138370475_nancy.jpg
Nancy Pelosi, demokratene, ordfører i Representantenes Hus.

Vil granske Wall Street

Publisert: 21. april 2009 kl 23.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Ordfører for Representantenes Hus, Nancy Pelosi, vil foreslå den mest omfattende offentlige granskningen av USAs finansmiljøer siden den såkalte Pecora-høringen i 1933 som var et resultat av børskrakket i 1929, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Pelosi sier at tre fjerdedeler av den amerikanske befolkningen ønsker å vite hva som første til at storbanken Lehman Brothers gikk konkurs, og investeringsbankene Bear Stearns og Merrill Lynch kollapset.

Nancy Pelosis talsmann, Nadeam Elshami, opplyser at granskningen av Wall Street vil følge mønsteret til Pecora-kommisjonen som Senatets bankkomite opprettet i 1933, og som førte til opprettelsen av det amerikanske børstilsynet, Securities and Exchange Commision (SEC), det amerikanse banksikringsfondet (FDIC), samt lovverket som har styrt den amerikanske finansnæringen de siste 70 årene - The Securities Act of 1933.

Kommisjonen ble ledet av daværende statsadvokat i New York, Ferdinan Pecora. Kommisjonen var også involvert i president Roosevelts "New Deal".

- Pecora-høringen var trolig den viktigste granskningen Kongressen har gjennomført i amerikansk historie, kanskje med unntak av Watergate, sier historikeren Donald Ritchie.

Flere amerikanske politikere har tatt til orde for en etterforskning av finansnæringen på Wall Street, men Pelosi er den først i den politiske toppledelsen som tar stilling i saken.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed er det en stor sjanse for at etterforskning blir satt i gang.

Trenger en forklaring

Dagens økonomiske krise, som ble utløst av de amerikanske storbankenes elleville lånefest, har kostet den internasjonale finansnæringen 1300 milliarder dollar, amerikanske skattebetalerne 700 milliarder, og i tillegg er verdier for 37 000 milliarder dollar destruert i det globale aksjemarkedet.

Finansforetakene på Wall Street har kuttet 180 000 arbeidsplasser og medvirket sterkt til at arbeidsledigheten i New York økte fra 6,9 til 8,1 prosent bare fra januar til februar i år.

Det forventes at 250 000 arbeidsplasser vil gå tapt i New York før den økonomiske nedturen tar slutt.

- Folk trenger en bedre forståelse av hvordan vi havnet i dette uføret og hvilken eksponering skattebetalerne er utsatt for, sier demokraten Nancy Pelosi.

- Vi ønsker virkelig å finne ut hva som har skjedd med dette landet og være ærlige overfor befolkningen, sier den demokratiske representanten John Larson som også foreslår at en upolitisk og uavhengig kommisjon blir oppnevnt.
- Vi er nødt til å komme med en forklaring, sier Larson.

Saken fortsetter under annonsen

Motstand

Den republikanske senatoren Richard Shelby, som er en veteran i Senatets bankkomite, mener det vil være prematurt å innføre nye lover og regler i finansmarkedet uten å ha studert kredittkrisen nærmere.

Shelby mener også at en granskning tilsvarende Percora-høringen er den beste måten å gjøre det på.

- Selvsagt ønsker vi å undersøke hva som skjedde, men vi trenger også å komme videre, sier bankkomitens styreformann Christopher Dodd.

Men mange kongressmedlemmer kan få problemer med å støtte en slik gransking fordi finansindustrien er den største bidragsyteren til politikernes valgkampanjer, påpeker Wall Street-historiker Charles Geisst.

Finansnæringen har vært den største sponsoren i hvert eneste presidentvalg de siste 20 årene.

I 2007 og 2008 ga bidro finansnæringen med til sammen 463 millioner dollar til både partiene og politikere personlig, ifølge Center for Responsive Politics.

Saken fortsetter under annonsen

Til sammenligning donerte legemiddelindustrien 163 millioner og energiselskapene 75 millioner.

Blant finansselskapene er det Goldman Sachs og Citigroup som står bak de største summene.

Amerikas pudler

- Hvordan kan politikerne seriøst foreslå nye lover og regler for finansnæringen når de har mottatt penger fra "The American Poodles for Wall Street", eller hva de nå kaller sine fond, spør historieprofessoren Charles Geisst.

Tidligere presidentkandidat John McCain og hans republikanske kollega Byron Dorgan frykter at uenighet mellom mindre grupper i Kongressen vil ødelegge forsøket på å iverksette en gransking av det omfang det her er snakk om.

- Omfanget av en større etterforskning og de konfliktene som trolig vil oppstå mellom de forskjellige fraksjonene peker mot at en tverrpolitisk utvalgt komité er nødvendig, skriver de to i et innlegg i Washington Post.

- Jeg håper at de som skal delta i dette i det minste har moderat erfaring med de spillerne og de instrumentene som er involvert her, sier republikaneren Scott Garret.
- Hvis ikke, er det bare bortkastet tid, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Gutteklubben Grei

Pecora-høringen i 1933 var en omfattende etterforskning som fokuserte på hvordan banker og meglere hadde bidratt til at markedet kollapset.

Det kom blant annet frem at de rikeste kundene fikk fordeler på bekostning av de mindre velstående i form av rabatter ved nye børsnoteringer og aksjeemisjoner.

- Børsene ble drevet som private klubber frem til da, sier historikeren Donald Richie og legger til at etterforskningen av finansmiljøene på 30-tallet brakte de olympiske banksjefene ned på jorden igjen.

Tirsdag er det ingenting som tyder på at Wall Street har gjenvunnet bakkekontakten.

En uttalelse fra finansminister Timothy Geithner om at de fleste bankene har tilstrekkelig egenkapital sender bank- og finansaksjen på en ny luftetur, og resten av markedet prøver å henge med så godt det kan.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 2,13 prosent.

Dow Jones er opp 1,63 prosent.

Nasdaq Composite er opp 2,22 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,17 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 5,21 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 5,22 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 48,55 dollar fatet - opp 4 cent.

Gull omsettes for 885,70 dollar per unse - opp 3 dollar.

En dollar noteres til 6.7782 kroner. En euro noteres til 2,2946 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.