138422418_oslo_.jpg

Spennende børsuker

Publisert: 9. oktober 2009 kl 12.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Aksjemarkedet ble i forrige uke skremt av skuffende økonomiske rapporter, og det store spørsmålet nå er om resultatene for tredje kvartal vil bringe optimismen tilbake, sier anaysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Den store strømmen av kvartalsresultater starter neste uke. Mange selskaper leverte overraskende gode tall i andre kvartal, og analytikerne har nå skrudd forventningene opp et hakk.

Det kan bli både skuffelser og nedturer, så vel som jubel og kraftige oppturer.

Er optimister

- Dette kan vanskelig vites med sikkerhet, men vår kvalifiserte gjetning er at den vil være mer positiv enn negativ. Amerikanske bedrifter har de siste kvartalene demonstrert en enestående evne til å kutte kostnader, mener Myrseth

- Videre venter vi at topplinjen vil påvirkes positivt av en svak dollar og sterke fremvoksende økonomier som Kina, tilføyer han.

Avgjørende

Saken fortsetter under annonsen

- I det korte bildet har verdens børser igjen vist bekymring og makrotall som har kommet inn på den svake siden har vært med å trekke markedet ned. Vi tror ikke dette blir noe langvarig tilbakefall. Fremover tror vi igjen at fokus vil ligge på at verdensøkonomien har en krevende periode fremfor seg, men at utviklingen går i riktig retning, sier porteføljeforvalter Håkon H. Sætre i Delphi Fondene.

- I det siste har vi også sett at oppkjøpsaktiviteten har begynt å komme tilbake, et tegn på økt fremtidsoptimisme og risikoappetitt. På kort sikt vil tendensen i tallene hos de selskapene som åpner resultatsesongen være avgjøre for retningen på markedet, påpeker Sætre.

Overmodent marked

Orion Securities opprettholder imidlertid sitt nøytrale markedssyn en stund til.

- Etter den kraftige børsoppgangen siden i vår er de globale aksjemarkedene overmodne for en korreksjon, mener Stig Myrsteh.
Han trekker frem følgende forhold som maner til forsiktighet:

• Prisingsstøtten er langt på vei borte nå som forward P/E er normalisert.

• Høsten er en skummel periode i aksjemarkedet. Oktober er i utgangspunktet ikke noen negativ børsmåned, men mange av de verste fallene i historien har inntruffet denne måneden.

Saken fortsetter under annonsen

• Oppsvinget i amerikansk økonomi viser sirupsaktige tendenser. Bedringen i arbeidsmarkedet og privat forbruk ser ut til å bli nølende og gradvis.

- Vi tviler på at en korreksjon vil utvikle seg til et nytt nedgangsmarked, konkluderer Myrseth.

- Skal vi få et større børsfall, må trolig verdensøkonomien utsettes for et negativt sjokk som utløser et nytt tilbakeslag i det globale aktivitetsnivået, legger han til.

Støttenivå

De tekniske analysene til Investtech.com viser at aksjemarkedet har etablert seg på et høyere nivå, og at hovedindeksen på Oslo Børs har lagt et "gulv" ved cirka 310 poeng.

- Hovedindeksen ligger i en stigende trend og videre oppgang innenfor denne indikeres. Indeksen har brutt et motstandsnivå på kort sikt og gitt kjøpssignal fra kortsiktig trading range, sier forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com.

- Videre oppgang er dermed signalisert, og det er nå støtte ved 310 poeng ved reaksjoner tilbake. Indeksen anses samlet sett teknisk positiv på middels lang sikt, konkluderer Linløkken.

Saken fortsetter under annonsen

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

Dette er BØRSSPEILET.