138373319_walls.jpg

Turbulent på Wall Street

Publisert: 19. juni 2008 kl 22.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Prisen på råolje faller markert i New York torsdag etter at kinesiske mydigheter opplyser at de vil øke prisen på forskjellig drivstoff med mellom 17 og 25 prosent.
Prisen på bensin økes med 17 prosent, dieselprisen økes 18 prosent og prisen på flybensin økes med 25 prosent.
Prisøkningen vil tre i kraft fra i morgen, opplyser The National Development and Reform Commission, ifølge Bloomberg News.
- Annonseringen fra kinesiske myndigheter om drivstoffprisene har sendt oljemarkedet skarpt ned. Dette vil nok ha en stor effekt på etterspørselen, sier risikoanalytiker Michael Fitzpatrick hos MF Global til Bloomberg News.
Wall Street får et løft av fallet i oljeprisen, med transportselskapene Ryder Systems og Southwest Airlines i spissen.
Oljegigantene Exxon Mobil og Chevron er ned henholdsvis 1,1 og 1,5 prosent.

Nasdaq-rally

Computerchip-produsenten Broadcom Corp. trekker Nasdaqbørsen opp med sitt kraftigste kurshopp siden april.
Lehman Brothers skriver i et analysenotat at selskapet forventes å ha stabil vekst fremover.
- Hvis det begynner å danne seg et sentiment av at bunnen i økonomien faktisk er nådd, og oljeprisen trekker seg litt tilbake, så tror jeg vi kan skape en ganske "bullish" atmosfære, sier sjefstrateg James Paulsen hos Wells Capital Management til Bloomberg News.

Mer finansgrums

USAs største bank, Citigroup, kan komme til å måtte ta betydelige nedskrivninger også i andre kvartal, opplyser Citi-sjefen Gary Crittenden .
Crittenden sa på en telefonkonferanse i regi av Deutsche Bank torsdag at nedskrivningene ser ut til å bli mindre enn i første kvartal, men kan likevel bli betydelige.
Citigroup bokførte et tap på 5 milliarder dollar i første kvartal.
Uttalelsene fra Citi-sjefen førte umiddelbart til at bankens forsikringskostnader økte.
På Wall Street er Citigroup ned 2,5 prosent, og trekker med seg blant andre med seg Bank of America og JPMorgan Chase som er ned henholdsvis 2,3 og 2,7 prosent.
Morgan Stanley faller 2,5 prosent etter at Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co. har kuttet meglerhusets resultatanslag for både 2008 og 2009. (Igjen).

Forøvrig er to tidligere hedgefond-sjefer i Bear Strearns arrestert mistenkt for svindel etter at to av Bear Stearns hegdefond kollapset i fjor.

Svake nøkkeltall

Saken fortsetter under annonsen

Investorene på Wall Street har det også travelt med å fordøye nye nøkkeltall som er kommet i løpet av dagen.
Den såkalte Philly FED Index, ( Philladelphia FED Business Outlook Survey's index of business conditions ), som måler industriaktiviteten i det industritunge Philladelphiaområdet, falt til minus 17,1 i denne måneden. Ned fra minus 15,6 i mai.
Det var forventet en indeks på minus 10.
Negativ indeks betyr at aktiviteten i sektoren krymper. Det er sjuende måned på rad at denne indeksen faller.
Antall nye søknader om arbeidsledigetstrygd (jobless claims ) falt med 5.000 forrige uke, til 381.000. Det var forventet 375.000.
Arbeidsledigheten i USA er nå på samme nivå som etter orkanen Katrina i 2005.

Resesjon eller ei?

De økonomiske ekspertene diskuterer stadig om USA befinner seg i en resesjon eller ikke.
- Philly FED-indeksen gjør det bedre enn det som var tilfelle under de to siste resesjonene, skriver sjefstrateg Tony Cresenzi hos Miller Tabak i en kommentar på nettstedet RealMoney.com.
- I månedene før resesjonen i 2001 falt denne indeksen til minus 37,2. I resesjonen i 1990 falt den til minus 48,2, påpeker Cresenzi.
Ifølge sjefstrateg Dough Roberts hos Channel Capital Research viser Philly FED-tallene at USA kan klare å unngå en resesjon i år. Økonomien er fremdeles svært sårbar. Den begynner kanskje å stabilisere seg, men der er ingen tegn til forbedring, skriver Roberts i et analysenotat.

Pengepolitisk tog

Ifølge sjefstrateg James Paulson hos Wells Capital Management har sprikende data og stigende oljepris forvirret investorene.
- Vi hadde en positiv BNP-vekst i første kvartal og de fleste estimatene peker på et positivt andre kvartal. Så hvor er resesjonen? sier Paulsen til TheStreet.com.
- Og søknader om arbeidsledighetstrygd nekter å stige slik som de skulle i en resesjon, legger han til.
- Du har et pengepolitisk tog på skinnene som deler ut gavepakker til alle, og det er mye mer finansiell stimuli og mye mer dollar-stimuli på vei, sier Paulsen.

Den som kanskje best uttrykker stemningen på Wall Street i dag, er sjefstrateg Doug Roberts hos Channel Capital Research:
- Den store tingen vi er opptatt av akkurat nå er at markedet ønsker at tallene skal være gode nok slik at vi ikke faller inn i en resesjon, men samtidig ønsker man at tallene er svake nok slik at FED ikke begynner å heve renten igjen, sier Roberts til Reuters.

StatoilHydro er ned 0,7 prosent på NYSE torsdag, Frontline er opp 0,1 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Her er kveldens nøkkeltall:

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 0,01 prosent.

Dow Jones er opp 0,13 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,66 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,70 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 4,27 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-oljen omsettes for 131,75 dollar fatet - ned 4 dollar og 93 cent.

Gull omsettes for 904,20 dollar per unse - opp 10 dollar og 70 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1908 kroner. En euro noteres til 1,5496 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.