priset inn, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

For optimistisk

- Slik vi ser det har markedet og mange analytikere lett for å bli for optimistiske, for fort, sier investeringssjef Paul Nolte hos Hinsdale Assosiates,
- Dette kommer til å bli en langsom, pinefull økonomi som fremdeles krymper og reduserer belåningen, og dessverre vil det ta noe tid før vi ser virkelige forbedringer. Derfor kan vi komme til å se store bevegelser i markedet i denne perioden, sier Nolte til TheStreet.com.

- Nyheten fra Verdensbanken i dag var rimelig stor, men det er ikke bare det som gjør at folk selger seg ut av aksjer, påpeker administrerende direktør Gary Webb hos Webb Financial Group og viser til at markedet har falt flere dager i trekk etter hvert som stemningen blant investorene er blitt dårligere.
- Hvis vi ikke får noen gode nyheter i løpet av de neste dagene som kan gi en rekyl, så tror jeg vi får et større fall, sier Webb til CNNMoney.com
- Bare en enkel positiv rapport vil hjelpe. Det vil ikke sende aksjene rett til himmels igjen, men det kan være med på å dempe fallet, legger han til.

Hva sier Bernanke?

Spenningen øker i forkant av den amerikanske sentralbankes rentemøte tirsdag og onsdag.

Ingen tror at FED vil gjøre noe med renten, men spørsmålet er hvilke kommentarer Ben Bernanke kommer med etter møtet onsdag - spesielt om sentralbanksjefen gir noen signaler om å redusere eller endre stimuleringstiltakene.

- I sin forrige uttalelse hoppet FED på den såkalte "grønne skudd"-teorien, og jeg er interessert i å vite hvor mange flere "grønne skudd" de ser nå i forhold til forrige måned, sier Paul Nolte hos Hinsdale.

Saken fortsetter under annonsen

Analysesjef Bill Stone hos PNC Wealth Management forventer at Ben Bernanke kommer til å si omtrent det samme som han sa for en måned siden.
- Du kan ikke argumentere for at du har sett så mange nye positive data, men de blir stadig mindre dårligere. Så beskjeden fra FED blir nok at tingene fortsetter å stabilisere seg, sier Stone.

Flaks for Obama

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, heter det, og børsfallet kunne neppe kommet på et mer beleilig tidspunkt for president Barack Obama og finansminister Timothy Geithner som denne uken avholder verdenshistoriens største auksjon av statsobligasjoner.

Til sammen skal gjeld for 104 milliarder dollar under hammeren i denne runden.

Og når aksjemarkedet faller, øker etterspørselen etter obligasjoner.

Investeringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank mener det på sikt er positivt for aksjemarkedet.

Dersom tilstrekkelig mange investorer laster opp med statsobligasjoner i de kommende auksjonene, kan det dempe frykten for at det ikke vil være nok etterspørsel til at den amerikanske regjeringen klarer å finansiere sine ambisiøse krise- og stimuleringstiltak.

Saken fortsetter under annonsen

- Så lenge vi kan få papirene i omløp med en fornuftig avkastning, vil det være en god ting for aksjemarkedet, sier Ablin til The Wall Street Journal.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 3,06 prosent..

Dow Jones er ned 2,35 prosent.

Nasdaq Composite er ned 3,35 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,58 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 11,36 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 6,87 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 67,41 dollar fatet - ned 9 cent.

Gull omsettes for 923,10 dollar per unse -opp 2 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,5656 kroner. En euro noteres til 1,3846 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.