138372025_gjedr.jpg

Rentesjokk på børsen

Publisert: 4. desember 2008 kl 12.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De europeiske børsene gikk rett i bakken torsdag etter at ECB-sjef Jean-Claude Trichet annonserte det største rentekuttet i unionens 10-årlige historien.

ECB kutter signalrenten med 0,75 prosentpoeng, til 2,5 prosent.

- Usikkerhetsnivået er stadig eksepsjonelt høyt, sa Trichet på pressekonferansen i ettermiddag.

- Etterspørselen globalt og i euro-området vil trolig dempes i en lengre periode, sa ECB-sjefen og opplyste at den økonomiske veksten i Europa kommer til å bli negativ i 2009, Sentralbanen venter at euroøkonomien krymper med 0,5 prosent neste år. Det første gang ECB varsler negativ økonomisk vekst.

Trichet ville ikke gi noen hint om den videre renteutviklingen, men sa at ECB ikke må gå i fella med å senke renten for mye.

- Døren er helt klart åpen for ECB til å sette renten ytterligere ned. og det tror vi at det ultimativt vil gjøre fordi de økonomiske dataene bare vil bli verre. De kan bare ikke å se på det, sier strateg John Davies hos WestLB til CNBC.

Den engelske sentralbanken kutter renten med 100 basispunkter - 1,0 prosentpoeng - til 2,0 prosent. Sist renet i England var nede på 2,0 prosent var da Winston Churchill ble valgt til statsminister.

Saken fortsetter under annonsen

Svensk sjokk-kutt

Den svenske Riksbanken knallet til i formiddag og kuttet den svenske signalrenten med hele 1,75 prosentpoeng, til 2,0 prosent.
Dette er det største rentekuttet i Sverige noensinne.
- En kraftig senking av renten og rentebanen er nødvendig for å dempe fallet i produksjon og sysselsetting, og for å klare å nå inflasjonsmålet på to prosent, skriver Riksbanken i en pressemelding.

I Danmark kutter Nationalbanken renten med 0,75 prosentpoeng.

Også på New Zealand har sentralbanken foretatt et historisk rentekutt i dag på 150 punkter, til 5,0 prosent.

- Sentralbankene innser at de må gjøre opp for tiden de har mistet, sier analysesjef Michael Dicks hos Barclays Wealth til Bloomberg Television.
- Nesten hver dag ser vi data som er rekordlave. De er under press til å kutte rentene, sier Dicks.

Hva nå, Gjedrem?

Det svenske rentekuttet har også fått spekulasjonene i gang på Oslo Børs om hvor mye Norges Bank vil kutte 17.desember.
Tipsene ligger mellom 0,25 og 0,50 prosentpoeng.
- Det trekker i retning av at Norges Bank er villig til å gjøre mer når man ser hvordan andre sentralbanker agerer. Norges Bank lever ikke i en egen verden, og kanskje tenker de litt i samme retning, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til DN.no
- Men jeg tviler på de er rede til å komme med så store kutt nå. Særlig når de har gitt få signaler om det i forkant. Men det gir dem nok litt å tenke på på Bankplassen, sier han.
Stein Bruun, makroøkonom i SEB Enskilda, tror det er sannsynlig at Norges Bank vil kutte renten med mer enn de signaliserte i rentebanen i de la frem i siste Pengepolitisk rapport. I denne rentebanen lå kutt på 0,25 prosentpoeng i desember, mars og juni.
- Vi har lagt til grunn kutt på minst femti basispunkter på rentemøtet i desember. Men når andre banker går så heftig til verks, og Norges Bank nylig har signalisert at bildet er enda dystrere enn de la til grunn i Pengepolitisk rapport, skal vi ikke se bort i fra at det vil komme et stort kutt også fra Norges Bank på neste rentemøte, sier Bruun, ifølge DN.no

Saken fortsetter under annonsen

Rentesjokk

Aksjemarkedet gjorde et rally i formiddag da ryktene om de massive rentekuttene begynte å svire og investorene gamblet på nye kraftige rentekutt.

Men rallyet ble kortvarig. Et typisk "Buy the rumour - sell the news" rally

Etterhvert som rentemeldingene tikket inn gikk markedene nærmest i rentesjokk, og indeksen stupte igjen.

De fleste analytikere mener likevel at rentekuttene er positive, men at markedets reaksjon indikerer at enda mer omfattende tiltak er nødvendig for å bremse den globale nedture,

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,17 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,33 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er ned 0,51 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,15 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,07 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,17 prosent.

Olje ned - gull opp

Nordsjøolje omsettes 43,02 for dollar fatet - ned 2 dollar og 42 cent.

Gull omsettes for 772,20 dollar per unse - opp 1 dollar og 70 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 7,1580 kroner. En euro noteres til 1,2800 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.