138423852_oslob.jpg

Strutter av selvtillit

Publisert: 23. oktober 2009 kl 13.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Starten på kvartaltalsesongen har vært meget god, konstanter analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Selv om bare knapt 15 prosent av selskapene har lagt frem sine tall, har de fleste levert resultater godt over forventningene.

Ifølge Myrseth er det først og fremst finanssektoren som står for skuffelsene.

Typisk vendingsfase

- Vi har vært positive til verdens aksjemarkeder en god stund nå, og vi mener fortsatt forholdene ligger til rette for videre oppgang, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.

- Markedet har det siste halvåret fått de bekreftelsene det trenger for å bli overbevist om at verdensøkonomien ikke går inn i en depresjon, men tvert imot er på full fart ut av en resesjon. Det er typisk i slike faser at analytikerne løper et godt stykke bak investorene, og at markedet i perioder kan se litt dyrt ut basert på konsensus P/E.

- Det er også typisk ved vendingsfaser i økonomien at det fortsatt er et stort antall markedsaktører som ikke klarer å fange opp dynamikken i finansmarkedene, og i økonomien, og fortsetter å fokuserer på problemene vi er i ferd med å legge bak oss, påpeker Sætre.

Saken fortsetter under annonsen

Alt peker opp

De tekniske analysene til Investtech.com peker nå i enda større grad mot videre oppgang, opplyser forskningssjef Geir Linløkken.

- Videre oppgang indikeres på både kort og lang sikt, forteller forskningssjefen og viser blant annet til de såkalte "hausseindeksene" som viser at et flertall av investorene er optimistiske.

Aktivitet blant innsiderne er fortsatt lav, men fleste som handler er positive til egne selskaper.

- Ved eventuelle reaksjoner tilbake, har hovedindeksen på Oslo Børs støtte ved cirka 310 poeng. På oppsiden er det først motstand ved cirka 400 poeng, understreker Linløkken

- Oktober og november er begge statistisk sett negative måneder, men fra 21. november og fram til begynnelsen av juni har indeksen de siste 27 årene i snitt steget hele 16.8 prosent, legger han til.

"Grønne skudd"

Saken fortsetter under annonsen

- Vi ser også gryende tegn til at etterspørselen begynner å ta seg opp igjen, påpeker Håkon Sætre.

- Selskapene som har lagt frem svært oppløftende tall. Men enda viktigere er det at de melder om større forventninger til fremtiden, sier han.

- Dette er viktige tegn som er en nødvendig og naturlig fortsettelse på de gode tallene i forrige kvartal som stort sett var basert på kostnadskutt.

- Nylig frigjorte tall viser også at Kinas eksport er i kraftig bedring. Det indikerer at noe er i ferd med å skje på etterspørselssiden i verden, sier Sætre.

- Når det er sagt så går jo aksjemarkedene i bølger, og korreksjoner på pluss/minus 10 prosent må forventes i kraftige oppgangsperioder. Disse bør imidlertid betraktes som kjøpsmuligheter, presiserer porteføljeforvalteren.

Et varsku

Stig Myrseth peker for øvrig på at norske husholdninger kjøper andeler i aksjefond som aldri før.

Saken fortsetter under annonsen

- Vanligvis er det et varsku når privatinvestorer står i kø for å kjøpe aksjefond. Tilsvarende er det et kjøpssignal når de innløser andelene sine i stort omfang. Det kritiske spørsmålet er om de massive fondskjøpene i år er unntaket som bekrefter regelen, eller om det representerer et kraftig salgssignal, sier Myrseth og lar spørsmålet henge i luften.


Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

BØRSSPEILET.