138371170_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Overhengende deflasjonsfare

Publisert: 23. februar 2009 kl 09.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende utenlandske børsene falt mellom 6 og 9 prosent forrige uke til det laveste nivået siden begynnelsen av dette tiåret.
Skuffelse over Obamas tiltakspakker, svake økonomiske rapporter og frykt for utlånstap i Øst-Europa bidro til den negative stemningen.
På Oslo Børs falt hovedindeksen 10 prosent, tynget av en nedgang i oljeprisen på tre dollar. Det var også skarpe fall i øvrige råvarer med unntak av gull som klatret 5 prosent til like under det psykologisk viktige 1000-nivået.
I valutamarkedet var det små bevegelser, mens statsrentene falt og risikopåslagene trakk ut i
obligasjonsmarkedet.

Deflasjonsfaren er overhengende

- Det fundamentale bakteppet for aksjemarkedene er deprimerende. Den globale resesjonen blir stadig dypere, og deflasjonsfaren fremstår etter hvert som overhengende, spesielt i USA. I en situasjon med høy arbeidsledighet og stor ledig kapasitet i næringslivet kan lett et generelt fall i pris- og lønnsnivået utvikle seg, skriver Orion Securities.
- Deflasjon må unngås for enhver pris om en 30-tallslignende depresjon skal avverges. Årsaken er at deflasjon gjør det mer attraktivt å spare enn å låne, og dette vil sette ytterligere fart i kredittkontraksjonen. Videre vil utlånstapene øke ved at eksisterende gjeld blir tyngre å bære. Deflasjon innebærer en formuesoverføring fra debitorer til kreditorer, påpeker meglerhuset.

Hva skal til for å stanse nedsmeltingen?

Analysesjef Stig Myrseth & Co peker også på at Obama de siste ukene har lansert flere tiltakspakker. Disse har imidlertid ikke svart til forventningene, og ytterligere myndighetstiltak er påkrevd om nedsmeltingen i økonomien og finansmarkedene skal arresteres, mener Orion-teamet og skriver at myndighetene i USA og andre land må i særlig grad fokusere på følgende områder:

• Gjenopprette kredittilgangen. Banksystemet må rekapitaliseres og obligasjonsmarkedet revitaliseres slik at kredittilgangen til næringslivet og husholdningene gjenopprettes. En nasjonalisering av banksystemet vil trolig tvinge seg frem i mange land.

• Bekjempe deflasjon. Sentralbankene må minimere faren for deflasjon gjennom kvantitative lettelser, det vil si økning av pengemengden. Så langt kan myndighetstiltakene oppsummeres med ordene "for lite, for sent", og så lenge dette er tilfelle, vil minste motstands vei være nedover i aksjemarkedene. Håpet er imidlertid at dette snart vil endre seg, og selv om Obama-administrasjonen har skuffet så langt, er det for tidlig å avskrive den. Inntil vi ser langt større aggressivitet i bekjempelsen av kredittkontraksjonen og deflasjonstrusselen, anbefaler vi likevel å utvise forsiktighet med aksjemarkedene, avslutter Orion-analytikerne.

Saken fortsetter under annonsen