138370587_oslob.jpg

Turbomarked på børsen

Publisert: 14. april 2009 kl 14.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55
Den felles europeiske indeksen Dow Jones Stoxx 600 er opp over 2 prosent og dermed opp over 20 prosent siden bunnen 9.mars. Det kan bety at den negative trenden er brutt og man er kommet ut av det såkalte bjørnemarkedet.

- Det synes å være en økende oppfatning blant investorer og kommentatorer at den siste tiden oppsving i aksjemarkedet er mer enn et bjørnerally, skriver valutastrateg Steven Pearson hos Merrill Lynch i et analysenotat.
- Det viktigste spørsmålet nå er om nyhetsstrømmen kan snu denne optimismen, mener Pearson.

Den nyvunne optimismen kommer etter at de amerikanske storbankene Wells Fargo og Goldman Sachs har levert kvartalstall som er bedre enn forventet.
- Det europeiske aksjemarkedet stiger på økende optimisme og Goldman-resultatene, men det kan være det siste vi får av gode nyheter fra banksektoren på en stund, sier strateg David Keeble hos Caylon til Bloomberg News.

Kraftig resesjon

Samtidig kommer det nye meldinger som bekrefter den kraftige resesjonen som pågår i verdensøkonomien.

Ifølge estimater som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet falt den amerikanske BNP-veksten med 5 prosent i første kvartal, i forhold til tidligere forventninger på 1,6 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's Investor Services opplyser at 14,7 prosent av europeiske selskaper vil få betalingsproblemer i år - en økning fra 11,1 prosent i forhold tidligere anslag.

Prisen for å forsikre seg mot misligholdte lån ved hjelp av såkalte Credit-default Swaps faller markert tirsdag, viser den europeiske Markit iTraxx Crossover Index.

Men ifølge Standard and Poor's vil selskaper som er avhenging av privat forbruk fortsatt være under betydelig press, og markedet for næringseiendom står foran en betydelig korreksjon.

En ny rapport som legges frem denne uke vil trolig vise at kinesisk økonomi vokste i det laveste tempo på nesten 10 år, melder Bloomberg News.

Dollar og yen styrkes tirsdag formiddag som følge av bekymringer for at oppturen i aksjemarkedet snart vil ta slutt.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures viser små bevegelser i forkant av børsåpningen på Wall Street i ettermiddag.

Rakettfart på Oslo Børs

Saken fortsetter under annonsen

Oljeprisen kryper stadig lengre oppover og støtter hovedindeksen på Oslo Børs.

En meglersjef sier til TDN finans at hovedindeksen kan komme til å teste 240-nivået i dag. Ved lunsjtider var OSEBX over 230 poeng.

StatoilHydro er opp 3,1 prosent

Olje- og shippingrelaterte aksjer som Acergy, Aker Solutions, Golden Ocean, PGS, Sevan Marine og Subsea 7 er opp henholdsvis 6,7, 9,4, 11,1, 5,7, 7,0 og 7,4 prosent.

Aluminiumssprett

Aluminiumsprisen har så langt i år steget rundt 13 prosent, blant annet drevet av at kinesiske myndigheter har kjøpt 590.000 tonn aluminium, noe som har sendt prisen opp 13 prosent i løpet av påsken.

Norsk Hydro spretter opp 9,1 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Blant de andre tungvektere er Telenor opp 7,4 prosent, Yara opp 3,5 og DnB NOR suser opp 8,9 prosent på de positive signalene i finanssektoren.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 4,25 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,37 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 3,35 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,68 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,32 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er opp 1,01 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 53,34 dollar fatet - opp 1 dollar og 20 cent.

Gull omsettes for 895,30 dollar per unse - ned 50 cent.

En dollar noteres til 6,6206 kroner. En euro noteres til 1,3284 dollar.

Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske børser her.