Vil straffe innsidetiltalt journalist hardt

Publisert: 23. juni 2009 kl 12.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Politiadvokat Hans Christian Koss sa i Oslo tingrett tirsdag at straffepåstanden er streng, og at den er basert på sammenlignbare saker fra Høyesterett, skriver E24.no.

Journalist Thomas Gulbrandsen solgte 10. januar 2006 unna aksjer i oljeselskapet DNO International og ringte deretter sin far og fikk ham til å selge aksjer. Også en megler ble kontaktet. Senere samme dag publiserte Nettavisen, der Gulbrandsen var journalist, en negativ nyhet om DNO. Neste dag kjøpte far og sønn tilbake DNO-aksjer etter et kursfall på 21 prosent.

Gulbrandsens far bør straffes med fengsel i to og et halvt år, mener Økokrim. Også gevinstene de to skal ha oppnådd, kreves inndratt. Det vil si 12.000 kroner fra Gulbrandsen og 2,4 millioner kroner fra faren.

Økokrim hevder at nyheten Nettavisen publiserte, inneholdt kursdrivende informasjon, og at Gulbrandsen utnyttet denne informasjonen før den var tilkommet markedet. Det er første gang en domstol tar stilling til om en upublisert avisartikkel kan regnes som innsideinformasjon.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen