138377026_wall_.jpg

Pessimismen inntar Wall Street

Publisert: 17. desember 2007 kl 20.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Tegn på sterkt stigende inflasjon, kombinert med synkende økonomisk vekst, gjør at flere økonomiske eksperter nå advarer mot såkalt stagflasjon.
Stagflasjon betyr enkelt sagt at økonomien er ute av kontroll. Sentralbankene er satt ut av spill, og har ikke mulighet til å påvirke den økonomiske veksten ved å sette ned renten. Ved stagflasjon kan rentenedsettelse også føre til at prisene(inflasjonen) bare stiger enda mer.
Stagflasjon er, med andre ord, navnet på det dilemmaet som oppstår når sentralbankene ikke lenger er i stand til å bekjempe hverken inflasjon eller økonomisk stagnasjon.

Faresignalene.

Tirsdag forrige uke senket den amerikanske senralbanken styringsrenten i USA for tredje gang på tre måneder.
Rentenedsettelsen hadde ingen innvirkning på likviditetsproblemene i finansmarkedet. Pengemarkedsrentene er like høye, det blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe kreditt.
Fredag kom tall for inflasjonen i november som viser at prisene øker lagt hurtigere enn hva ekspertene hadde regnet med.
Den kraftige etterspørselen i veskstland som Kina presser prisene på råvarer oppover.
Flere økonomiske eksperter mener risikoen for stagflasjon nå er tilstede.

Greespan

En av USAs mest annerkjente økonomer, tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan, mener også stagflasjonsfaren nå er reel.
- Vi har ikke stagflasjon ennå, men vi har de tidlige symptomene, sa Greenspan i et intervju med tv-stasjonen ABC, søndag.
Ifølge økonomene hos JPMorgan Chase vil den globale veksten falle til det laveste nivået på fire år i fjerde kvartal, og i første kvartal neste år. Samtidig vil inflasjonen øke i det hurtigste tempoet i 10 år.
- Det som ligger foran oss er en periode med stagflasjon. Lav, eller ingen, økonomisk vekst kombinert med økende inflasjon, sier sjeføkonom Joachim Fels hos JPMorgan til Bloomberg News.

- Optimismen er borte

De ledende indeksene er nå ned melom 1 og 2 prosent. Investorene selger seg ut av aksjemarkedet og kjøper statsobligasjoner i stedet.
- Det stramme kredittmarkedet vil dempe de økonomiske veksten. De vi kommer ikke til å oppleve den samme optimistiske stemningen vi har sett i tidligere, sier investeringsdirektør Wayne Wicker hos Vantagepoint Funds til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Oljegiganten Exxon trekker markedet ned sammen med kobberkjempen Freeport McMoRan på fallende olje- og metallpriser.
Maskinprodusenten Carterpillar faller etter at Morgan Stanley vurderer at salget av bygningsmaskiner vil bremse opp neste år.
I tillegg faller computerchipselskapet Intel.

Statoil er ned 0,4 prosent. Frontline er opp 0,1 prosent.


Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,11 prosent.

Dow Jones er ned 1,04 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,74 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 0,81 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 3,74 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 3,22 prosent.

Olje ned

WTI-oljen omsette nå for 89,92 dollar fatet - ned 1 dollar og 35 cent.

Gull omsettes for 798,50 dollar per unse - opp 50 cent

En dollar noteres i øyeblikket til 5,5570 kroner. En euro noteres til 1,4384 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske børsene her.