138371107_busin.jpg

Risikovillige nordmenn og dansker

Publisert: 27. februar 2009 kl 09.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nordisk Sparebarometer er en sammenstilling av privatpersoner i Norden sin innstilling til risiko og sparing.
Den viser også hvor stor del av sparingen som er fordelt på aksjer, fond og kontanter samt forskjeller mellom de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Sparebarometeret tar utgangspunktet i Nordnet sine 230.000 kunder, og vil bli publisert hver tredje måned.

Dansk dynamittsmell

Til tross for at snittporteføljen for norske sparere ble redusert fra 169 000 kroner til 101 000 i løpet av 2008 klarte de norske sparerne seg bra i forhold til indeks og sine naboer i Norden.

Verst gikk det med danskene som i snitt tapte nesten halvparten av sparepengene sine i 2008. "Det er selvfølgelig gledelig at de norske sparerne har klart seg relativt bra i forhold til indeks og sine nordiske naboer i 2008.

Det var også gledelig å se at norske privatpersoner ikke rømte børsen i 2008, men heller benyttet kursfallene til å kjøpe aksjer og aksjefond. Dette bidrar til å slå hull på myten om at privatpersoner alltid kjøper på topp og selger på bunn" sier daglig ledet i Nordet Norge, Anders Skar.

Dårligste børsår noensinne

2008 ble et av de dårligste årene på de nordiske børsene noensinne.
Oljetunge Oslo Bør falt 53 prosent, og var den markedsplassen det gikk verst utover.
Best for de nordiske børsene gikk det for Stockholmsbørsen som "kun" falt 42prosent.
København og Helsingfors havnet midt i mellom.
Det danske OMXCH20-indekset falt med 46 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Firedoblet sparing

De nordiske spareren reduserte generelt risikoen i sine porteføljer ved å øke andelen kontanter og redusere belåningsgraden i sine spareporteføljer i 2008.
Norske sparere har i snitt økt kontantbeholdningen i sine spareporteføljer med over 400 prosent, og redusert belåningsgraden med neste 40 prosent i fjor.
- Vår erfaring er at kundene er veldig dyktige til å følge børsutviklingen og redusere risikoen i sine porteføljer om børsen faller. Vi ser tydelig at andelen kontanter har økt og belåningsgraden har blitt redusert løpende gjennom året, sier Anders Skar hos Nordnet.