138372139_mered.jpg
Administrerende direktør og analysesjef Meredith Whitney, Oppenheimer & Co.

Superanalytiker saksøkt

Publisert: 18. november 2008 kl 19.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

På vegne av flere kunder saksøker finansmyndighetene i den amerikanske delstaten Massachusetts meglerhuset Oppenheimer & Co for 56 millioner dollar, melder CNN.
Den høyt respekterte analytikeren Meredith Whitney er administrerende direktør og analysesjef i Wall Street-selskapet som de siste årene er blitt berømt for sine skarpe analyser av de amerikanske storbankene.
Whitney var en av de første som advarte mot subprimeboblen (2005), og den første analytikeren som så de gigantiske tapene i storbanken Citigroup.
Den tidligere ukjente analytikeren Meredith Whitney har i løpet av finanskrisen oppnådd kjendisstatus og klatret opp på andre plass på Forbes liste over verdens beste analytikere.

Svindlet og lurt

Myndighetene i Massachusettes anklager det kjente meglerhuset for svindel og uetisk adferd.
Oppenheimer skal ha solgt et finansielt derivat som kalles Auction-Rate Securities, ARS.
ARS er et rentebærende verdipapir der renten reguleres med jevne mellomrom ved auksjoner i markedet. ARS finnes i flere varianter; blant annet som offentlige eller kommersielle obligasjoner, til og med som aksjer.
Utstedere av ARS-er er som regel delstater og lokale myndigheter, samt lånekasser for studenter.
Ifølge statssekretær William Galvin har Oppenheimer har solgt verdipapirene og holdt tilbake informasjon om risikoen overfor kjøperne med viten og vilje.
Da markedet for Auction-Rate Securities kollapset i februar i år ble det umulig for dem som hadde kjøpt produktene å selge dem eller få pengene tilbake.
Til sammen dreier det seg om 56 millioner dollar.

Saken fortsetter under annonsen