Rentedrama i dag

Publisert: 8. november 2007 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Her er dagens morgenrapport fra DnB NOR Markets:

"De amerikanske børsene falt betydelig på flere dårlige nyheter fra finanssektoren og svake tall fra General Motors. Dette ga støtte for en fortsatt svak dollar. Bernankes tale om de økonomiske utsiktene kan være dagens dollardriver. Oljeprisen tok seg en pust i bakken uten at det svekket den norske kronen", skriver analytiker Ole Christian Bech-Moen.

Dårlige nyheter

I dag er det rentemøter i ESB og BoE. Hva slags signaler vil Trichet komme med? spør DnB NOR Markets.
"Dollaren holder seg på svake nivåer etter at de amerikanske børsene falt i går. EUR/USD er fortsatt rundt 1,464, og Dow Jones og Nasdaq var ned mer enn 2,5 prosent. Årsaken til børsfallet var at det, nær sagt som vanlig, kom flere dårlige nyheter fra finanssektoren. Blant annet informerte Merrill Lynch markedet om at eksponeringen de har i subprime-markedet er 6 milliarder dollar større enn hva de rapporterte forrige måned. Dette førte til ytterligere spekulasjoner om at også andre store finansinstitusjoner har større tap enn hva som hittil har kommet frem".

General-sjokk

"Likevel var kanskje den viktigste negative nyheten for aksjemarkedet fremleggelsen av General Motors kvartalsresultat, som var det svakeste noensinne: Selskapet tapte 39 milliarder dollar forrige kvartal. Dette skapte frykt for at problemene i finanssektoren har spredd seg til økonomien for øvrig", skriver Bech-Moen.

Uroen sprer seg

Saken fortsetter under annonsen

"En indikasjon på om finansuroen har spredd seg til arbeidsmarkedet, får vi ved dagens tall for førstegangssøkende. Men de vil nok ikke snu forventningene om nok et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Også Feds Poole hintet i retning av flere kutt i går ved å uttale: "Uncertainty about how events will play out in the housing and financial markets make another rate cut more likely than a rate hike". Det spørs om Fed-sjef Bernanke vil være like frittalende i sin presentasjon av de økonomiske utsiktene for Kongressen i dag, men markedet vil føye nøye med på hva Bernanke signaliserer om den fremtidige økonomiske veksten i USA. Vil Fed være like pessimistiske som Norges Bank? spør DnB NOR Markets.

Valutaen påvirkes

"Oljeprisen kom noe ned fra rekordnoteringene i går. Oljelagrene i USA var noe høyere enn konsensusanslaget, noe som indikerer at etterspørselen er noe lavere enn ventet. Men en vel så viktig årsak til at oljeprisen tok en pause i veien opp mot 100 dollar fatet var nok at spekulanter har tatt profitt etter langvarig sterk oppgang. Kronekursen ble ikke nevneverdig påvirket av den marginalt svakere utviklingen i oljeprisen: En amerikansk dollar koster 5,51 norske kroner og EUR/NOK er rundt 7,76.
Valutaen som styrket seg mest i går var den japanske yenen. Trolig var det reversering av carry-trades som nok en gang påvirket denne valutaen. Yenen styrket seg med rundt 1,2 prosent mot euro og dollar. Det var også bevegelse i valutakrysset EUR/GBP i går. Det britiske pundet styrket seg mot euroen. Potensialet for videre bevegelser i denne kursen er stort".

Uendret rente

"I dag er de rentemøter i både BoE og ESB. Markedet og vi venter at rentene vil bli holdt uendret på 5,75 og 4,00 prosent. Det er noen få analytikere som venter at BoE skal kutte rentene, mens det er ingen som venter endrede renter fra ESB. Likevel er det møtet i sistnevnte sentralbank som vil få mest oppmerksomhet".

Nye signaler

"Det er signalene om den fremtidige rentesettingen som nå er interessant. Ved uendret rente kommer ikke BoE med noen signaler, mens ESBs sentralbanksjef Trichet er kjent for å bruke "kodeord" i etterkant av rentemøtene for å informere markedet om hva som vil skje videre. Nøyer Trichet seg med ordene "monitor developments closely" vil nok dette bli tolket som om det ikke kommer en heving på neste møte. Bruker han ordene "strong vigilance" derimot, vil nok analytikere regne med at renten skal opp på neste møte. Et tredje utfall er at "kodeordene" ikke blir brukt på samme måte som vanlig. Det har lenge vært spekulert i at ESB ønsker å komme bort fra denne kodeordbruken", skriver DnB NOR Markets i dag.

Saken fortsetter under annonsen