138369369_oslo_.jpg

Overraskende resultat ga børsopptur

Publisert: 23. juli 2009 kl 09.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydros driftsresultat endte på minus 618 millioner kroner for andre kvartal i år. Etter at første kvartal endte med krisetall, var forventningene skrudd kraftig ned foran dagens resultatrapport.

Driftsinntektene til Norsk Hydro er derimot overraskende høye. Industrigiganten hadde inntekter på 17,1 milliarder kroner for andre kvartal i år, mens analytikerne ventet 14,1 milliarder kroner.

- Norsk Hydro har en sterk posisjon i markedene, og vil holde stø kurs i uværet - et uvær som aluminiumsindustrien aldri har sett tidligere, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB

Markedet belønner Hydro-aksjen med en solid opptur på børsen onsdag.

Historisk fall

Men Norsk Hydro har blødd i den globale økonomiske nedgangen, og har opplevd et historisk fall i aluminiumsprisene på 28 prosent fra første kvartal.

- Underskuddet er beklagelig og forbedringer må gjøres. Finanskrisen er ikke over. Men i en verden som vil redusere energiutslippene, ser vi at forbruket av aluminium vil øke. 2009 vil være utfordrende for oss, sier Brandtzæg.

Saken fortsetter under annonsen

Etterspørselen etter aluminium er normalt lavere i andre kvartal enn i første. I tillegg produseres det for tiden for mye aluminium i forhold til etterspørselen. Men Kina som største nettoimportør, hjelper å holde balansen i verdensmarkedet. Dette vil endre seg da Kina forventes å være i balanse på primæraluminium på sikt.

4.500 må gå

Andre kvartal har vært preget av omfattende restrukturering i Norsk Hydro. Kapasiteten er redusert med 36 prosent. Det fører til at selskapet er nødt til å minke staben med 4.500 ansatte. Det er også mål om ytterlige kostnadsbesparelser i andre halvår.

(©NTB)