138370036_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Utbrent børsrakett?

Publisert: 18. mai 2009 kl 02.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55
Et knippe skuffende makrotall svekket troen på en snarlig friskmelding av verdensøkonomien, og dette fikk risikoappetitten til å avta i forrige uke. Ledet an av en nedgang på 5% på Wall Street falt de fleste børser. På Oslo Børs svekket kursene seg kun med 3% på tross av et fall i oljeprisen. Oljeprisen falt et par dollar etter at OPEC uventet meldte at kartellet økte produksjonen i april. I obligasjons- og valutamarkedet var det små endringer,oppsummerer Orion.

Det første trinnet i børsraketten kan være utbrent

- Det to måneder gamle aksjerallyet tok en pause i forrige uke, og vi blir ikke overrasket om en korreksjonsfase av noe lengre varighet er innledet. Det første trinnet i børsraketten har vært drevet av reprising og bedre stemning, men dette kan nå være tomt for drivstoff. Dette tilkjennegis blant annet av at forward P/E har kommet opp i 15 på Wall Street, noe som ikke kan kalles uimotståelig fristende, skriver Myrseth & Co.

Når tennes det neste trinnet?

- For at det neste trinnet i børsraketten skal tennes, trenger vi trolig bekreftelse på at ikke bare det frie fallet i verdensøkonomien er over, men at vi faktisk også står foran et konjunkturoppsving. Sagt på en annen måte holder det ikke lenger at bare den andre-deriverte er positiv. Den første-deriverte av verdensøkonomien må også endre fortegn fra minus til pluss, mener analytikerne.

- Det er liten tvil om at verdensøkonomien fortsatt er syk med alvorlige symptomer som stigende arbeidsløshet og kun et delvis fungerende bankvesen. Videre gjør strukturelle utfordringer som rask statlig forgjelding, venstredreining i politikken og økt regulering at langtidsprognosen er usikker, presiseres det.

- Motposten til det forannevnte er at kraftige doser medisin er utskrevet hvis effekt først vil vise seg for fullt fra andre halvår, legger de til. Og konkluderer:

Saken fortsetter under annonsen

- I tillegg er alle resesjoner selvbegrensende av natur ettersom det er grenser for hvor lenge bedrifter og husholdninger kan panikkspare og utsette forbruk og investeringer. På ett eller annet tidspunkt må vi begynne å produsere boliger og biler igjen. Hvis ikke, må alle snart bo i telt og sykle til jobb,

På den positive siden kan ellers nevnes at kinesisk økonomi synes å stå klar i startgropen for en større spurt. De fleste makrotall peker mot en akselerasjon fremover, og i så fall er det Kina og ikke USA som vil lede verden ut av den globale resesjonen. Det forannevnte tilkjennegir at man ikke må stirre seg blind på USA. Gjør man det, kan man lett overse at de grønne skuddene har blitt til grønne enger i Kina, mener Orion Securities.

Positivt grunnsyn på 6-12 måneders sikt

- I følge pessimistene hadde vårens børsrakett kun ett trinn, og dette er nå utbrent. Dersom verdensøkonomien er fanget i en Japan-lignende hengemyr som en følge av lite utlånsvillige banker, medfører dette synet riktighet.

- Det optimistiske scenarioet er at myndighetenes massive stimulanser etter hvert vil overdøve motvindene og antenne et konjunkturoppsving utover i andre halvår og i 2010. Etter vår mening er sannsynligheten over 50% for det sistnevnte, og i så fall er toppen neppe passert i aksjemarkedet, skriver meglerhuset.

Saken fortsetter under annonsen

- Det eksplosive likviditetsklimaet er et annet forhold som taler til optimistenes fordel. Med nullrentepolitikk og kvantitative stimulanser druknes finansmarkedene for tiden i billig likviditet på jakt etter avkastning. Hvorvidt dette vil resultere i finansiell inflasjon, kan vanskelig vites med sikkerhet, men muligheten kan i alle fall ikke avskrives.

Spennende tider i oljemarkedet

- Vår hjemlige børs har gjort det skarpere enn resten av Europa i år, noe som skyldes oppgangen i oljeprisen. Vil den positive utviklingen i oljemarkedet fortsette? Dersom vi ikke snart ser en tydelig bedring i verdensøkonomien, tviler vi på det:

* Kvoteoverholdelsen i OPEC svekket seg fra 82% i mars til 77% i april. God produsentdisiplin har hittil vært en viktig kilde til styrke i oljemarkedet, og forrige ukes utglidning er således bekymringsfull.

* Det er få tegn til bedring i den globale oljeetterspørselen på tross av de grønne skuddene i verdensøkonomien. Tvert imot har både IEA, EIA og OPEC nettopp nedjustert forbruksestimatene.

* De globale oljelagrene er høye. I tillegg til rekordhøye offisielle lagre er det store usynlige lagre i form av olje lagret på tankskip til sjøs. Med en flatere priskurve i oljemarkedet kan de flytende lagrene bli redusert fremover, noe som vil lede til mer olje til salgs.

Neste OPEC-møte avholdes 28. mai i Wien. Så fremt oljeprisen ikke faller betydelig, tviler vi på at kartellet vil foreta seg noe, avslutter Orion.

Saken fortsetter under annonsen