Risikoappetitten er tilbake

Publisert: 14. november 2007 kl 08.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Uttalelser fra ledelsen i investeringsbanken Goldman Sachs som fremhevet at banken ikke ville møte på store kredittap beroliget i går markedene. Amerikanske aksjer styrket seg etter fire dager med fall og risikoappetitten tiltok igjen, skriver analytiker Mari Markman i DnB NOR Markets.

Økt carry trade

- Dermed kunne vi i valutamarkedet spore økt etterspørsel etter carry trades, noe som førte til at høyrentevalutaene AUD, NZD og GBP styrket seg, mens den japanske yenen og sveitserfrancen ble sendt svakere. I dette bildet burde kanskje kronen ha styrket seg, men lavere oljepris og fortsatt fall på Oslo Børs bidro til at kronen ikke ble en av gårsdagens vinnere, skriver DnB NOR Markets.

Smitteeffekt

- Børsoppgangen i USA i går har imidlertid smittet over på asiatiske markeder, noe som kan indikere at også børsen her til lands vil starte onsdagens handel i positivt terreng. En slik utvikling kan gi en smitteeffekt til kronemarkedet, med sterkere krone som konsekvens, mener meglerhuset.

Bernanke taler igjen

- For øvrig er det ingen nyheter på nøkkeltallskalenderen som kan se ut til å få store effekter på kronen i dag. I USA vil imidlertid tall for både detaljhandel, produsentpriser, boliglånsøknader samt en tale av Fed-sjef Ben Bernanke kunne påvirke markedene. Bernanke skal tale om FOMCs (Federal Open Market Committee) kommunikasjon. Gårsdagens amerikanske pending home sales overrasket positivt, men dollaren endte likevel dagen i svakere retning. Mot euro har valutaen svekket seg med 0,6 prosent siden i går morges. Mot kronen har dollarsvekkelsen vært på mer moderate 0,4 prosent. Blant hovedvalutaene er det bare mot yen at dollaren noteres sterkere i dag i forhold til for et døgn siden. USD/JPY-kursen har det siste døgnet trukket opp med 0,8 prosent, til 111,06 yen per dollar, ifølge DnB NOR.

Saken fortsetter under annonsen

Britisk inflasjon

- Flashestimat for BNP i eurosonen, som vi trodde skulle komme i går, var blitt utsatt til i dag. Vi måtte dermed vente en dag ekstra for å få en fersk tilstandsrapport for veksten i Europa. Forventningene i markedet ligger på at veksten vil ta seg opp med i tredje kvartal sammenliknet med andre kvartal. Konsensus ligger på en kvartalsvis vekst på 0,6 prosent, selv har vi et anslag på 0,7 prosent.
- Fra Storbritannia kan vi i dag se frem mot publiseringen av en fersk inflasjonsrapport fra Bank of Englad, samt tall for registrert ledighet i oktober. Pundet ble i går sendt sterkere etter at tall for KPI i oktober viste en årsvekst på 2,1 prosent, opp fra 1,8 prosent i september. Forventningene lå i forkant på et utfall på 1,9 prosent. Det vil dermed bli interessant å se hvilke tanker BoE gjør seg om den fremtidige inflasjonsutviklingen når dagens inflasjonsrapport fremlegges, skriver analytiker Mari Markman.

Sterk svensk krone

- Den svenske kronen har blitt sendt sterkere over natten både mot euro, dollar og norske kroner. Forholdet mellom SEK og NOK har siden fredag forrige uke beveget seg med hele 2,7 prosent i svenskekronens favør. Dermed ligger kursen i morgentimene onsdag rundt 85,77 SEKNOK. Referatet fra forrige rentemøte i Riksbanken, som ble offentliggjort i går, viste at rentehevingen til 4,00 prosent den 30. oktober var enstemmig. Imidlertid kom det frem at vise Riksbanksjef Svante Öberg var av den oppfattning at renten i Sverige vil måtte heves mer i fremtiden enn banken til nå har signalert, avslutter DnB NOR Markets.