138371880_kurs_.jpg

Ulovlig shortsalg avslørt

Publisert: 19. desember 2008 kl 10.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Uvanlig stor omsetning og uro i Tandberg Data-aksjen mellom 12. mars og 9. april i år, gjorde at i Kredittilsynet satte i gang undersøkelser for å avdekke eventuelle udekket (ulovlig) shortsalg.
- Undersøkelsene avdekket til dels omfattende brudd på verdipapirhandellovens paragraf 10-4, melder Kredittilsynet fredag.

Omfattende

Til sammen 29 verdipapirforetak, 19 norske og ti utenlandske, har fått skriftlig refs av Kredittilsynet.
Ved utgangen av 4. april var posisjoner for til sammen cirka 200 millioner aksjer fremdeles udekket, mens tallet udekkede shortavtaler per 9. april (før registreringen i foretaksregisteret) i størrelsesorden 500 millioner aksjer.
Men antall utstedte aksjer var på disse tidspunktene bare 47,4 mill. aksjer, ifølge Kredittilsynet.
- Udekkede shortsalg/shortposisjoner medførte vedvarende leveringsproblemer fram til 9. april. Det høye antall udekkede salg påførte verdipapirforetakene en uakseptabelt høy risiko, skriver Kredittilsynet i en pressemelding.

Varsler flere tiltak

- Foretakene som sto bak de mest alvorlige bruddene gjennomførte deretter en rekke adekvate tiltak, oppyser Kredittilsynet.
Tiltakene i de ulike verdipapirforetakene omfatter blant annet utelukkelse av kunder som har handlet udekket i TAD, styrkning av ledelsen, advarsel til meglere som var involvert i gjennomføringen av transaksjonene og innføring av nye rutiner og instrukser.

Andre tiltak er bedre og hurtigere identifiseringen av ekstraordinære markedssituasjoner, samt anskaffelse av nye overvåkningssystemer.

Dette er shortsalg:

Saken fortsetter under annonsen

Å selge aksjer short betyr at man låner en aksje som man tror vil falle i verdi, selger den, og kjøper den tilbake til lavere kurs.

Shortselgeren tjener mellomlegget.

Dette er ikke ulovlig, og både selskaper og meglerhus(tradere) har et visst antall aksjer til disposisjon for utlån/shorting.

Men hvis man driver shorthandel uten at man faktisk og fysisk har lånt aksjer, kalles det udekket eller nakent shortsalg. Dette er ulovlig, og kan medføre stor risiko både for shortselgeren selv og andre berørte markedsaktører.

Udekket shortsalg med finansaksjer på Wall Street hevdes å være en av årsakene til at flere selskaper har, eller vært i ferd med, å gå under. Når shortsalget øker presser det aksjekursene ned.

Her er shortselgerne:

ABG Sundal Collier: "uaktsom overtredelse"

Saken fortsetter under annonsen

Carnegie ASA: "uaksom overtredelse"

DnB Nor Bank ASA: "avdekket brudd på bestemmelsen"

First Securities ASA: "uaktsomme overtredelser"

Fondsfinans ASA: "uaktsom overtredelse"

NRP Securities ASA: "uaktsom overtredelse"

Pareto Securities: "uaktsom overtredelse"

RS Platou Markets AS: "uaktsom overtredelse"

Saken fortsetter under annonsen

SEB Enskilda AS: "uaktsom overtredelse"

(Kilde: E24)