138370669_b__rs.jpg

Skrøpelig børsopptur

Publisert: 2. april 2009 kl 16.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det kan synes som om det er kommet en ny optimisme i markedet, etter en rekke kraftige oppturer i det siste.
Selv om de alltid følges av et nytt fall.

De aktørene som nå styrer markedet er kortsiktige og mest opptatt av å kjøpe på vei opp og selge på vei ned.

De tunge langsiktige investorene sitter fremdeles på sidelinjen og venter.

Tegn til bedring

Men det er enkelte tegn til bedring i den globale økonomien.

Rapporter fra USA, Kina og England antyder at den økonomiske nedturen er i ferd med å bremse og kredittmarkedet viser endelig tegn til bedring etter sjokket som fulgte av Lehman Brothers-konkursen.

Salget av biler og varige forbruksgoder i USA økte i februar, og investeringene i de kinesiske byområdene har økt med 26 prosent i de to første månedene i år.

Saken fortsetter under annonsen

- Det som er mest oppmuntrende for G20-lederne i London i dag er styrkede bevis for at den Lehman-relaterte kollapsen i global etterspørsel ser ut til å avta. Det er håp om at sjokket snart er over, skriver valutaanalytiker Derek Halpenny hos Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i et analysenotat.

Den europeiske sentralbanken har torsdag senket styringsrenten i eurosonen med 0,25 prosentpoeng. Halvparten av hva markedet hadde ventet.

Det kan være et tegn på at ECB vurderer situasjonen litt mindre alvorlig enn andre.

Bank- og finansaksjene fører an, med BNP Paribas, HSBC og Deutsche Bank opp mellom 7 og 10 prosent, men trekker litt ned igjen på renteskuffelsen fra ECB.

Skrøpelig rally

Til tross for oppgangen i dag, er markedet svært nervøs for den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra USA som kommer i morgen.

- De første indikatorene vi har peker mot noen veldig dårlige jobbdata i morgen som kan ligge i den dårligste enden av estimatene - det vil si at ytterligere 700 000 til 750 000 arbeidsplasser er tapt, sier økonom Yann Lepape hos Oddo Securities til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er fremdeles midt i stormen. Risikoen er på nedsiden, og strømmen av nyheter er ikke i ferd med å stoppe opp. Det nåværende oppsvinget i aksjemarkedet er skrøpelig og skyldes hovedsakelig tekniske faktorer, sier Lepape.

Overraskelse fra G20?

- En mer substansiell resolusjon eller kommuniké fra G20 enn det markedet forventer i øyeblikket kan resultere i store bevegelser på grunn av overraskelsesfaktoren, sier sjeføkonom David Karsbøl hos Saxo Bank.

- Hvis ikke, og utfallet blir som forventet, det vil si ingen vesentlig resolusjon som gir umiddelbar og betydelig effekt i markedet, vil investorene rette fokus mot andre ting ettersom forventningene til toppmøtet allerede er kraftig redusert, sier Karsbøl.

Håp om flere krisepakker

Prisen på olje og andre råvarer stiger torsdag som følge av spekulasjoner om flere krisepakker som kan øke etterspørselen.

Tunge råvareprodusenter som Rio Tinto, Xstrata og ArcelorMittal er opp mellom 8 og 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Bilprodusentene BMW, Fiat, Daimler, Renault og Peugeot er opp mellom 9 og 12 prosent etter oppmuntrende tall om bilsalget i USA og Tyskland.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker skarpt opp, og det blir trolig en festlig åpning på aksjehandelen på Wall Street i ettermiddag.

Røkke rydder

Med stigende oljeprise i bunn er det som vanlig fin fart på Oslo Børs.

Blant selskapene som får størst oppmerksomhet er Golden Ocean som melder at selskapet har kommet frem til en løsning med banker og kreditorer, og unngår dermed en konkurs.

Aksjen er opp over 6 prosent.

Aker Solutions melder at de kjøper aksjer i fire produkt- og teknologiselskapet fra Aker, og øker sin eierandel i Aker Clean Carbon til 50 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Investeringene har en samlet verdi på rundt to milliarder kroner, og innebærer blant annet at selskapet tar 100 prosents eierandel i Aker Oilfield Services og blir største aksjonær i Odim.

Aker Solutions faller 7,6 prosent, mens Aker stiger 0,8 prosent.

Aker Solutions er den eneste av tungvekterne som faller torsdag.

StatoilHydro er opp 3,3 prosent, Yara er opp 4,1, Telenor opp 2,9, Hydro opp 5,7 og REC er opp 4,4 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 3,33 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,27 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er opp 2,47 prosent.

FTSE 100 i London er opp 2,57 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 3,95 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 3,27 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 51,46 dollar fatet - opp 2 dollar og 86 cent.

Gull omsettes for 914,60 dollar per unse - ned 13 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,5662 kroner. En euro noteres til 1,3417 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.