138427648_oslob.jpg

Perfekt for spekulasjon

Publisert: 5. desember 2009 kl 01.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det har oppstått betydelig usikkerhet i finansmarkedene denne uken etter at det spektakulære Dubai World-prosjektet melder om betalingsproblemer.

Men det er ikke akkurat Dubai som bekymrer verdens investorer mest.

"Dubai or not Dubai"

Det er spørsmålet, slik professor Paul Krugman formulerer det.

Saken fortsetter under annonsen

Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securites sier det slik:

- Tapene i finansinstitusjoner etter finanskrisen ventes å bli på 2800 milliarder dollar. I den sammenheng er ikke 60 milliarder fra eller til noe å snakke om. På den annen side er Dubai en påminnelse om at vi fortsatt lever i en verden som trues av høye gjeldsnivåer. Risikopremiene på statsgjeld på flere europeiske land har skutt i været de siste dagene. Med knallsterk euro og skyhøy arbeidsløshet er det ikke lett å se hvordan land som Hellas skal komme seg ut av den negative spiralen av store offentlige underskudd og raskt voksende gjeldsbyrde. Det er langt fra sikkert at Dubai er den eneste udetonerte gjeldsbomben.

En klar vekker

Saken fortsetter under annonsen

- Problemene i Dubai fungerer er en klar vekker i markedet om at det fortsatt er mange problemer som gjenstår i verdensøkonomien, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.

- Selv om Dubai har en veldig spesiell økonomi, er det mange land som har faretruende høy gjeld som skal betjenes med en svak økonomi i tiden fremover. Dubai-krisen ser ikke ut til å utløse store ringvirkninger og vi ser foreløpig ingen tegn til at de kan bremse bedring i verdensøkonomien, legger han til.

- Etter den sterke oppgangen vi har hatt i år er kan dette imidlertid være et påskudd for noen til å ta gevinst, noe vi har sett tegn til i markedet de siste dagene. Samtidig ser vi at det fortsatt er penger på sidelinjen som raskt kommer inn i markedet ved korreksjoner, sier Sætre.

Pilen peker stadig opp

Ifølge de tekniske analysene til Invesstech.com peker pilen mot videre oppgang på Oslo Børs, og trendbildet er fremdeles positivt.

Saken fortsetter under annonsen

- Hovedindeksen tester nå den kortsiktige støtten ved cirka 350 poeng. Et fall under dette nivået vil være et svakhetstegn på kort sikt, og neste støttenivå vil ligge ved 326 og 310 poeng, sier forskningssjef Geir Linløkken.

To av tre aksjer er teknisk positive på mellomlang sikt, på kort sikt er forholdet omtrent 50/50. Antall innsidehandler har økt kraftig, og 80 prosent den siste måneden er kjøp. Dessuten er perioden frem til sommeren statistisk sett en positiv periode på børsen.

- Vi anser markedet svakt positivt på kort sikt, og positivt mellomlang sikt, konkluderer Linløkken.

Perfekt spekulasjonsklima

- Jeg tror at Oslo Børs vil klatre videre oppover og tror på et jule-og nyttårs rally, sier aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities, men utelukler ikke noen korreksjoner underveis.

Saken fortsetter under annonsen

- Oslo Børs har gått inn i en mer risikabel fase hvor korreksjoner kan materialisere seg, tilføyer Stig Myrseth. - Om dette faktisk skjer avhenger av den videre utviklingen i Dubai, samt utfallet av mange viktige økonomiske rapporter.

- Men likviditetsklimaet taler mot et større tilbakeslag, understreker Myrseth.

- Basispengemengden ekspanderer i de fleste land, samtidig som det ikke er tegn til oppgang verken i korte eller lange risikofrie renter. Likviditetseffekten i finansmarkedene skal aldri undervurderes. Historien viser at det sjelden lønner seg å vedde på deflasjon og børsfall i faser med maksimalt stimulerende pengepolitikk.

Saken fortsetter under annonsen

- Tvert imot utgjør et slikt klima den perfekte grobunnen for spekulasjon og fremveksten av finansielle bobler, avslutter Orion-analytikeren.

Her er alle løpende porteføljer i Børsspeilet.

Her er resultatene.