138373171_kurs_.jpg

Spekulerer for 1400 milliarder dollar

Publisert: 21. juli 2008 kl 13.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Kjente investorer som William Ackman og Jim Rogers skuffet inn minst 1,4 milliarder dollar i juli ved å satse på at boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae skulle falle i kurs.
Harbinger Capital Partners har tjent 665 millioner dollar på at den britiske bank-kjempen HBOS ville falle, og den kjente hedgefondforvalteren Francisco Meirelles de Andrade har tjent millioner på shortsalg av Cia. Vale do Rio Doce.
Dette viser tall som nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet.

Låner aksjer

Ifølge data fra Spitalfields Advisors er aksjer for mer enn 1400 milliarder dollar i øyeblikket på utlån.
Det er om lag 30 prosent mer enn for ett år siden.
Så å si alle de utlånte aksjene blir brukt til å spekulere i at aksjekursene vil falle, hevder finansprofessor James Angel ved Georgetown University som studerer den såkalte shorthandelen.
Shorthandel går i enkelhet ut på at man låner en aksje, selger den til en høy kurs, for så å kjøpe den tilbake til en lavere kurs.
Deretter kan aksjen gis tilbake til utlåner mot en mindre betaling, mens kursgevinsten går til investoren.

Eksplosjon

Shorthandelen med aksjer har eksplodert etter at aksjemarkedene i 22 av 23 land i MSCI World Index har falt mer enn 20 prosent siden toppen i oktober i fjor og ligger nå i det som kalles et "bear market".
Det globale aksjemarkedet har fått redusert den totale verdien med over 1100 milliarder dollar, ifølge Bloomberg News.
Myndighetene i både USA og England strammer nå inn reglene for shorthandel med aksjer fordi de mener det er med til å forsterke børsfallet.

- Ikke et onde

- Det dreier seg om store beløper. Shorting er kommet langt. Det er blitt en del av mainstream og de langsiktige investorene må innse at shorthandel ikke er et onde, sier finansforsker og tidligere direktør i Citigroup, Peter Hahn, til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen