138370927_sur_t.jpg

Småsurt på Wall Street

Publisert: 16. mars 2009 kl 23.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Investorene sikrer likegodt gevinst etter det sterkeste aksjerallyet siden november, med en oppgang i den brede Standard & Poor's 500 indeksen på 12 prosent.

Mandagens melding fra forsikringsselskapet AIG om at selskapet vil utbetale bonuser for flere hundre millioner dollar til sjefer og forvaltere skaper irritasjon og ny uro blant investorene som i det siste har begynt å håpe på at det verste var over i finanssektoren.

Grådig og uforsvarlig

Det som en gang var verdens største forsikringsselskap holdes nå kunstig i live ved hjelp av amerikanske skattebetaleres penger og eies 80 prosent av staten.

AIG har mottatt til sammen fire krisepakker på totalt over 170 milliarder dollar, samt en garanti på inntil 300 milliarder dollar.

En rekke politiske ledere har reagert meget sterkt på dagens bonusopplysninger fra AIG som forteller at også sjefene for derivathandelen, som sørget for et tap på 40 milliarder dollar i fjor, skal få millioner i påskjønnelse.

President Barack Obama reagerer slik:
- Dette er et finansforetak som er i store problemer på grunn av egen uforsvarlighet og grådighet. Det er vanskelig å forstå hvordan derivatfolkene har gjort seg fortjent til noen bonus. Hvordan rettferdiggjør de det? spør presidenten som har beordret finansminister Timothy Geithner til å bruke alle lovlige måter til å stoppe bonusutbetalingene.
- Dette handler ikke om dollar og cent. Det handler om våre grunnleggende verdier, sier Barack Obama.

Saken fortsetter under annonsen

Statsadvokaten i New York har mandag ettermiddag saksøkt AIG på grunn av bonusutbetalingene.

Provoserer

Det er for øvrig ikke første gang toppsjefene i forsikringsgiganten unner seg litt ekstra på skattebetalernes bekostning.

Etter den første krisepakken i oktober på 85 milliarder dollar tok AIG-toppene seg en langweekend på et av Californias mest fasjonable spa-hoteller, St. Regis Resort, Monarch Beach.
Prislapp 440 000 dollar.

Etter å ha mottatt den andre krisepakken på 150 milliarder dollar i november, tok gutta på seminar til at annet vel så luksuriøst rekreasjonssted, Pointe Hilton Squaw Peak Resort, i Phoenix.
Regningen her ble på 343 000 dollar.

Ifølge CNBC skaper AIGs oppførsel nå en underliggende irritasjon i aksjemarkedet.

Varsler mer trøbbel

Saken fortsetter under annonsen

Kredittkortkjempen American Express opplyser at antall misligholdte kredittkort økte fra 4,7 til 5,3 prosent fra januar til februar.
AmEx-aksjen faller 3,3 prosent og trekker finanssektoren tilbake.

- Det er noe frykt for at rallyet ikke er ekte og investoren ønsker å være sikker på at markedet ikke ruller rundt og faller til nye bunn-nivåer. AmEx-nyheten kan ha gitt folk en grunn til å tenke seg om engang til før de hopper inn, sier sjefstrateg Bruce McCain hos Key Private Bank til Bloomberg News.

- Bankene var kanskje litt overoptimistisk i sine uttalelser om at de har vært lønnsomme i årets to første måneder. I realiteten er spørsmålet om de er lønnsomme eller ei avhenging av nedskrivningene, påpeker fondsforvalter Jonathan Vyorst hos Paradigm Value Fund overfor The Wall Street Journal.

Investeringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank sier det slik:
- Det er mangel på pessimisme akkurat nå. Mange bekymrede investorer hadde et scenario i tankene som innebar en finansiell nedsmeltning. Etter en del uttalelser fra bankene, noen andre argumenter og FED-sjefen Ben Bernankes tv-opptreden, kan det være at investorene har fjernet nedsmeltningsscenarioet, sier Ablin til CNBC.

Uro i obligasjonsmarkedet

Uroen øker blant aktørene i obligasjonsmarkedet der prisen på amerikanske statsobligasjoner faller markert.

Årsaken er bekymringer for effekten av sentralbankens kvantitative lettelse (det vil si; massiv pengeinnsprøytning i markedet) hvor det blant annet vurderes at FED skal kjøpe statsobligasjoner i markedet for å støtte prisen på dem.

Saken fortsetter under annonsen

Opsjonshandler Rick Ackerman hos Blue Fin Financial sier til The Journal at han frykter en slik FED-aksjon vil trekke oppmerksomheten bort fra andre former for gjeldspapirer,

- Det er et veddemål på gang i markedet akkurat nå på grunn av sentralbanken, og det veddemålet vil måtte avgjøres til slutt. Og hva vil i mellomtiden skje med de rentebærende papirer som ikke har den typen støtte? spør Ackerman.

Også kursen på amerikanske dollar faller mandag.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 0,35 prosent.

Dow Jones er ned 0,10 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,92 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 2,72 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 3,26 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,63 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-oljen omsettes for 47,02 dollar fatet -ned 33 cent.

Gull omsettes for 924,80 dollar per unse -opp 2 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 6,8525 kroner. En euro noteres til 1,2963 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.