138371727_b__rs.jpg

Uforklarlig oljesprett på Oslo Børs

Publisert: 15. januar 2009 kl 16.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den europeiske sentralbanken, ECB, har torsdag senket signalrenten i eurosonen med 0,5 prosentpoeng til 2,0 prosent. Det laveste rentenivået i unionens historie.
Men aktørene i markedet tror ikke rentekuttet er vil bremse nedturen i økonomien.

- ECB kan ikke forhindre kollapsen i den økonomiske aktiviteten som er underveis, sier seniorøkonom Kenneth Wattret hos BNP Paribas.
- Men sentralbanken kan absolutt gjøre mer for å prøve å legge forholdene til rette for en bedring mot slutten av 2009 og i 2010, sier Wattret til Bloomberg News.

Intet valg

- Sentralbanken hadde ikke annet valg enn å reagere igjen på bakgrunn av de utbredte bevisene på at resesjonen i eurosonen blir dypere, sier sjeføkonom Howard Archer hos IHS Global Insight.

- De økonomiske dataene er katastrofale. Hvis myndighetene hadde kuttet med 0,25 prosentpoeng, eller holdt renten uendret, hadde de virkelig dummet seg ut, sier seniorøkonom Karsten Junius hos Dekabank til Bloomberg News.

- Risikoen i forhold til de økonomiske utsiktene er kun på nedsiden, og den øker. Det må sentralbanksjef Jean-Claude Trichet erkjenne, sier sjeføkonom Nick Kounis hos Fortis Bank.

Markedet forventer at Trichet & Co senker renten ytterligere til 1,5 prosent i mars og videre til 1,25 prosent i juni, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Saken fortsetter under annonsen

Banker får bank

Også torsdag er det banksektoren som trekker markedet ned.
Deutsche Postbank stuper 17 prosent etter en rekke nedgraderinger fra analytikere på bakgrunn av Deutsche Bank sin overtakelse av den tyske postbanken.

BNP Paribas faller 5 prosent

HSBC er ned 4 prosent, mens Barclays en ned 3,5 prosent.

- Det er ingen stor trang til å kjøpe aksjer i øyeblikket, sier strateg Giuseppe-Guido Amato, hos Lang & Schwarz.
- Vi vet at bankene er i trøbbel. Vi forventet dårlige kvartalstall fra Deutsche Bank, men de er verre enn vi trodde, sier han til CNBC.

Bred nedtur

IT-kjempen Infineon Technologies ramler over 6 prosent etter at rivalen ASML Holding har senket sine salgsforventninger for første kvartal i år på grunn av den økonomiske nedturen.

Saken fortsetter under annonsen

Apple faller nesten 8 prosent på Frankfurtbørsen etter meldingen om at Apple-sjefen Steve Jobs blir sykemeldt frem til juni.

Bråbrems i bilindustrien

Økonomene hos Citigroup har nedgradert sine vurderinger av en rekke europeiske bilprodusenter, og skriver i en analyse at selskapenes marginer kan bli negative inntil minus 0,2 prosent. Noe som i sin tur vil gi negativ netto inntekt.

Daimler faller 4 prosent, Fiat ned 1,5, GKN ned 6 prosent, BMW ned 2 prosent og Peugeot ned 1 prosent.

Salget av nye biler i Europa falt med 7,8 prosent i 2008. Det skarpeste fallet i nybilsalget på 15 år, melder European Aoutomobile Manufacturers Association.

Uforklarlig oljesprett

Mens prisen på råolje og den amerikanske WTI-oljen falt til 26 dollar fatet torsdag, gjorde nordsjøoljen (brent crude) et hopp på nesten 2 dollar torsdag formiddag og sparket Oslo Børs med StatoilHydro i spissen opp nesten 2 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge DN.no har ekspertene ingen god forklaring på prishoppet i nordsjøoljen.
I løpet av ettermiddagen begynte nordsjøoljeprisen derimot å dale igjen, og den tidligere oppgangen er nå slettet.

StatoilHydro er likevel opp 4,87 prosent.

Onsdag hadde StatoilHydro kapitalmarkedsdag i London, og meldingene fra meglerhusene i etterkant tyder på at analytikerne er spesielt fornøyd med at selskapet satser på å vise fortsatt god produksjonsvekst fremover, melder TDN Finans.

Yara hopper

Yara hopper 6,7 prosent torsdag, etter et fall på 8 prosent i går.
Analytiker Eivind Bergkåsa i Arctic Securities mener dagens oppgang skyldes et strammere gjødselmarked, samt at aksjen korrigerer opp etter gårsdagens fall.
- Det har kommet meldinger om at ureamarkedet fortsetter å styrke seg og at urea er omsatt for 300 dollar per tonn ved Svartehavet, noe som viser at det underliggende gjødselmarkedet er ganske stramt om dagen, sier Bergkåsa i Arctic Securities til TDN Finans, ifølge DN.no.

REC, Hydro, Orkla og Aker Seafood er opp henholdsvis 0,63, 1,82, 0,58 og 1,56 prosent.

SeaDrill faller 1,32 prosent, mens DnB NOR og Storebrand er faller henholdsvis 1,98 og 1,96 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens vinneraksje er Q-Free som fyker opp 32 prosent.

I den andre enden ligger Nexus med en nedtur på nesten 17 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 0,56 prosent.

OMX 20 i København er opp 1,94 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,13 prosent.

FTSE 100 i London er ned 1,26 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

DAX i Frankfurt er ned 1,23 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 1,61 prosent.

Olje ned - gull opp

Nordsjøolje omsettes for 45,02 dollar fatet -ned 6 cent.

Gull omsettes for 809,40 dollar per unse - opp 60 cent.

En dollar noteres til 7,2450 kroner. En euro noteres til 1,3076 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.