138372797_aig_l.jpg

Wall Street: AIG neste?

Publisert: 15. september 2008 kl 21.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De tre nøkkelindeksene på Wall Street falt bratt like etter børsåpningen, men i løpet av dagen stabilisert de seg. Men et par timer før børsslutt begynte ryketene å svirre om at AIG, verdens største forsikrikngselskap, kan bli det neste finansselskapet som går konkurs - kanskje allerede i morgen, tirsdag.

AIG har søkt den amerikanske sentralbanken om krisehjelp på inntil 40 milliarder dollar, inntil de har klart å reise ny kapital selv ved å selge eiendeler. Men FED uttaler mandag at forsikringsgiganten må gå til alternative kilder for å få kapitaltilførsel.

- Da FED kom ut å sa at AIG må gå til alternative kilder, betyr det at ingen ønsker å baile ut AIG uten backup, sier Matt Cheslock hos Cohen Specialists til CNBC. - Hvis AIG faller i morgen er det samme greia om igjen. Jeg tror ingen ønsker å holde noen posisjoner over natten, sier Cheslock.

I et nytt analysenotat skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets at "tåken har tyknet" og virkningene av det som skjer er uklare.

"Én stor bekymring relaterer seg til markedet for credit default swaps (CDS), der man kan forsikre seg mot andres mislighold på obligasjonsgjeld. Dersom en obligasjonsutsteder går konkurs, vil den som har forsikret seg motta kompensasjon fra motparten i forsikringskontrakten. Kontraktene i dette markedet anslås å ha en nominell verdi på cirka 62.000 milliarder dollar. Og i dette markedet har Lehman Brothers vært en av de ti største kontraktsmotpartene. Det har tidligere ikke skjedd at en så stor motpart i CDS-markedet har gått under. I utgangspunktet kan forsikringskontrakter med Lehmans som motpart bli verdiløse - til tross for at den underliggende obligasjonsutstederen ikke har misligholdt. I tillegg til dette kommer effektene på gjeldsforsikring fra Lehman Brothers egne obligasjonsutstedelser. En kredittbegivenhet som denne konkursen kommer til å utløse store forsikringsutbetalinger - enkelte estimerer opp mot 350 milliarder dollar. Og mye av tiden fremover vil bli brukt til å regne seg frem til hvem som er eksponert mot hva. Skulle AIG også gå konkurs, forsterkes kaoset. Frykt og usikkerhet vil prege finansmarkedene i tiden fremover", skriver Orskaug.

- Vi trenger det siste karateristiske panikksalget i markedet for å kunne si at dette er bunnen, sier forvalter Peter Sorrientino hos Huntington Asset Management til Bloomberg News.

Volatilitetsindeksen VIX har gått over 30 poeng mandag. En VIX-indeks over 30 anses av aksjeproffer som et tegn på av bunnen i markedet kan være nådd.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 4,71 prosent.

Dow Jones er ned 4,42 prosent.

Nasdaq Composite er ned 3,60 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,59 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 23,54 prosent, til 31,70 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, ned 7,3 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 94,55 dollar fatet - ned 6 dollar og 63 cent.

Gull omsettes for 789,40 dollar per unse - opp 24 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 5,7596 kroner. En euro noteres til 1,4274 dollar.

Følg de amerikanske markedene her.