138421018_stig_.jpg

Spår sidelengs børsuke

Publisert: 28. september 2009 kl 13.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Fasit for forrige uke ble en nedgang på om lag 2 prosent på de toneangivende vestlige børsene. Mot slutten av uken kom det inn økonomiske rapporter fra USA som viste sekvensiell svekkelse, og dette la en demper på stemningen.

Både bruktboligsalget og ordreinngangen for varige goder falt i august sammenlignet med juli.

På Oslo Børs falt hovedindeksen 2,0 prosent ledet an av et stupdykk på katastrofale 38 prosent
i DNO. Videre falt Yara 12 prosent og REC 9 prosent.

På den positive siden utmerket DnB NOR seg med et løft på 13 prosent, mens Telenor styrket seg 4 prosent.

I råvaremarkedet var tendensen negativ på tegn til redusert kinesisk import. Brentolje falt 9 prosent til 65, mens aluminium og kobber svekket seg med henholdsvis 7 prosent og 4 prosent.

Bulkratene falt 7 prosent.

I valutamarkedet var kronen på offensiven etter signaler fra Norges Bank om at renteøkninger står på agendaen. Kronen styrket seg 1,1 prosent mot dollar og 1,3 prosent mot euro.

Saken fortsetter under annonsen

I obligasjonsmarkedet trakk lange statsrenter ned på signaler om at Federal Reserve vil holde renten lav lenge. Videre fortsatte kredittspreadene å trekke inn.

Utflating i inntjeningsestimatene

- Analytikerne har hevet inntjeningsestimatene for selskapene som inngår i S&P 500-indeksen markert gjennom sommeren. De siste ukene har imidlertid estimat-trenden vært flat. Skal kursene stige videre på Wall Street, må enten inntjeningsestimatene heves ytterligere eller markedets verdsettelse av inntjeningen, P/E-faktoren, øke. Med en forward P/E som allerede er rundt 15, er det imidlertid spekulativt å satse på en videre multippelekspansjon. Årsaken er at dagens P/E er på linje med gjennomsnittet for de siste fem årene, skriver Orion Securities i Dagens Analyse.

- Det forannevnte taler for at utviklingen i inntjeningsestimatene vil være retningsgivende for børsen fremover. Foreløpig er tendensen i disse sidelengs, og dette taler for at hovedtrenden på de vestlige børsene også vil være flat fremover, konkluderer meglerhuset.

Hva med resultatsesongen?

Om to uker starter resultatsesongen for tredje kvartal på Wall Street. Kan denne bidra til å sende estimatene og aksjemarkedet videre opp? spør Orion.

- Dette er meget mulig, men langt fra sikkert. Etter at både Q1- og spesielt Q2-resultatene kom inn sterkere enn ventet, er listen hevet betydelig, og det er derfor ikke gitt at Q3-resultatene vil overgå forventningene.

Saken fortsetter under annonsen

Hva med oljeprisen?

- Oljeprisen har den siste uken vært på defensiven underminert av tegn til redusert kinesisk import samt sesongmessig lav etterspørsel. De samme faktorene kan presse oljeprisen videre ned i ukene fremover, og dette sammen med en sterk krone maner i utgangspunktet til forsiktighet på Oslo Børs, understreker Stig Myrseth & Co.

- Hever vi blikket og ser lengre frem, venter vi at 75-85 representerer et langsiktig likevektsnivå for oljeprisen. Årsaken er at en så høy pris synes nødvendig for at oljeselskapene skal gjennomføre nødvendige investeringer for å møte etterspørselen fra en raskt voksende middelklasse i Kina, India og andre fremvoksende økonomier.
Iransk konflikten trappes opp

- I vurderinger av oljeprisen er det vanskelig å komme utenom politikk. Den iranske presidenten holdt i forrige uke en tale i FN hvor han var lite imøtekommende, og det ble videre kjent at landet har et nytt atomanlegg under oppbygging. Denne utviklingen vil utvilsomt lede til økte spenninger i Midtøsten og kan presse Israel til å gjennomføre et preventivt angrep. Skjer det, vil det være godt nytt for oljeprisen og oljerelaterte aksjer i det korte perspektivet, men for verdensøkonomien og aksjemarkedene som helhet vil ringvirkningene neppe være heldige, advarer Orion.

Aktiv makrouke

- Den kommende uken går vi inn i oktober, og dette betyr at det er duket for en rekke kursdrivende økonomiske rapporter. Høydepunktet vil være fredagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport samt torsdagens ISM-indeks. Kinesisk PMI på torsdag er også vel verd å følge med på ettersom denne er viktig for råvaremarkedet.

- For øvrig minner vi om at vi er inne i resultatvarselsesongen på Wall Street, og dette gjør at negative selskapsnyheter ikke kan utelukkes. Videre anbefaler vi å holde de økende handelsfriksjonene mellom USA og Kina på radarskjermen samt utviklingen i den iranske atomkonflikten, avslutter Orion Securities.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 0,39 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,44 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,87 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,70 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,46 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,81 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 64,87 dollar fatet - ned 24 cent.

Gull omsettes for 992,80 dollar per unse - opp 1 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 5,8216 kroner. En euro noteres til 1,4651 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.

Saken fortsetter under annonsen