138373985_wall_.jpg

Punktering på Wall Street

Publisert: 2. mai 2008 kl 22.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Verdens fjerde største produsent av servere, Sun Microsystems, la frem kvartalstall torsdag etter børsslutt som viste et overraskende tap.
Selskapet fikk et resultat på minus 34 milioner dollar i første kvartal, eller 4 cent per aksje. Ifølge Thomson Financial var det forventet en fortjeneste på 18 cent per aksje.
Stagnerende salg og en ny runde med oppsigelser har reist tvil om Sun-sjefen Jonathan Schwarts sin plan for å gjennskape vekst i selskapet virker.
Sun-aksjen stuper over 20 prosent i på Wall Street fredag, og sender Nasdaqindeksen ned.
Men mest av skylden for punkteringen på Wall Street fredag får oljeprisen som gjør et nytt hopp oppover.

Olje kraftig opp

Prisen på råolje har hoppet over 3 dollar per fat på NYMEX fredag. Prisstigningen forklares blant annet med Tyrkias nye angrep på kurdere i det oljerike Nord-Irak.
- Nyheten om det tyrkiske angrepet har snudd rundt på situasjonen over natten, men det forklarer ikke prishoppet på 3 dollar fatet, sier oljemegler Tom Bentz hos BNP Paribas til Bloomberg News.
- Vi ser først og fremst investorer kommer inn for å utnytte prisfallet vi har hatt denne uken, sier Bentz.
De siste oppløftende tallene fra arbeidsmarkedet blir også brukt som forklaring på oljeprishoppet.
- Vi fikk et puff fra de glohete arbeidsledighetstallene. Det er en direkte sammenheng mellom arbeidsledighet og etterspørsel etter olje, påpeker sjef for risikostyring hos MF Global Ltd., John Kilduff overfor Bloomberg News.

Oppløftende tall

Det var på forhånd knyttet stor spenning til den månedlige arbeidsmarkedsstatistikken fra det amerikanske arbeidsdepartementet.
Selv om tallene viser at antall sysselsatte i USA faller for fjerde måned på rad, er de langt fra så ille som mange hadde fryktet.
Tallet på sysselsatte falt med 20.000 i april, mens økonomenes forventninger var et fall på rundt 75.000.
Den totale arbeidsledigheten er redusert fra 5,1 til 5,0 prosent siden mars.
- Vi er i en resesjon. Denne rapporten forandrer ikke på det, sier økonom Ellen Zentner hos Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i New York.
- Det den gjør er å støtte forestillingen om at nedturen vil bli mild. Det private forbruket vil ikke stoppe opp, sier hun til Bloomberg News.

FED pøser på

Den amerikanske sentralbanken opplyser fredag at den øker beløpet på de regelmessige nødauksjonene til bankene fra 50 til 75 milliarder dollar.
FED tilfører dermed det amerikanske finansforetakene ytterligere 150 milliarder dollar denne måneden, etter å ha tilført markedet 100 milliarder i april.
FED øker også beløpet som blir stillet til rådighet for europeiske banker gjennom ECB og sentralbanken i Sveits fra 36 til 62 milliarder dollar.
I tillegg gir Bernanke bankene anledning til å bruke papirer med AAA-rating som garanti for nødlånene. Dette kommer etter at Kongressen har lagt press på Bernanke om å ta ansvar for de stadig flere studenter som får problemer med sine studielån.
Utestående studielån er gjeld med AAA-rating.
- Verden svømmer over av lividitet, den når bare ikke de rette finansielle investorene, sier sjeføkonom Chris Rupkey hos Bank of Tokyo-Mitsibishi UFJ i New York.
- Dagens aksjon fra sentralbankene er en ny dose sterk medisin som vil hjelpe med å kurere det som er galt i kredittmarkedet, sier Rupkey til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

"All bets off day"

Aksjene på Wall Street gjorde et kraftig rally etter jobbtallene og FEDs pengeinnsprøytning.
Men utover dagen har indeksen falt tilbake.
- Det er et fredags-fenomen som er vanskelig å forklare med noe fundamentalt fordi det er bare psykologi, sier sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co. til MarketWatch.com.
- Historien er den samme; vi hadde en god opptur på resultarer som var bedre enn forventet, og vi fikk de pengepolitiske tiltakene vi ønsket. Fredag kom runden med jobbtallene, vi blir mer risiko-averte og tar gevinst. Det er et mønster vi har sett de siste 10 ukene. Fredag er "all bets off day", sier Hogan.

Punktering

- Det var et stort trykk oppover i går, og jeg tror det absorberte det meste av de gode nyhetene, sier investeringssjef Edgar Peters hos Pan Agora til TheStreet.com.
- Deler av gårsdagen følte jeg at det var mange som dekket sine short-salg. Det tok ut en god del av det gode oppadgående momentum. I dag er nyhetene gode, men ikke gode nok til å videreføre det momentum, sier Peters.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,09 prosent.

Dow Jones er ned 0,05 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er ned 0,67 prosent.

Nasdaq Other Finacial er ned 0,37 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 2,05 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 0,64 prosent.

Olje og gull markert opp

WTI-oljen omsettes for 115,66 dollar fatet - opp 3 dollar og 14 cent.

Gull omsettes for 858 dollar per unse - opp 7 dollar og 10 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1267 kroner. En euro noteres til 1,5421 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.