138426433_b__rs.jpg

Uendelig børsoppgang?

Publisert: 20. november 2009 kl 10.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Oslo Børs følger i kjølvannet av utviklingen på de andre utenlandske børsene. Økt volum har bidratt til at oppgangen vil fortsette, sier aksjemegler Rolf Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities, men legger til at børsen vil fortsatt være påvirket av makrorapporter fra utlandet, samt oljeprisen.

- Disse faktorene har så langt vært OK og gitt investors tro på videre kursoppgang, sier Hansen.

Opp 20% til?

- En viss pekepinn får vi ved å se på de tre største selskapene på Oslo Børs - Statoil, Telenor og DnB NOR, mener analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

- Statoil vil med dagens dollarkurs og oljepris tjene rundt 15,70 kroner per aksje de kommende tolv måneder. Historisk har Statoil blitt verdsatt til om lag 10 ganger "forward earnings" noe som taler for en aksjekurs på 157. Opp dit er det 11 prosent påpeker analysesjefen og fortsetter:.

- Telenor fortjener i følge våre beregninger en aksjekurs på 90. I våre anslag har vi lagt til grunn 70% sannsynlighet for at fredsavtalen med Alfa Group blir realisert og at Telenor gjenvinner verdiene sine i Russland. For å komme opp til 90, må Telenor stige 16 prosent.

- DnB NOR skal gjennomføre en emisjon på 14 milliarder kroner i desember. Denne vil bidra til å redusere rabatten som en følge av svak soliditet. Basert på ulike prisingsmetoder mener vi DnB NOR forsvarer en kurs på 79,50. Det tilsvarer et oppsidepotensial på 19 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette indikerer at Oslo Børs kan stige ytterligere 10-20% forutsatt at dollaren og oljeprisen holder seg rundt dagens nivåer, konkluderer Myrset.

Liten motstand

Forskingssjef Geir Linløkken i Investtech.com trekker frem at børsens hovedindeks har brutt gjennom det tekniske mostandsnivået på 350 proeng, noe som åpner for videre oppgang.

- Det er nå lite motstand før ved cirka 400 poeng der aksjen lå i fjor sommer. Ved eventuelle reaksjoner ned er det støtte ved 350 poeng, samt rundt 327 og 310 poeng, opplyser forskningssjefen.

To av tre aksjer er teknisk positive, i følge Investtechs analyser, og rundt fire av fem innsidere som handlet siste måned var på kjøpersiden.

I tillegg er perioden fra slutten av november til tidlig på sommeren statistisk sett en meget positiv periode på Oslo Børs.
- Det meste taler dermed for videre oppgang framover, både på kort og mellomlang sikt, sier Geir Linløkken.

Tretthetstegn?

Saken fortsetter under annonsen

I Orion Secuities har man for øvrig sett på den såkalte A/D-linjen som viser forholdet mellom aksjer som stiger i kurs og aksjer som faller.

- A/D-linjen har i motsetning til hovedindeksen ikke steget til ny årstopp. Dette tilkjennegir at flertallet av aksjer ikke har deltatt i de siste ukers børsrally. Slike negative divergenser er et tretthetstegn som ofte innevarsler korreksjoner eller trendskifter. Hvorvidt dette vil være tilfelle denne gangen, gjenstår å se. Men den manglende bredden i oppgangen er et varsku, avslutter Stig Myrseth.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

BØRSSPEILET.