138371559_brook.jpg

Spektakulært finansfyrverkeri

Publisert: 29. januar 2009 kl 01.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Bank- og finansaksjer har hatt en eventyrlig oppgang de siste dagene etter tegn som tyder på at det begynner å ryddes opp i den uoversiktelige sektoren.

Onsdag har Representantenes Hus stemt for president Obamas tiltakspakke på 825 milliarder dollar, ifølge CNN kan Senatet godkjenne den i neste uke.

Men det er spekulasjonene om at Obama-administrasjonen planlegger å samle alle de mest risikofylte verdipapirene til banken i en såkalt "bad bank", kontrollert av det amerikanske bankgarantifondet, FDIC, som virkelig setter fart i sakene..

Skviser shorthandlere

- Wall Street liker de der "bad bank"-greiene, sier meglersjef Joseph Saluzzi hos Themis Trading.
- Det er fremdeles bare rykter, men mange folk satser på at det er sant. De liker tanken, sier Saluzzi til CNNMoney.com.

Han mener likevel det ikke sikkert at opplegget med en spesialbank for råtne lån vil fungere på lengre sikt, og finansaksjene vil fortsatt være under press inntil boligmarkedet flater ut og arbeidsledigheten slutter å stige.

Saluzzi peker også på at de kraftige kursstigningene til dels skyldes at mange shorthandlere, som har satset på at finansaksjer ville falle videre ned, nå er nødt til å kjøpe de lånte aksjene tilbake.

Saken fortsetter under annonsen

Verdens beste bank?

Wells Fargo skuffer ikke.
Banken, som i 2007 ble utnevnt til verdens sikreste bank av kredittvurderingsbyråene, legger riktignok frem et tap på 2,6 milliarder dollar for fjerde kvartal, først og fremst på grunn av de store nedskrivningene i Wachovia som Wells kjøpet i oktober.
Man fratrukket Wachovia-kostnadene har USAs fjerde største bank et overskudd på 41 cent per aksje, det samme som i fjerde kvartal i fjor og bedre enn analytikernes forventninger på 33 cent per aksje.

Banken opplyser ellers at den ikke kutter i utbyttet til aksjonærene, og at den ikke har planer om å søke ytterliger nødhjelp fra myndighetene.

Wells Fargo viser styrke og dra banksektoren opp med et race på over 30 prosent.

Det tre største; Citigroup, Bank of America og JPMorgan er opp henholdsvis 18,5, 13,7 og 10,7 prosent.

Finansselskapene i S&P's 500 indeksen er som gruppe opp 13 prosent onsdag.

Selvros fra FED

Saken fortsetter under annonsen

- Forholdene i noen finansmarkeder har bedret seg og reflekterer delvis myndighetenes anstrengelser for å tilføre likviditet og styrke finansinstitusjonene. Likevel kredittforholdene for husholdninger og virksomheter ekstremt stramme, skriver FEDs rentekomite i uttalelsen etter møtet.

Sentralbanken lot signalrenten ligge på 0 til 0,25 prosent.

- Vi har sett de siste ukene, og spesielt de siste dagene, at markedet har vært spesielt elastisk. Investorene har regnet inn en masse pessimisme i sine fremtidsutsikter allerede, og ser forbi de dårlige nyhetene, sier analytiker Ken Tower hos Quantitative Analysis Services.
- Konsensus nå er at sentralbanker verden rundt vil lykkes i å gjenopplive økonomien. Dessverre så tror jeg ikke det finnes noen fakta som støtter det synet, sier han til MarketWatch.com.

- Nyhetsbakgrunnen er åpenbart fordelaktig i dag, men det er bare et nytt "Bear-market-rally", sier opsjonsstrateg Elliot Spar hos Stifel Nicolaus.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 3,36 prosent.

Dow Jones er opp 2,46 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 3,55 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 8,75 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 2,59 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 5,24 prosent.

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 42,07 dollar fatet -ned 9 cent.

Gull omsettes for 884,90 dollar per unse - ned 3 dollar og 30 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,7424 kroner. En euro noteres til 1,3154 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.