138376645_kurs_.jpg

Varsler kjempekrakk

Publisert: 17. januar 2008 kl 13.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Vi opplever nå en kjedereaksjon av dramatiske hendelser som bare en en spe begynnelse på det som blir en av de verste økonomiske kriser noensinne. Hvis aksjonærene har det vondt nå, er det nesten smertefullt å tenke på at Den Store Depresjonen på 30-tallet vil ligne en picnik til sammenligning.
Det sier aksjestrateg Albert Edwards i den franske storbanken Societe Generale i et intervju med dagbladet Børsen.

Edvards ble i 2007 kåret til verdens beste aksjestrateg av konsulentfirmaet Thomson.

Startskuddet

- Citigroups nedskrivninger på nesten 20 milliarder dollar er bare startskuddet. Vi hefter oss ved at en stor del av nedskrivningene var relatert til forbrukslån. Det handler ikke lenger bare om subprime. Snart kommer det også nedskrivninger på virksomhetslån. Men den helt store bølgen blir tap på amerikansk forbrukerkreditt, sier Edwards.
Konsekvensene blir at amerikanske aksjekurser vil halveres fra deres nåværende nivåer, ifølge Edwards.

Advarte

Aksjestrategen begynte å advare mot børskrakk allerede i fjor vår, men har først nylig begynt å ta ordet "resesjon" i bruk.
Flere verdensledende finanseksperter advarte mot kollaps i finanssektoren i bladet Økonomisk Rapport i månedskiftet juni/juli i fjor. Deriblant amerikaneren Emanuel Derman, briten Paul Wilmott og norske Espen Gaarder Haug.

Finansiell istid

Saken fortsetter under annonsen

- Nå snakker vi alle om resesjon. Men mest om hvor lang den eventuelt blir. Vi burde heller snakke om hvor dyp den blir. Det er stadig investorer som trøster seg med at aksjemarkedet er billig, men de ignorerer risikoen for at vi er på vei mot en ny finansiell istid, sier Albert Edwards til den danske avisen.