138371786_wal_m.jpg

Wal-Mart bankes på Wall Street

Publisert: 8. januar 2009 kl 21.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det var ventet at detaljhandlerne ville legge frem svake salgstall for desember, men giganten Wal-Mart skuffer ekstra mye.

Verdens største varehuskjede har klart seg bra så lang i den økonomiske nedturen, og klart å tiltrekke seg nye kunder med sine faste tilbudsvarer og mange kampanjetilbud.
Analytikerne hadde forventet en moderat vekst i desembersalget på 2,8 prosent, men butikkgiganten skuffet og meldte om en vekst i årets julehandel på bare 1,7 prosent.
Det er den svakeste julehandelen for Wal-Mart på 40 år.
Selskapet opplyser også at det ikke vil innfri forventningene til resultatet i fjerde kvartal
Wal-Mart har vært ansett som en av de få "sikre" aksjene på Wall Street det siste året.

Ifølge enkelte analytikere kan dette være et tegn på at økonomien er i enda dårligere forfatning enn tidligere antatt.

Desillusjonerende

- I løpet av de siste 10 årene har Wal-Mart blitt en slags helt - en uslitelig teflonaksje - og å se at den blir gjennombanket sammen med alle andre er desillusjonerende for investorene, sier direktør Jonathan Vyorst hos Paradigm Capital Management til Bloomberg News.

- Wal-Mart har vært en enslig skinnende stjerne, en av de to aksjene som gikk i pluss sist år, sier sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co.
- Dessverre faller selskapet nå inn i gruppen som får svi på grunn av det fallende forbruket, på linje med alle de andre detaljhandlerne. Uansett hvordan du snur og vender på det, vil Wal-Mart bli en stor skuffelse, sier Hogan til MarketWatch.com.
På NYSE stuper Wal-Mart nesten 10 prosent.

Skuffelser i kø

Saken fortsetter under annonsen

En lang rekke butikk-kjeder melder om kraftig fall i desember-omsetningen, inkludert billigkjeder som Target, Costco, Macy's, Limited Brands og Abercrombie and Fitch.
Det fryktes at over 70 000 butikker blir tvunget til å stenge i første halvår i år.
USAs største klesbutikk-kjede, Gap, melder om fall i salget på 14 prosent og nedjusterer sine resultatestimater for hele 2009.
Macy's kutter resultatanslaget for fjerde kvartal, det samme gjør Nordstrom Inc, Abercrombie & Fitch, Neiman Marcus Group, J.Crew Group, Limited Brands Inc, Victoria's Secret, American Eagle Outfitters, Pacific Sunwear of California og and Bebe Stores.
- Det ser veldig, veldig dårlig ut nå, sier investeringssjef Tom Wirth hos Chemung Canal Trust,
- Vi visste at fjerde kvartal ville bli forferdelig og nå får vi bekreftelsen på det. Jeg tror markedet vil bevege seg sidelengs uten tegn til bedring fra nå og frem til midten av andre kvartal, sier Wirth til Bloomberg News.

Lyspunkter

Det er likevel et par lyspunkter på Wall Street torsdag.
Først og fremst varehuskjeden, Sears, som også eier Kmart og er er Wal.Marts største konkurrent. Sears's omsetning falt med bare 7, 3 prosent i desember, mindre enn forventet. Kmart hadde bare 1,1 prosent lavere omsetning i år enn i fjor, og Sears Holding oppjusterer resultatguidingen for fjerde kvartal og aksjen blir belønnet med en opptur på over 20 prosent.
Microsoft løfter teknologibørsen Nasdaq på forventninger om en god mottagelse av Microsifts nye Windows 7 som lanseres fredag.
Game Stop melder om en solid økning i salget av spillekonsoller i desember og aksjen sendes opp 13 prosent.

Obama advarer

Påtroppende president Barack Obama oppfordrer Kongressen til å vedta stimuluspakken på 775 milliarder dollar så snart som mulig. Ifølge Obama kan konsekvensene av å vente for lenge bli en langvarig resesjon med tosifret arbeidsledighet.
- Jeg tror ikke det er for sent å snu utviklingen, men det vil være for sent hvis vi ikke gjør dramatiske tiltak så fort som mulig, sa Obama i en tale på George Mason University.

Mens oljeprisen fortsetter å falle, stålsetter Investorene seg før fredagens arbeidsmarkedsrapport fra myndighetene som kan bli et nytt knytteneveslag mot den allerede vaklende amerikanske økonomien.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er opp 0,34 prosent.

Dow Jones er ned 0,31 prosent.

Nasdaq Compsite er opp 1,12 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 0,86 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,14 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 41,83 dollar fatet -ned 83 cent.

Gull omsettes for 856,30 dollar per unse - opp 14 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,9890 kroner. En euro noteres til 1,3720 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.