138372082_saab_.jpg
SAAB-sjefen i USA, Steve Shannon, blir trolig restrukturert et annet sted i GM-konsernet.

SAAB under hammeren

Publisert: 27. november 2008 kl 20.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I forbindelse med restruktureringsplanen som de amerikanske bilprodusentene må legge frem for Kongressen hvis de skal få krisehjelp, vurderer GM ledelsen salg av flere kjente bilmerker, deriblant svenske SAAB, melder Bloomberg News.
GM vurderer også salg av klassikeren Pointiac som har vært i produksjon i 82 år.
I tillegg vurderes salg av Saturn og Hummer.
GMs andre merkevarer er Chevrolet, GMC, Buick og Cadillac.

SAAB ryker først

Det vil være en bitter pille for den 100 år gamle bilgiganten hvis de må selge flaggskipet Pointiac.
I 1978 solgte GM nesten 900 000 Pointiac-modeller og lanserte den berømte sportsutgaven Pointiac Firebird.
Dette året solgte GM 9,5 millioner biler, og har aldri klart å slå den rekorden.
Når Detroit-konsernet nå må kutte kostnader om de skal ha en sjanse for å få det kriselånet de ber om, ryker nok SAAB ut før Pointiac.

Det spekuleres stort i hvem som muligvis kan være interessert i å kjøpe SAAB. De fleste ser mot Asia; Japan og Korea. Men en viss tysk bilkjempe kan også blande seg i spillet, antydes det.

Men det faktum at det klassiske merkenavnet Pointiac vurderes solgt, vitner om at GM-ledelsen er villig til å gjøre drastiske ting.

Mot deadline

GM-sjefen Rick Wagoner og styret i selskapet har ut neste uke til å konstruere en restruktureringsplan som politikerne i Kongressen vurderer som realistisk nok til at vil innvilge en krisepakken på 25 milliarder dollar til de tre bilkjempene GM, Chrysler og Ford.
Ifølge Bloomberg News arbeider de tre bilprodusentene med et offentlig dokument på 10 - 12 sider, samt et privat og mer detaljert plan på rundt 80 sider med bakgrunnsmateriale.
Rick Wagoner opplyste 7.november at GM ikke har penger nok til å drive virksomheten året ut, og at selskapet trenger minst 11 milliarder dollar for å kunne betale sine regninger og forpliktelser. Verdens største bilprodusen, i forhold til globalt salg, har ikke tjent penger siden 2004.
Kongressen vil ha en høring om de nye planene fra bilprodusentene 5.desember, og stemme over en eventuelt krisepakke 8.desember.

Saken fortsetter under annonsen