138379026_stig_.jpg

Tror på fortsatt oppgang

Publisert: 15. oktober 2007 kl 10.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- De økonomiske rapportene som ble sluppet i forrige uke, harmonerte godt med vårt optimistiske kjernescenario. Veksten i amerikansk økonomi ser ut til å fortsette samtidig som det underliggende prispresset er lavt, skriver Orion Securities i sin morgenrapport.

Verdensøkonomien som helhet ligger også gunstig an, mener meglerhuset.

- Veksten i den rike delen av verden er i ferd med å slakke av ledet an av USA, men dette veies i stor grad opp av en fortsatt robust ekspansjon i utviklingsland som Kina og India. Det meste peker dermed mot at ekspansjonen i verdensøkonomien vil fortsette i et anstendig tempo, og dette vil gi grunnlag for fortsatt sterke resultater i næringslivet, skriver Orion, og påpeker at lavt inflasjonspress gjør at faren for stigende renter er liten.

Stigende inntjeningsestimater, fallende renter og lite krevende P/E-multipler gjør at det ikke burde komme som en overraskelse at Wall Street ligger opp mot rekordnoteringer, mener meglerhuset.

- Den gunstige utviklingen i inntjeningsestimater gjenspeiler at svekkelsen i amerikansk økonomi i stor grad har blitt veid opp av fallet i dollaren, heter det i morgenrapporten.

Advarer mot bobler

Saken fortsetter under annonsen
Markedet ligger godt an for dannelser av bobler, advarer Orion, og viser til boblen på Shanghai-børsen som har vokst siden i vår. I stedet for å sprekke, har imidlertid boblen fortsatt å vokse, og den viser i tillegg tegn til spredning. I høst har Hong Kong-børsen gått gjennom taket, og dette er signifikant ettersom dette er verdens 14. største børs. Spekulasjonsdrevne rallyer kan fort materialisere seg i andre deler av verden også i løpet av det kommende året.

Tross positive fremtidsutsikter, oppsummerer meglerhuset følgende risikofaktorer som må overvåkes i tiden framover:

  • Boligmarkedet. Faller boligprisene hardere enn ventet, vil faren for en resesjon øke betydelig i USA.
  • Dollaren. Miksturen av bankproblemer, et svakt eiendomsmarked og et stort handelsunderskudd kan i verste fall lede til en valutakrise om markedsaktørene mister tilliten til den amerikanske valutaen.
  • Inflasjon. Fortsetter himmelfarten i oljeprisen, matvarer og andre råvarer, kan faren for et sensyklisk oppsving i inflasjonen bare øke.
  • Prising. Jo høyere vurderingen er, desto mer sårbart blir et marked. Selv om kinesiske aksjer fremstår som kraftig inflaterte, er det fortsatt rikelig med rom for multippel- ekspansjon i resten av verden.