138371830_oslo_.jpg

Stabilisering i 2009

Publisert: 22. desember 2008 kl 14.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- 2008 har vært et skremmende år. Vi har vært vitne til en nedsmeltning i finansmarkedene og verdensøkonomien som i bredde og styrke mangler sidestykke i moderne tid, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.
Ifølge Myrseth ble verdensøkonomien i 2008 truffet av tre torpedoer:
Det startet med oljepris-sjokk, deretter galopperende inflasjon, og til slutt sprakk den gjeldsdrevne boligboblen for alvor.
- Det dro med seg bankene og kredittmarkedene og utløste "alle kredittkontraksjoners mor" sier Myrseth.

Negative overraskelser

- Børsåret 2008 har vært det vanskeligste og mest uforutsigbare jeg kan minnes, sier meglerveteranen Rolf-Otto Hansen i Sparebanen Nord-Norge Securities.
- At det ble bråstopp i verdensøkonomien, og at flere ledende selskaper i verden gikk konkurs, var kanskje de mest negative overraskelsene vi fikk, mener han.
- At mange selskaper i USA hadde så dårlig kontroll over sin virksomhet, og kun var ute etter vekst med gode bonuser til topplederne, forteller mye om hvorfor det gikk galt, påpeker Hansen.
- Det har vært et forferdelig år og de fleste investorene har tapt penger, sier forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.
- 2008 har vil gå rett inn i historiebøkene som et av de verste årene noen sinne i aksjemarkedet og omslaget i økonomien har gått veldig fort. Volatiliteten har vært enorm og en del svingninger har viket mer tilfeldige enn i et normalmarked. Dette har gjort det ekstremt vanskelig å plukke gode aksjer, sier porteføljeforvalter Håkon H. Sætre i Delphi Fondene.

Håper på krisepakker

- Forhåpentligvis vil vi se nye tiltak fra myndighetene fremover for å stabilisere økonomien og gjenopprette bank- og kredittmarkedet. I så fall kan 2009 bli et år preget av stabilisering og avtagende risikopremier med tilhørende oppgang i aksjekurser og selskapsobligasjoner, sier Myrseth.
- Heldigvis skjønte myndighetene at grep måtte gjøres for at ikke samfunnet skulle stoppe helt opp, understreker Rolf-Otto Hansen.
Hansen tror vi vil se flere eksempler på at myndigheter må trå til for å få selskaper og sektorer på fote igjen i 2009, men mener usikkerhet, uro og tvil fortsatt vil prege verden.
- Faren for en forverring kan imidlertid ikke avskrives, presiserer Myrseth.
- Aksjemarkedene har diskontert en dyp resesjon, men ingen katastrofe. Makter ikke myndighetene å stanse den gjeldsdrevne implosjonen i markedene og økonomien, kan det være langt igjen til bunnen. I alle fall for realøkonomien, sier Myseth som i år vant Økonomisk Rapports aksjekonkurransen, Børsspeilet, for sjette år på rad.

Lys i tunnelen

Rolf-Otto Hansen mener mange selskaper begynner å bli svinaktig billig.
- Spørsmålet om markedene rundt oss klarer å snu trenden og begynt å tenke fremover igjen. Dersom myndighetenes tiltak begynner å virke, vil interessen for å investere ta seg opp igjen og vi vil se gode kjøpsmuligheter, sier han.
- Inn mot 2009 går vi inn i en periode med et meget svakt markoøkonomisk klima og et meget lavt priset aksjemarked. Skulle aksjemarkedet fortsette å trende nedover i 2009 vil dette innebære at vi går inn i en økonomisk mørketid det vil ta meget lang tid å komme seg ut av. Vi tror det er større sjanse for at markedet vil løfte blikket framover og begynne å se at det er lys i enden av tunnelen. I så fall finnes det stor oppside i aksjemarkedet, påpeker Håkon Sætre.
- Historien viser at etter store nedganger, vil de neste 24 månedene bli meget gode, sier Geir Linløkken. - Vi er derfor positive til 2009, selv om det fortsatt kan bli store svingninger, sier forskningssjefen.

Saken fortsetter under annonsen

Her er Børsspeilets deltakere sine Juleporteføljer som går frem til 13.januar.