138369966_ravar.jpg
Foto: daylife.com(Reuters)

Ser ny megatrend

Publisert: 25. mai 2009 kl 11.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

En av forrige ukes store nyheter var at Standard & Poor's advarte mot at Storbritannia og USA kan miste sin trippel A-kredittrating.

- Dette skapte nervøsitet i obligasjonsmarkedet på begge sider av Atlanteren med stigende lange statsrenter som resultat. Den amerikanske tiårsrenten gjorde et byks på 32 punkter og endte uken på 3,45 prosent, påpeker Orion.

De toneangivende utenlandske børsene endte forrige uke flatt eller svakt opp. På Oslo Børs steg hovedindeksen 3,0 prosent understøttet av et rally på 18 prosent i REC.

Oljeprisen var også en kilde til styrke ettersom Brent Crude (nordsjøolje) steg fem dollar til 61. Oppgangen i oljeprisen ble drevet av en svak dollar og uroligheter i Nigeria.

Dollaren falt hele 4 prosent mot euro på bekymringer over de svake amerikanske statsfinansene.

For øvrig var det rolig i valutamarkedet.

Børsrallyet får sterkt motstand

Saken fortsetter under annonsen

De brede amerikanske indeksene har nå slått frem og tilbake i tre uker, og dette signaliserer trolig at et viktig motstandspunkt er nådd, skriver Orion Securities.

- Dommedag er priset helt ut av markedet, og skal kursene stige videre, fordrer det trolig økonomisk vekst og ikke bare indikasjoner på at det frie fallet er over, tilføyes det.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med et kraftig fall mandag morgen, men har nå snudd opp igjen.

Følg Oslo Børs her.

En positiv kjedereaksjon?

Mest sannsynlig står vi foran et konjunkturoppsving, mener analytikerne hos Orion.

- Økonomien kan sammenlignes med en maskin som utfører enkle ting på en komplisert måte, ofte ved hjelp av selvforsterkende kjedereaksjoner. Nedenfor er skissert noen typiske kjedereaksjoner under et konjunkturoppsving:

Saken fortsetter under annonsen

1. Oppsving starter som regel ved at myndighetene iverksetter en stimulerende finans- og pengepolitikk for å bekjempe resesjonen. Dette bidrar til å stabilisere etterspørselen.

2. Dette får i neste omgang næringslivet til å øke produksjonen for å møte etterspørselen og gjenoppbygge sterkt reduserte lagre.

3. Selskapsresultatene tar seg kraftig opp i de tidlige stadiene av konjunkturoppgangen. Dette skyldes at lønnsveksten er lav samtidig som produksjonen øker raskere enn sysselsettingen.

4. Inspirert av økt lønnsomhet investerer næringslivet i ny kapasitet og øker bemanning.

5. Økt sysselsetting får i neste omgang etterspørselen til å øke enda mer ettersom folk i arbeid bruker mer penger enn arbeidsløse.

6. Dette får næringslivet til å investere enda mer og ansatte enda flere.

7. Og slik fortsetter det helt til helt til den neste resesjonen innledes på grunn av overopphetning, kredittkontraksjon eller uflaks (krig, jordskjelv, epidemier osv).

Saken fortsetter under annonsen

Dårlig sikt gir kort tidshorisont

Selv om den siste tidens stabilisering i verdensøkonomien skaper berettiget håp om at et konjunkturoppsving er under oppseiling, er realiteten at det er prematurt å slå fast at vi er på trygg grunn, understreker Stig Myrseth & Co.

- Den fremtidige økonomiske banen er fortsatt høyst usikker, og det kan slett ikke utelukkes at andre-runde effekter av resesjonen eller negative sjokk vil slå inn og få det økonomiske bildet til å forvitre på ny. Gitt den store usikkerheten anbefaler vi kun korte tidshorisonter ved investeringer. Videre anser vi markedstiming og stock-picking som kritisk for å oppnå gode investeringsresultater. Kjøp-og-hold er ingen velegnet strategi, kanskje med unntak av råvareaksjer, mener Orion-meglerne.

Ny megatrend?

- Selv om det finansielle og økonomiske bildet preges av stor usikkerhet, er vi overbevist om at råvarer og fremvoksende økonomier vil være en megatrend som vil sette sitt preg på det kommende tiåret, fortsetter analytikerne.

- I store deler av etterkrigstiden var velstand et privilegium forbeholdt en milliard mennesker i Nord-Amerika, Vest-Europa og Japan. Mye tyder imidlertid på at disse nå vil få selskap av 2-3 milliarder mennesker fra utviklingsland som Kina, India og Brasil. Resesjonen i Kina og India ser verken ut til å bli spesielt dyp eller langvarig.

Saken fortsetter under annonsen

- Tvert imot er Kina med 6 til 7 prosent økonomisk vekst nå den eneste motoren av betydning i verdensøkonomien. Historien viser at ingenting kan holde en fattig mann nede så lenge myndighetene satser på robuste kapitalistiske prinsipper i den økonomiske politikken og legger forholdene til rette for en rask adoptering av vestlig know-how og teknologi.

Flaskehalser

- Fortsatt kraftig vekst i land som Kina og India er uunngåelig, og dette vil gi seg utslag i stadig verre flaskehalser i råvaremarkedet så fremt ikke noen oppdager en ny jordklode med det første.

- Flaskehandler innebærer at vi står foran kraftige løft i mange råvarer det kommende tiåret, noe som vil gi en rekke råvarerelaterte selskaper mulighet til å hente ut ekstrem profitt.

- Skal man satse på noe langsiktig, fortjener råvarerelaterte aksjer plass høyt opp på listen, avslutter Orion Securities.