138428326_myset.jpg
STIG MYRSETH, analysesjef, Orion Securities.

Tidenes børsgevinst

Publisert: 15. desember 2009 kl 13.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det ble et minimalt tap i siste runde på 143 kroner, men i løpet av året har Stig Myrseth fått 100 000 kroner til å bli 266 551 kroner med sin satsing på mindre og undervurderte selskaper.

Det er den høyeste årlige avkastningen i Børsspeilets historie.

På de neste plassene følger porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene, forskningssjef Geir Linløkken i investtech.com, aksjemegler Arne Wessel-Berg i RS Platou Markets AS og aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities.


Følgende anbefalinger har et tidsperspektiv frem til 6.januar 2010, da neste års konkurranse sparkes i gang.

Her er Børsspeilmesterens "Juleportefølje":

Saken fortsetter under annonsen


Fairstar - godt posisjonert for å vinne store kontrakter

· Fairstar er et Rotterdam-basert offshore-rederi som har to moderne tungtransportskip, Fjord og Fjell.

· Tungtransportmarkedet har vært svakt i år, og dette ventes å være tilfelle de nærmeste kvartalene også. Hovedproblemet er et overskudd tonnasje forårsaket av mange konverterte tankere sammenholdt med tilbakeholdne oljeselskaper.

· På tross av utfordrende markedsforhold er vi positive til Fairstar av to årsaker.

· For det første synes Fairstar med sine moderne og spesialiserte fartøy å være godt posisjonert for å vinne langsiktige kontrakter til gunstige rater i forbindelse med flere store utbyggingsprosjekter, deriblant det gigantiske Gorgon LNG prosjektet i Australia. En kontraktstildeling i forbindelse med sistnevnte kan komme allerede denne måneden og vil i så fall være en stor kurstrigger.

· Dernest synes Fairstar ganske lavt vurdert selv om nøkterne forutsetninger legges til grunn. Dette tilkjennegis av en DCF-verdi på 14,1 kroner per aksje gitt en utnyttelsesgrad på 70% og rater på USD 70.000/dag. Til sammenligning guider ledelsen en utnyttelsesgrad på 80% og rater på USD 80.000/dag.

· Nøkkeltallene er også attraktive med en pris/bok-faktor på 0,9 og P/E på 4,8 for i år fallende til 4,6 neste år.

Saken fortsetter under annonsen

· Hovedrisikoen i Fairstar er at kontraktsdekningen for neste år så langt kun er på 30%. Fairstar trenger en kontraktsdekning på minst 60% til rater på minst USD 60.000/dag for å unngå likviditetsproblemer.

· Selv om risikoen er betydelig, heller vi mot at risk/reward-forholdet er gunstig i aksjen. Vi anbefaler derfor kjøp og ser en betydelig oppside ved eventuelle kontraktstildelinger.

Opera - global markedsleder i bransje i sterk megatrend

· Opera er global markedsleder innen nettlesere for mobiltelefoner med en markedsandel på 26,5% i følge Statcounter.

· Resultatmessig er selskapet inne i en dårlig periode som en følge av et skift i strategisk fokus vekk fra mobiltelefonprodusenter og over til telekomselskaper. Kostnadene vil i år vokse raskere enn inntektene.

· Vi heller imidlertid mot at den rådende svakheten er forbigående og at Operas nye strategi vil bære frukter på lengre sikt.

Saken fortsetter under annonsen

· Dette underbygges av at selskapet har inngått flere større kontrakter i det siste noe som viser at etterspørselen fortsatt er sterk.

· Det positive bildet støttes av to innsidekjøp denne måneden. Blant annet kjøpte et styremedlem aksjer for 1,25 millioner kroner til kurs 16,73. Vedkommende eide ingen aksjer fra før.

· De siste måneders tilbakeslag i aksjekursen gjør også at Opera i økende grad fremstår som en

oppkjøpskandidat. Av potensielle overtakere kan nevnes Google og Microsoft. Disse er i større grad opptatt av teknologi og markedsposisjon fremfor den kortsiktige resultatutviklingen.

· Med en børsverdi på kun 2,1 milliarder kroner fremstår Opera som en relativt billig inngangsbillett for industrielle aktører som ønsker en sterk posisjon i markedet for nettlesere på håndholdte enheter.

· Som en følge av det rådende presset på marginene er ikke nøkkeltallene i Opera utpreget attraktive på

kort til mellomlang sikt. Her kan nevnes at P/E er på 43 for 2010 fallende til 16 i 2011.

Saken fortsetter under annonsen

· DCF tilsier likevel at aksjen er underpriset og peker mot en kurs på 23. Opp dit er det 32%.

· DCF sammen med det globale markedslederskapet, oppkjøpsmuligheten og en bransje som er inne i en sterk megatrend gjør at vi lander på en kjøpsanbefaling.

