Shopper som aldri før

Publisert: 21. januar 2008 kl 13.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Det er nesten slik at det er kjekt for oss med lavere vekst i utlandet! sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) i et intervju med Aftenposten.
Det gjelder alle kravene om bredere veier og flere jernbanespor i den opphetede norske økonomien.
- I det siste har jeg oppjustert mine anslag for norsk økonomi i år, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset First Securities.
Dette sier de to økonomene etter at Oslo Børs har falt med 17,5 prosent siden nyttår. Ingen av dem mister nattesøvnen på vegne av folk flest.

Børskrasj

Børsen avsluttet uken med å falle 1,3 prosent fredag.
På kjøpesenteret Oslo City er det salg, og handelen gikk livlig i helgen. Oslo Børs har foreløpig liten virkning på Oslo City.
- Selve børsfallet betyr lite for utsiktene i norsk økonomi. Det er ingen umiddelbar fare for jobber og inntekter. Problemet i Norge er tvert imot at veksten i sysselsettingen er for høy og ledigheten for lav. Det er ingen stabil situasjon, sier Andreassen.

Alvor

Men den dagen børsfallet viser seg på kjøpesenteret er det fare på ferde. Kraftige børsfall kommer sjelden ut av løse luften. Bakom ligger tusenvis av bedrifter, millioner av jobber, svingende overskudd og risikable investeringer.
- Børsfallet skyldes forventninger om lavere vekst i verdensøkonomien og mindre overskudd i bedriftene. Bekymringen startet i USA, men viser seg nå også i Europa, sier Andressen.
Hvis forventning etterhvert går over til realiteter i mange nok bedrifter verden rundt, er Andreassen sikker på at det vil påvirke også norsk økonomi.
- Det vil påvirke produksjon, sysselsetting og lønninger. Mange store norske bedrifter selger til utlandet, sier han.

Lyse utsikter

Dette har Cappelen allerede tatt høyde for.
SSB la i slutten av november knallsterke prognoser for norsk økonomi.
- I disse prognosene var det lagt inn svakere vekst i utlandet. Nå begynner våre prognoser å bli ganske gode, sier han med henvisning til alle tegnene til svakere vekst i USA og Europa.
Selv med svakere vekst ute viser SSBs prognoser for 2008:

Saken fortsetter under annonsen

* Lønnsveksten blir 6,2 prosent.

  • Privat forbruk vil stige med hele 4,1 prosent
  • Ledigheten holder seg på det svært lave nivået og det blir 50 000 nye jobber.

Både dyktighet og flaks ligger bak den knallsterke norske økonomien. Omstillingsevne innenfor og mellom enkeltnæringer, høye oljepriser og billige varer fra Kina viser seg som store overskudd og høy lønnsvekst.

Blanke våpen

Hvis børsfallet virkelig går over i konkurser, oppsigelser og kalde tider i økonomien, så står finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem klare i fremste rekke.
- Det er mye ammunisjon på lager, sier Cappelen.
Andreassen i First bruker et lignende bilde: - Kruttet er tørt.
Halvorsen bestyrer et statsbudsjett med store overskudd. I år bruker hun mindre oljepenger en de 4 prosentene av oljefondet som følger av den såkalte handlingsregelen for statsbudsjettet. Hun kan bruke mer.
Gjedrem har hevet Norges Banks rente til 5,25 prosent. Det gir plass for mange kutt i virkelig dårlige tider.
- Det skal svært mye til for at de gode tidene skal snu på kort sikt, sier Cappelen til Aftenposten.


Saken fortsetter under annonsen