138369651_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Skuddredde forvaltere

Publisert: 8. juni 2009 kl 13.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

En serie gode økonomiske rapporter gav økt risikoappetitt i finansmarkedene i forrige uke.

På Oslo Børs klatret hovedindeksen 2,6 prosent, og i utlandet var oppgangen i samme størrelsesorden.

I råvaremarkedet steg Brent-olje med tre dollar til 68, mens aluminium ledet an oppgangen i øvrige råvarer med et løft på 14 prosent.

I bulkmarkedet fortsatte festen idet ratene la på seg 17 prosent.

I valutamarkedet var det små utslag, mens statsrentene steg kraftig i obligasjonsmarkedet, spesielt i USA. Kredittspreadene trakk videre inn, oppsummerer Orion Securities.

Skeptiske og skuddredde

- For hver uke som går, blir det tydeligere at den negative spiralen i verdensøkonomien er stanset og i ferd med å bli reversert. Tegnene til et konjunkturomslag øker i antall, og verden over gjør myndighetene alt som står i deres makt for å få hjulene i gang. De grønne skuddene spirer og gror, og vi kan meget vel snart ha med grønne enger å gjøre, skriver Orion i Dagens Analyse og tilføyer:

Saken fortsetter under annonsen

- På tross av dette viser meningsmålinger at det store flertallet av porteføljeforvaltere er undervektet eller nøytralt vektet i aksjer. Bakgrunnen for dette er at mange fortsatt er skeptiske eller skuddredde. Vi blir ikke overrasket om aksjevektingen etter hvert tas opp, enten fordi forvalterne lar seg overbevise av tegnene til en konjunkturvending eller fordi eierne rett og slett krever økt avkastning på kapitalen. Får vi en slik reallokering, vil det åpenbart være sterkt kursdrivende, påpeker Orion-analytikerne.

Sommeren kan bli flat

Analysesjef Stig Myrseth peker på at selv om lav pris/bok-faktor, sammen med utsikter til at verden gradvis kommer tilbake i vater, tilkjennegir at minste motstands vei er oppover i det større bildet, er det ikke overraskende om sommeren blir flat på børsen. Dette skyldes følgende forhold:

• Perioden juni-oktober er historisk den dårligste delen av året i aksjemarkedet.

• Kursene har allerede steget så mye at en moderat bedring i økonomien utover sommeren trolig allerede er inndiskontert.

• Skal kursene stige videre, må vi antakelig se et skarpt konjunkturomslag. Dette venter vi imidlertid ikke, blant annet fordi banksystemet fortsatt ikke fungerer normalt. Statistikker viser at bankene akkumulerer kontanter i stedet for å låne dem ut.

• Obligasjonsmarkedet preges fortsatt av betydelig uro med sterkt stigende statsrenter idet store offentlige underskudd skaper usikkerhet.

Saken fortsetter under annonsen

• Oljeprisen har allerede doblet seg siden årsskiftet. Fortsetter oppgangen, kan det snart bli et problem for oljeimporterende land som USA. Vi blir ikke overrasket om børsene gjenopptar opptrenden til høsten. Med positiv BNP-vekst fra andre halvår av kan resultatene overraske positivt fra og med tredje kvartal. Etter de massive kostnadskuttene som spesielt næringslivet i USA har vært gjennom, vil selv en moderat salgsøkning kunne få inntjeningen til å gå gjennom taket.

Full krise i Baltikum

De finansielle spenningene i Baltikum har eskalert kraftig de siste ukene, og krisen i Latvia har nå blitt akutt, konstaterer meglerhuset.

• BNP ligger an til å falle 18 prosent i år, og det rapporteres om en halvering i eiendomsprisene.

• Pengemengden krymper ettersom sentralbanken er tvunget til å bruke valutareservene til å forsvare valutaen. Dette har drevet pengemarkedsrentene til skyhøye nivåer.

• Skatteinngangen kollapser, noe som gir et raskt økende lånebehov for staten. Den 3. juni feilet en statssertifikatauksjon som en følge av manglende etterspørsel, og dermed synes en likviditetskrise nært forestående. Den latviske staten har nå to alternativer. Enten stiller EU og IMF opp med kredittlinjer som muliggjør videre drift. Alternativt må staten låne av sentralbanken, noe som i praksis er å trykke penger. Skjer det sistnevnte, vil imidlertid fastkursregimet ryke og valutaen kollapse. Devaluerer Latvia, er faren stor for at dette vil utløse en generell tillitskrise som vil spre seg til andre pressede land i Sentral- og Øst-Europa som Estland, Litauen, Ungarn og Romania. Forhåpentligvis vil EU og IMF komme Latvia til unnsetning i stedet for å risikere en slik destabilisering. Den gode nyheten er at Latvia er en liten økonomi som det koster lite å redde.

Viktige begivenheter

Saken fortsetter under annonsen

- Det ligger i utgangspunktet an til en rolig uke ettersom makroagendaen er tynn samtidig som det ikke slippes selskapsresultater av betydning. På makrofronten vil vi fokusere mest på:

• Detaljhandelstall og nye ledigmeldte fra USA på torsdag.

• Michigan Consumer Sentiment og kinesisk industriproduksjon på fredag.

• I tillegg til det forannevnte anbefaler vi å holde statsrentene og situasjonen i Baltikum på radarskjermen.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,53 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 20 i København er ned 1,55 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,66 prosent.

FTSE 100 i London er ned 1,23 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 1,66 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 1,67 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 67,41 dollar fatet - ned 93 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 950,10 dollar per unse - ned 12 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,4985 kroner. En euro noteres til 1,3828 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.