Spennende renteuke

Publisert: 29. oktober 2007 kl 16.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Rente opp og rente i mente, er kort oppsummert temaet både på Oslo Børs og i USA denne
uken, skriver aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities i sin ukerapport.

Gjedrem fryser

-Når det gjelder Norges Bank er det nok knyttet mest spenning til uttalelser om rentebanen, siden de fleste antar at renten holdes uendret. Signaler om en senket rentebane er det imidlertid mange som har en viss forhåpning om, skriver Nyborg.

Bernake kutter

Det rentemøtet som har mest betydning for aksjemarkedene verden over er likevel det amerikanske rentemøtet hos Fed.
Og på derivatbørsen i Chicago viser handelen at markedet regner det som 100 prosent sannsynlig at FED kutter styringsrenten med 25 basispunkter.
- Dette har i forkant ført til at aktørene i aksjemarkedet har vært positive. Vi fikk som kjent enfantastisk utvikling i forrige uke. Resultater som innfridde og makrotall bedre enn fryktet bidro tildette. Enkelte makrotall var riktignok svakere enn ventet fra analytikerhold i USA, men detvesentlige var at de var bedre enn det markedsaktørene fryktet og dermed hadde stålsatt seg for, påpeker Nyborg og Terra.

Godt kvartal

- Her hjemme var også de fleste resultatene godkjent, eller godkjent pluss, og resultatsesongen fortsetter for fullt denne uken. Orkla, StatoilHydro og den første rapporteringen for "stand alone"-Hydro er i så måte blant de mer betydningsfulle og dermed retningsgivende for markedet.

Saken fortsetter under annonsen

Bergenset oljenedside

- Med en oljepris som går mot 100 dollar, nærmest med magnetisk tiltrekningskraft, ligger det også i korteneat nedsiden er begrenset av eventuell internasjonal uro. Hvis resultatsesongen fortsetter i samme spor, samtidig som vi ikke ser verre utslag i verdensøkonomien fra kredittkrisen enn det vi har sett til nå, ligger dermed alt til rette for en hyggelig avslutning på året.

Høy volatilitet

Volatiliteten er imidlertid fortsatt høy, sektorer og enkeltaksjer innen sektorer som svinger mer enn normalt må vi nok fortsatt leve med, og som vi har nevnt tidligere vil kostnadsutfordringene sannsynligvis stå i kø neste år. Disse bekymringene blir imidlertid så langt skjøvet foran oss i gleden over nok et godt kvartal, høy oljepris, sannsynlig rentekutt i USA og fortsatt gode konjunkturer internasjonalt, skriver Terje Nyborg i sin ukeraport.


Terra Securities gjør ingen endringer i sin modellportefølje denne uken.