138377567_wall_.jpg

Panikksalg på Wall Street

Publisert: 19. november 2007 kl 20.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det er en massiv "sell-off" blant investorene på Wall Street mandag etter at håpet om flere rentekutt fra FED i år er i ferd med forsvinne.

Ikke rentekutt

Investeringsbanken Bear Stearns skriver i en analyse i dag at Ben Bernanke & co antyder i sin siste uttalelse at de "sannsynligvis er ferdig med å kutte i renten for denne gang".
Investeringsdirektør Jonathan Golub i Bear Stearns skriver videre at de rekordhøye råvareprisene og den svake dollarkursen vil gjøre at FED holder dagslånsrenten til bankene på 4,5 prosent for å holde inflasjonen nede, ifølge Bloomberg News.

Varsler fall

Ifølge Golub vil aksjekursene falle etter FEDs neste rentemøte 11. desember fordi markedet allerede har priset inn et nytt rentekutt.
Den velrenomerte Wall Street-banken varsler også at finans- og teknologiselskapene, samt råvareprodusenter, vil falle mest, mens produsenter av tilbehør i helsesektoren og produsenter av husholdningsutstyr vil "outperform".

- Markedet tar feil

- Markedet tar feil, skriver investeringsdirektøren. - Det er er en betydelig fallhøyde i mange aksjer som har steget på grunn av forventningene om rentekutt, samt svakere dollar.
- Vi regner med at FED vil holde renten stabil, og markedet vil bli skuffet.
- Mange markedsaktører tror feilaktig at FED ikke vil risikere å skuffe markedet i lys av det turbulente markedsmiljøet, avslutter Bear Stearns-direktøren.
På derivatbørsen i Chicago viste handelen med obligasjonsfutures fredag 90 prosent sjanse for et nytt rentekutt på 0,25 prosent. Rentehåpet falt til 82 prosent etter uttalelsene fra Bear Stearns i dag.

Saken fortsetter under annonsen

Panikksalg

Analysen fra Bear Stearns har ført til massiv flukt fra det amerikanske aksjemarkdet mandag.
Dow Jones indeksen ligger i skrivende stund under den psykologiske barrieren på 13.000 poeng. Den ledende indeksen har nå falt over 1.000 poeng siden toppen tidligere i år.
Standard & Poor's 500 har nå falt over 8 prosent siden toppen i oktober etter de store tapene i banksektoren, og detaljhandelens nedjustering av salgsanslagene i tiden fremover.
Den såkalte "frykt-indikatoren" - volatilitetsindeksen - på Chicagobørsen er opp over 5 prosent.

Resesjonsfrykt

Et resultatvarsel fra varehuskjempen Lowe's sender også kuldegysninger ned over ryggen på Wall Street-aktørene.
Ifølge Lowe's vil årets julehandel bli den laveste på fem år, noe som signaliserer en bredere kontraksjon i amerikansk økonomi.
Antall økonomiske eksperter som tror at amrikansk økonomi vil falle inn i en resesjon i løpet av de neste 12 månedene er neste doblet i løpet av de siste to månedene viser en spørreundersøkelse fra The National Associanton for Business Economics.

Bankkrisen vokser

USAs største bank, Citigroup, må trolig nedskrive omlag 15 milliarder dollar som følge av subprimeskandalen og den påfølgende boligkrisen.
Det skriver investeringsbanken Goldman Sachs i en analyse.
Goldman nedjustere sitt kursmål for Citibank, anbefaler salg, og antyder at bankgiganten blir nødt til å kutte i utbyttet til aksjonærene.
Goldman nedjustere også kursmålet på Morgan Stanley.
Både Morgan Stanley-aksjen og Citigroup trekker finanssektoren videre ned i gjørma.

Statoil er ned 0,1 prosent på NYSE mandag kveld, Frontline er opp 0,4 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,63 prosent.

Dow Jones er ned 1,47 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,71 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 3,09 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,46 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 5,53 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 94,01 dollar fatet - opp 17 cent.

Gull omsettes for 778,80 dollar per unse - ned 8 dollar og 20 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,5112 kroner. En euro noteres til 1,4660 dollar.

Følg de amerikanske børsene her.

Saken fortsetter under annonsen