RCL - estimatene og aksjekursen skal opp i vinter

· Den amerikanske økonomien bedres sakte men sikkert. Dette er godt nytt for RCL, ettersom selskapet er helt avhengig av den amerikanske forbrukeren.

· Som en følge av en viss prisoppgang sammen med fortsatt sterk kostnadskontroll venter vi at EPS tar seg opp fra USD 0,70 i år til USD 1,87 neste år. Til sammenligning venter konsensus en EPS på USD 1,43 neste år.

· Vi mener at konsensus er for pessimistisk og at estimatene sammen med aksjekursen vil trekke opp utover vinteren. Av faktorer som kan bidra til dette, kan særlig nevnes Carnival sin kvartalsrapport i desember.

Saken fortsetter under annonsen

· DCF blinker RCL ut som billig ettersom denne metoden tilsier en aksjekurs på 175.

· Det positive bildet underbygges av nøkkeltallene. En pris/bok-faktor på 0,8 er lavt for et selskap i et doupolaktig marked med høye etableringsbarrierer. En 2010-P/E på 13,7 er heller ikke krevende for et dypsyklisk selskap på vei opp av en dyp bølgedal.

· Hovedrisikoen i RCL utgjøres av den amerikanske forbrukeren og oljeprisen.

· Den siste uken har imidlertid oljeprisen falt skarpt, og det underbygger troen vår på aksjen.

REC - verdensrekord stadfester sterk teknologisk posisjon

· REC meldte fredag at selskapet i samarbeid med ECN har produsert verdens mest effektive multikrystalline solcellepanel med en effektivitet på 17%. Den tidligere rekorden var på 16,5%.

· Denne nyheten er positiv fordi den viser at REC fortsatt har en sterk teknologisk stilling i en bransje hvor innovasjon er den mest kritiske suksessfaktoren på lang sikt.

· FNs klimakonferanse i København avsluttes førstkommende fredag. Vi merker oss at flere sentrale

statsledere, deriblant president Obama, har endret sine planer og vil komme til København fredag. Dette øker sannsynligheten for at konferansen vil munne ut i noe konstruktivt.

· Når det gjelder markedsforholdene, kan nevnes at etterspørselen har tatt seg kraftig opp siden sommeren. Konsensus tilsier en vekst i installert kapasitet på 40-60% i 2010 etterfulgt av en tilsvarende vekst i 2011-2013.

· Selv om det fortsatt ligger an til å være overkapasitet i solindustrien i 2010, mener vi at dette allerede er inndiskontert i aksjekursene.

· REC fremstår som billig sett i forhold til våre estimater. Sammenlignet med bransjen handles aksjen med en rabatt på 11% vurdert ut fra 2010-2011-multipler. Videre tilsier DCF en aksjekurs på 60.

· Nøkkeltallene er heller ikke avskrekkende. En pris/bok-faktor på 0,4 og 2010-P/E på 18 er attraktivt for et selskap med en sterk teknologisk og markedsposisjon i kanskje verdens mest lovende vekstbransje.

· Ha imidlertid i mente at REC ikke er uten risiko. Det knytter seg betydelig risiko til både de langsiktige kontraktene samt ekspansjonsprosjekter som Singapore-fabrikken og Silicon III (Moses Lake).

Simrad - den sterke ordreinngangen fortsetter

· Simrad er en global nisjeleverandør av elektro-optiske instrumenter, våpenforbedringssystemer, kjøretøysystemer og fjernstyringssystemer for forsvarssektoren.

· Selskapet meldte mandag om en ordre på 91 millioner kroner fra Kongsberg Gruppen. Med denne på plass har Simrad en ordrebok som dekker mer enn ett års estimert omsetning.

· Sett i lys av den sterke ordresituasjonen fremstår ikke våre estimater som tilsier en omsetningsvekst på 12% neste år som spesielt aggressive.

· På lengre sikt venter vi at Simrads sterke innovasjonsevne vil sørge for at selskapet har en veksttakt godt over gjennomsnittet i forsvarsindustrien.

· Med en P/E på 8,7 for i år fallende til 7,1 neste år fremstår Simrad som ett av de billigste vekstselskapene på Oslo Børs.

· DCF tilsier en aksjekurs på 7,20. Relativ prising blinker også aksjen ut som attraktiv. Legges Kongsberg Gruppen sine multipler til grunn, forsvarer Simrad en aksjekurs på 6,60-6,80.

· Med en oppside på 38-51% avhengig av hvilken verdsettelsesmetode som anvendes, kan vi vanskelig anbefale annet enn kjøp av Simrad.

Her er alle "Juleporteføljene".

HER ER RESULTATENE I BØRSSPEILET 2009.