138419549_s_a_5.jpg
STIG MYRSETH, analysesjef, Orion Securities.

Stoler på kapitalismen

Publisert: 14. september 2009 kl 10.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende vestlige børsene steg 2-4 prosent i forrige uke. Det var ingen spesielle kursdrivende nyheter pekte seg ut. I stedet ble god likviditetstilgang og økt risikovilje trukket frem som årsak.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 4,2 prosent ledet an av løft på 7 prosent i Seadrill, REC og Telenor, mens PGS og RCL løftet seg hele 14 prosent.

På den negative siden utmerket Marine Harvest, DnB NOR og Storebrand seg med marginale kursfall.

I råvaremarkedet tenderte oljeprisen og industrimetaller sidelengs, mens gullprisen steg 1,2 prosent til 1005, det høyeste nivået noensinne.

Styrken i gull ble drevet av et fall i dollaren på rundt 2 prosent mot både euro og yen.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter tilbake, mens kredittspreadene trakk kraftig inn.

Ingen september-effekt så langt

Saken fortsetter under annonsen

September er ofte en negativ måned i aksjemarkedet, men så langt i år har ikke dette slått til.

- Oslo Børs og de globale aksjemarkedene har tvert imot videreført det seks måneder gamle rallyet understøttet av sterke fundamentale drivkrefter, skriver Orion Securities i Dagens Analyse og understreker følgende:

• Det store flertallet av økonomiske rapporter viser sekvensiell bedring.

• Alle uttalelser fra finansministre og sentralbanksjefer peker mot at den stimulerende økonomiske politikken vil bli videreført og at det er uaktuelt å heve renten med det første.

• Aksjemarkedet er ikke dyrt. Her kan nevnes at P/E basert på estimert inntjening kommende tolv måneder er på linje med gjennomsnittet for de siste fem årene på Wall Street. I et klima med nullrenter og stigende estimater er ikke det avskrekkende.

- For Oslo Børs og råvaremarkedet er det positivt at motoren i verdensøkonomien er den råvareintensive kinesiske økonomien. Den forannevnte miksturen tilkjennegir at hovedtrenden er positiv på Oslo Børs, konkluderer Orion og fortsetter:

- På tross av dette kan det være fornuftig å kjøpe noe porteføljeforsikring i det korte perspektivet i tilfelle en korreksjon utvikler seg. Av forhold som vitner om korreksjonsrisiko kan nevnes:

Saken fortsetter under annonsen

• September er årets svakeste måned statistisk sett. Oslo Børs har i gjennomsnitt gitt en avkastning på - 2,6 prosent siden 1983.

• Kinesisk oljeimport viser tegn til å toppe ut. Dette sammen med høye lagre og sesongmessig svakt forbruk kan lede til en korreksjon i oljeprisen.

• De neste to ukene er det resultatvarselsesong på Wall Street.

• Det er økende divergenser i finansmarkedene. Her kan nevnes at Shanghaibørsen har korrigert skarpt, mens lange statsrenter sklir svakt nedover samtidig som vestlige børser setter nye topper.

• Enkelte markedsindikatorer som put/call-ratio tyder på at det er farlig mange optimister på børsen. Dette kan bety at kjøpekraften for nye aksjekjøp er uttømt i det korte perspektivet.

Ikke vedd mot kapitalismen

Saken fortsetter under annonsen

- Sett bort fra periodiske og forbigående korreksjoner lurer sikkert mange på hvor langvarig oppgangen på Oslo Børs blir. Dette avhenger av bærekraften i den globale økonomiske ekspansjonen. Mens det er liten tvil om at vi vil se positiv vekst i verdensøkonomien de nærmeste par kvartalene grunnet lagerjusteringer og offentlige stimulanser, er usikkerheten større på lengre sikt.

- Det kritiske spørsmålet er om myndighetene lykkes i å initiere en selvforsterkende positiv spiral drevet av økt privat forbruk og stigende sysselsetting. Intet økonomisk oppsving er bærekraftig uten økt privat forbruk, og ingen oppgang i det private forbruket er bærekraftig uten økt sysselsetting.

- Svaret på dette spørsmålet kan vanskelig vites med sikkerhet i dag. Generelt har imidlertid historien vist at det er risikabelt å vedde mot det kapitalistiske system. Markedsøkonomien har over tid demonstrert en unik evne til å reparere seg selv og mutere til noe sterkere og bedre etter alle tidligere kriser, avslutter meglerhusen Dagens Analyse.

Oslo Børs i bakken

Makrokalenderen for den kommende uken er lett.

Tirsdagens amerikanske detaljhandelstall er ukens viktigste begivenhet. Videre knytter det seg spenning til konsumprisene på onsdag samt byggetillatelser og antall ledigmeldte på torsdag.

I dag, mandag, er imidlertid fokuset rettet mot Tyskland og den såkalte ZEW-indeksen som legges frem klokken 11:00.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs faller skarpt mandag formiddag etter at oljeprisen kollapset fredag kveld og Asiabørsene ramlet videre i natt.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,63 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,87 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,30 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,48 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,63 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 0,80 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 67,29 dollar fatet - ned 40 cent.

Gull omsettes for 1001,50 dollar per unse - ned 4 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 5,9579 kroner. En euro noteres til 1,4574 dollar.


Oslo Børs her.

Europeiske børser her.