138371538_front.jpg

Spår kollaps i Frontline

Publisert: 30. januar 2009 kl 10.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Meglerhuset Orion Securities har flere ganger i det siste anbefalt salg av John Fredriksens kronjuvel Frontline.
Men nå mener Orion-analytikerne at situasjonen i tankmarkedet er blitt så negativ at en kollaps i selskapet nærmest er uunngåelig.

- Som en følge av OPEC-kuttene ligger fraktbehovet for råolje an til å falle med10 til15 prosent i år. Samtidig ventes en netto flåtevekst på 10 til12 prosent etter skraping, noe som tilkjennegir at markedsbalansen vil forverres dramatisk utover året. Og som om ikke dette var nok, brukes rundt 8 prosent av eksisterende tankflåte til flytende oljelagre. Denne situasjonen er unormal, og vi venter at kapasitet brukt til lagringsformål etter hvert vil bli frigitt og satt inn i spot-markedet, skriver Orion Securities i Dagens Analyse.

Mot kollaps

- Priselastisiteten i shipping er lav. Dersom det er ett skip for lite, er det knapt noen grenser for hvor høyt ratene kan gå. Tilsvarende har ratene en tendens til å falle helt ned til nivåer hvor de kun dekker løpende driftskostnader som mannskap og drivstoff dersom det er overskudd på tonnasje, ifølge analytikerne.
- Store deler av dette tiåret har det vært underskudd på tonnasje, og dette har gitt ekstremprofitt for rederier som Frontline. Men markedstrendene for 2009 fremstår imidlertid som så ualminnelig negative at vi vanskelig kan forestille oss at en kollaps kan avverges, konkluderes det.

Aksjekursen halveres

- Med høy giring, høyt break-even-nivå og et udekket finansieringsbehov knyttet til nybyggingsprogrammet er Frontline-skuta rigget for godvær og ikke storm.

Ifølge Stig Myrseth & co vil tankmarkedet havarere i 2009 og Frontline-aksjen er en halveringskandidat på et halvt års sikt.

Saken fortsetter under annonsen

Følg Frontline på børsen her.