USA: Ny uke, nye tall, nytt rally?
Tirsdag slippes den såkalte S&P/Case-Shiller home-price index for mars, som viser prisutviklingen i 20 større byområder i USA.
Det er ventet at indeksen vil vise et fall i boligprisene på 14,2 prosent fra mars i fjor til mars i år. Det vil være det kraftigste fallet i boligprisene siden indeksen ble etablert i 2001, og bekrefter at situasjonen på boligmarkedet stadig forverres.
Tirsdag kommer også The Commerce Department med statistikken for salget av nye boliger siste måned. Det er forventet at tallene vil vise den tregeste boligomsetningen på 17 år.
Investorene leter etter en bunn i boligmarkedet, og er det noe som tyder på det i ukens tall kan det gi aksjemarkedet et løft.
- Jeg tror det har vært feil av folk å se bort fra boligmarkedet, sier sjeføkonom Ethan Harris hos Lehman Brothers til TheStreet.com.
- Det er en steming for å glemme alle dårlige nyheter, og at ting vil bli bedre. Realiteten er et boligmarkedet er i mye verre forfatning enn forventet, og det er fremdeles den største motvinden i økonomien, sier Harris.
"Immune"
Tirsdag kommer også ta The Conferece Boards comsumer confidence index (forbrukertilliten ). Det er ventet at indeksen har falt til det laveste nivået siden 1993 i mai.
Men disse tallene vil neppe føre til store markedsutslag mener økonomer.
- Økonomer forventer et nytt fall i forbrukertilliten, men folk er immune mot denne svakheten, sier sjeføkonom Nigel Gault hos Global Insight til MarketWatch.com.
- Det blir ikke oppfattet som noe sjokk at forbrukertilliten er ekstremt svak. Testen er om den svake tilliten vil påvirke forbruket. Så langt har ikke forbruket utviklet seg så ille som tilliten, påpeker Gault.
Onsdag kommer forøvrig tall for etterspørselen etter varige gode (durable goods ) som ventes å vise et fall på 1,5 prosent i april.
For noen er det nærmest en gåte at forbrukertilliten kan falle så dramatisk, mens det reelle forbruket bare faller moderat.
Trigger
Det som kan bli ukens trigger på Wall Street er de reviderte BNP-tallene som legges frem torsdag.
Det er ventet at tallene for første kvartal blir oppjustert fra 0,6 prosent til 0,9 prosent.
Noe som betyr at amerikansk økonomi vokser mer enn tidligere antatt, og at en resesjon kan være unngått i denne omgang.
Investeringsdirektør Wendell Perkins hos Optique Capital Management tror ikke det går mot noen resesjon i USA: - Det er tøffe tider, men ikke så ille. Aksjemarkedet spesielt er det mest atraktive vi har sett på 20 år, sier Perkins til TheStreet.com.
Kalddusj
Sjeføkonom Nigel Gault hos Global Insight mener derimot det er for tidlig tror at det verste er over. Nedturen kommer i løpet av siste kvartal i år, når effekten av myndighetentenes stimulipakke begynner å avta.
- Kalddusjen vil komme når markedet innser at effekten av stimulipakken bare var midlertidig, at det store fundamentale problemer og veksten bare kommer til å fordufte i fjerde kvartal og første kvartal neste år, sier sjeføkonomen.
- Økonomien trenger mer enn en "jump start" for å komme i gang. Maskinen har for mange problemer til å komme ordentlig i omdreining før tidligst i midten av neste år, sier Gault til TheStreet.com.
W-økonomi
Flere av økonomene beskriver den amerikanske økonomien som inne i en W-formasjon.
Dobbelt-V-en inkluderer den pågående nedturen - den neste kommer i begynnelsen av 2009.
- Det er en skjev W-formasjon som er større og tyngre på den ene siden, forklarer sjefstrateg Vinny Catalano hos Blue Marbel Research overfor TheStreet.com.
- Jeg tror det blir en "full blown, bad recessjon" i løpet av neste år, sier Catalano og viser til de store problemene i boligmarkedet, kredittkontraksjonen og presset på forbruket. Ifølge Catalano pakkes dette nå sammen til et ondsinnet slag mot den amerikanske økonomien i begynnelsen av 2009.
Inflasjonsfrykt
Fredag kommer nye inflasjonstall.
Investorene vil kikke ekstra nøye etter den såkalte personal comsumption expenditures deflator , som måler inflasjonen på personlig nivå.
Økonomene venter en flat utvikling fra april til mai, med en stabil 12-måneders inflasjon på 2,1 prosent.
Oljen er joker
Hva som skjer med oljeprisen blir nok det store usikkerhetsmomentet denne uken også på Wall Street.
Det som er spesielt vanskelig med den løpske oljeprisen er at alle vet at det vil påvirke økonomien på en måte, men ingen vet helt sikkert hvordan.
Ekspertene er uenige om hvorvidt den vil føre til mer utbredt inflasjon, ytterligere økonomisk svekkelse, eller begge deler samtidig (stagflasjon ).
Noen mener en høy oljepris ikke nødvendigvis er destruktivt på lang sikt. Dersom økonomien tåler det, og amerikanske forbrukere er i stand til gradvis å tilpasse sitt olje- og bensinforbruk, vil det være en trend som faktisk kan kontrollere inflasjonen.
- Det er definitivt tegn på at den høye oljeprisen ødelegger etterspørselen bit for bit, sier strateg Craig Peckham hos Jefferies & Co til Assosiated Press, ifølge Yahoo Finance.
- På dette tidspunket ser vi en økonomi som opplever motvind fra den høye oljeprisen, som i den siste ende kan fungere som en naturlig regulator i økonomien, sier Peckham.
Bloomberg Survey
========================================
Release: Period: Prior Median Indicator Date (Value Forecast)
========================================
Case Shiller Quarterly: 5/27 1Q: -8.9% (-12.5%)
Case Shiller Monthly: YO 5/27 March: -12.7% (- 14.2%)
Consumer Conf Index: 5/27 May : 62.3 (60.0)
New Home Sales ,000's: 5/27 April: 526 (520)
New Home Sales MOM%: 5/27 April: -8.5% (-1.1%)
Durables Orders MOM% : 5/28 April : -0.3% (-1.5%)
Durables Ex-Trans MOM%: 5/28 April: 0.9% (-0.5%)
GDP Annual QOQ% : 5/29 2Q P: 0.6% (0.9%)
Initial Claims ,000's : 5/29 25-May: 365 (370)
Cont. Claims ,000's : 5/29 18-May : 3073 (3080)
Pers Inc MOM% 5/30: April : 0.3% (0.2%)
Pers Spend MOM% : 5/30 April: 0.4% (0.2%)
Core PCE Prices MOM%: 5/30 April: 0.2% (0.1%)
Core PCE Prices YOY% : 5/30 April : 2.1% (2.1%)
Chicago PM Index 5/30: May : 48.3 (48.5)
U of Mich Conf. Index : 5/30 May F 59.5 (59.5)